Ylang ylang bitkisi, Cananga ağacı olarak bilinen Cananga odorata, Hindistan’dan Indochina, Malezya, Filipinler ve Endonezya’nın bir kısmı ile Queensland, Avustralya’ya özgü tropikal bir ağaçtır. Çiçeklerinden çıkarılan ve genellikle aromaterapide kullanılan esansiyel bir yağdır. EE-lahng-EE-lahng adı verilen yağ aynı zamanda parfüm için de oldukça değerli bir yağdır. Bu çiçekler Dünyaca ünlü Channel no 5 parfümünün yapımında kullanılmaktadır. Hakkında çok fazla hikaye olan bu bitkinin çiçeklerinden Filipinler’de kadınlar kolye yapıp, boyunlarına takmaktadırlar. Ayrıca dini sembol ve heykelleri bu çelenklerle süslenmektedir. Madagaskar’da ise ylang-ylang aromalı dondurma oldukça meşhurdur.
Ylang Ylang adını Filipinler’de konuşulan Tagalog dilinde yaban veya vahşi doğa anlamına gelen “ilang” sözcüğünden almıştır. Parfüm ağacı olarak da adlandırılan bu bitki, değerli esans kokularla çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Pek çok farklı türü bulunmaktadır. Sarmaşık ylang-ylang ve sürünücü ylang-ylang aynı aileden sarmaşık türü olan alt türleridir, çalı görünümünde olan cüce ylang-ylang da yine alt türleri arasında bulunmaktadır.
Hızlı büyüme özelliğine sahip bu ağaç türü 10-12 metre boya ulaşabilmektedir ayrıca düz ve parlak yapraklara sahiptir. Kokusu çok uzaklardan bile duyulabilen bu çiçek, Ylang Ylang ağacı tam gelişimini tamamlamadan açmaya başlar ve bu dönemi çok uzundur. Bu bitki genellikle ılıman iklime sahip bölgeleri, güneşli veya yarı gölge ortamları sever ve ılıman iklime sahip bölgelerde yetişir. Bu bitki yarı gölgede ve asitli topraklarda yetişmeyi sever. Tohumları siyah meyveleri yiyen kuşlar tarafından doğaya yayılmaktadır.
Ylang Ylang bitkisi ve yağı etkili bir antidepresan, antiseptik, antispazmodik ve yatıştırıcı ve cildi iyileştirici özellikleri nedeniyle yüzyıllardır kullanılmaktadır. Anksiyete, depresyon, uyku bozuklukları ve sinir gerginliğini azaltmada da etkili olduğundan sinir hücrelerindeki hasarı tamir ederek sinir sistemine faydalı olduğu bilinmektedir. Cilt ve saç bakımında da çok faydalı olduğundan günümüzde sıkça kullanılmaktadır.
Bu yağ Cananga odorata ağacının güzel kokulu çiçeklerinden buhar yoluyla damıtılarak elde edilmektedir. Kokulu çiçeklerinden dolayı çok değerli olan Ylang Ylang ağacı, bazı bitkisel ilaçların yapımında kullanılan bir aktif maddedir. Egzotik bir kokusu ve sarımsı bir rengi olan bu yağın içeriğinde geranil asetat, p-kresil metil eter, linalol, benzil asetat, metil benzoat, kariyofilen, benzil benzoat, seskiterpenler gibi kimyasal maddeler bulunmaktadır.
Ylang Ylang Yağının Vücuda Faydaları
1. Psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır
Antidepresan etkisi olan ylang ylang yağı, anksiyete, depresyon, uyku bozuklukları ve sinir gerginliğini azaltmada oldukça etkilidir. Sinir hücrelerindeki hasarı tamir ederek sinir sistemine fayda sağlar. Kardiyovasküler sistemdeki iltihaplanmayı da azalttığından vücutta hem zihinsel hem de bedensel rahatlama sağlar. Depresyon gibi psikolojik hastalıklara sahip olanların tedavisinde sıkça kullanılan bu yağın, aynı zamanda zamanda uykusuzluk problemi yaşayanlar için gerginliği azaltıp, sakinleştirme özelliği vardır. Olumsuz duygu ve düşünceleri azaltır.
