Zatürre, akciğer dokusunun iltihaplanması anlamına gelir. Bakteriler başta olmak üzere pek çok mikroorganizma yüzünden yaşanabilir. Bazı durumlarda bulaşıcı bile olabilir. Hastalık çoğunlukla kişinin ağız ve boğaz bölgesindeki mikropların akciğere ulaşması sonucu meydana gelir. Özellikle vücut savunmanız çok düşükse zatürreye yakalanma riskiniz de artar. Tıptaki ismiyle pnömoni’nin başımıza gelmesinde bağışıklığımızı düşüren faktörlerin önemi çok fazladır.
Zatürre kendini üşüme, titreme 40 dereceye varan ateşle belli eder. İlk günler iştahsızlık, halsizlik, eklem ve kas ağrıları, kuru öksürük, ateş yükselmesi, bulantı, kusma, baş ağrısı meydana gelir. Erken teşhis konulmazsa ve tedavi edilmezse ölümle bile sonuçlanabilir. Öksürük ve hapşırık ile bulaşabileceği gibi hastanın eşyalarından da bulaşabilir. Özellikle bebeklerde, çocuklarda ve yaşlılarda bu hastalığa çok sık rastlanır. Çünkü bağışıklık sistemlerinin en zayıf olduğu dönemlerdir. Korunmak için stressiz bir yaşam, dengeli beslenme, alkol ve sigaradan uzak durma çok önemlidir.
Zatürre olduğunuzdan şüphe duyuyorsanız bölümüne başvurmanız gerekmektedir. Nefes almakta zorlanıyorsanız, dudaklarınızda ve parmak uçlarınızda morluklar görüyorsanız, mide bulantısı ve şiddetli bir öksürük varsa vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekir. Zatürrede semptomlar çok değişkenli olduğu için bazen teşhisi koymak zor olabilir. Genelde soğuk algınlık ve grip ile çok benzerdir ve basit bir durum sanılabilir. Doktorunuz tıbbi geçmişinizi sorabilir ve fizik muayenesine başlayabilir. Fizik muayenesinde doktor stetoskopla ile hastanın akciğerlerini dinler, gerekirse röntgen filmi isteyebilir. Röntgen çoğu zaman yeterli olacaktır. Ancak yeterli olmazsa ve bağışıklık sisteminin durumunu, kandaki oksijen miktarını, solunum yollarının durumunu görmek isterse tam kan sayımı, CT taraması, salya testi, plevral sıvı kültürü, oksimetri testleri isteyebilir.
Zatürre çok ciddi değilse evde tedavi edilebilir. Oksijen yetersizliği yaşayan ve özellikle yaşlı olan hastaların hastaneye yatırılması gerekebilir. Tedavi gecikirse ölümle sonuçlanabilir. Tedavide aşı çok önemlidir. Zatürreye neden olan en büyük mikroorganizma Streptococcus pneumoniae’dir. Bu bakteriye özel aşı vardır ve yüksek riskli kişilerde kısmen koruma sağlayabilir. Aşı kas içine yapılır ve 5 yılda bir tekrarlanmalıdır.