2. Kan dolaşımına etki eder
Kan dolaşımını düzenlerken vücudun her tarafındaki dolaşımı arttırır. Ayrıca kan basıncını düşürmeye ve kardiyovasküler sistemdeki iltihaplanmayı da azaltmaya yardımcı olur. Zihnen ve bedenen rahatlama sağlar. Vücuttaki kan akışını arttırır, böylece dolaşım sorunu nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıkların tedavisinde rol oynar.
3. Sindirim sistemini düzenler
Sindirim sistemindeki bakteri veya enfeksiyonun atılmasına ve azaltılmasını desteklerken vücuttaki sindirimi düzenler. Sindirim sisteminin hızlanmasına yardımcı olduğundan aşırı kilolarından şikayetçi olan kişilere büyük faydası vardır. Bağırsak enfeksiyonlarının tedavisi için de kullanılmaktadır.
4. Antibakteriyel ve antiseptik özelliği vardır
Güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir ve yaraların iyileşmesine katkı sağlarken, antiseptik ve antispazmodik özellikleri sayesinde ciltte meydana gelen yaraların çabuk iyileşmesine yardım eder. Enfeksiyon riskini ortadan kaldırırken mikro ve bakteri uzaklaştırır, tekrar gelmemeleri için kalkan oluşturur.
5. Antifungal özelliği vardır
Mantar yarası gibi mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek için de kullanılan ylang ylang yağı, tüm vücutta meydan gelen mantar enfeksiyonlarının yok edilmesi için kullanılabilir. Ayrıca deride kendiliğinden oluşan bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonları ile savaşır.
6. Enerji seviyenizi arttırmaya yardım eder
Kendinizi yorgun ve düşük enerjili hissettiğiniz zamanlarda enerji seviyenizi arttırmak için, ylang ylang yağı doğrudan teneffüs edilebilir. Vücuttaki kan akışını hızlandırdığı için kısa sürede canlılık verecektir.
7. Menstrüel döngü sırasında yaşanan semptomların etkisini azaltır
Bu yağ kramp, şişkinlik, ruhsal değişimler ve baş ağrıları gibi menstrüel döngü semptomlarını azaltıcı etkiye sahiptir. Bu sorunları hafifletirken, enerjinizin yerine gelmesine yardımcı olur.
8. Tahriş, enfeksiyon ve iltihapları engellemeye yardım eder
Tahrişin belirtilerini önlemeye yardımcı olur, ayrıca antibakteriyel ve antiseptik özellikleri sayesinde vücutta oluşan iltihapların vücuttan atılmasını sağlar.
9. Afrodizyak etkisi vardır
Doğurganlık sistemini de düzenlediği bilinmektedir. Afrodizyak etkisi de olan bu yağ, Endonezya, Malezya, Madagaskar, Filipinler gibi ülkelerde yeni evlenen gelin ve damadın yatağının kenarları bu çiçek ile süslenmesi adeti vardır.
10. Kanser hücreleri ile savaşır
Melanom ve cilt kanseri hücrelerinin gelişimi ile mücadele eden ylang ylang yağı, sadece cilt kanseri değil, egzama gibi birçok deri hastalığının iyileşmesine de yardımcı olur.
11. Kalp atışını düzenler
Dolaşım sistemi üzerinde etkili olduğu için kalp atışını düzenlerken, yüksek tansiyon şikayetlerine de iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca üretilmekte olan çoğu ilacın içeriğinde de bulunmaktadır.
12. Epilepsi hastalığı üzerinde etkilidir
Epilepsi hastalığı üzerindeki etkisi yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Kriz öncesi bu yağ koklandığında krizlerin kontrol altına alınabilmesine yardımcı olmaktadır.
Ylang Ylang Yağının Cilde Faydaları
1. Cildi nemlendirir
Yüz için kullanıldığında, nemlendirici yağların içine birkaç damla karıştırılarak, cildin daha parlak ve pürüzsüz bir görüntüye sahip olmasına yardımcı olur. Cildin parlamasını ve rahatlamasını sağlar. İçeriğinde bulunan geranil asetat, p-kresil metil eter, linalol, benzil asetat, metil benzoat, kariyofilen, benzil benzoat, seskiterpenler gibi maddeler sayesinde cilde nem ve yumuşaklık kazandırır.
2. Ciltte oluşan sivilce ve güneş lekelerini yok eder
Vücutta kan akışını hızlandırdığı için hücre yenilenmesini de sağlayan bu yağ, ciltte oluşmuş olan sivilce ve güneş lekelerinin giderilmesine yardım eder. Aynı zamanda cildi zararlı güneş ışınlarından gelen serbest radikallerden arındırmaya da yardımcı olmaktadır.
3. Akne ve sivilce tedavisinde kullanılır
Cilde uygulandığında sebum oranını da dengeleyen bu yağ, sivilce ve akne oluşumunu engellemeye yardım eder. Onların neden olduğu bakteri ve iltihaplanmalar ile savaşır ve onları ciltten uzaklaştırmaya yardımcı olur. Cildin görünümünü iyileştirir, sivilceleri temizler, daha ağlıklı bir cilde kavuşulmasına yardımcı olur, siyah nokta oluşumunu engellemektedir.
4. Kırışıklıklar üzerinde etkilidir
Yaşın ilerlemesiyle meydana gelen ince kırışıklık ve sarkmalar üzerinde de etkili olan bu yağ, yaşlanma veya tahriş nedeniyle oluşan cilt sorunlarının belirtilerini önler. Ciltte kolajen ve elastin üretiminin artmasına yardımcı olduğundan kırışıklıkların oluşmasını geciktirir. Cildin erken yaşlanmasına engel olur.
5. Çeşitli cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır
Antibakteriyel özellikleriyle sebore veya seboreik egzama problemine neden olan bakterilerle savaşırken, bu tür cilt hastalıklarının neden olduğu kızarıklığı ve tahrişi azaltır. Bu hastalıklar vücutta düzenli sebum maddesinin üretilememesi ve ya epidermal deri hücrelerinin enfeksiyon alması sonucu meydana gelmektedir. Vücuttaki sebum dengesini sağlarken bu tür hastalıklara da iyi gelir.
6. Cilt yaralarının tedavisinde kullanılır
Deride meydana gelen kesiklerin, sıyrıkların yada yanıkların, yaralarını bakterilerden temizlemek için kullanılırken aynı zamanda daha çabuk iyileşmesini sağlar. Deride oluşan bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonları ile de savaşır. Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardım eder.
Ylang Ylang Yağının Saça Faydaları
1. Saçları besler ve güçlendirir
Bu yağın besleyici özelliği olduğundan, saçları güçlendirerek oldukça etkili bir bakım sağlar. Her saç tipi için uygun olan bu yağ içerisinde bulundurduğu geranil asetat, p-kresil metil eter, linalol, benzil asetat, metil benzoat, kariyofilen, benzil benzoat, seskiterpenler gibi kimyasallar sayesinde saçların güçlenmesine yardım eder.
2. Saçların hızlı uzamasına yardım eder
Saçın hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlayan bu yağ, içerisinde fazlasıyla bulunan vitamin ve mineraller sayesinde saç köklerini beslerken, folikülleri uyarır ve kan dolaşımını arttırır. Bu sayede saçlar daha hızlı uzar. Katkı sağlamak için farklı taşıyıcı yağlar ile de karıştırılarak kullanılabilir. Saçların kısa sürede canlılık ve parlaklık kazanmasını sağlar.
3. Kepeği ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur
İçeriği itibarı ile sebum üretimini dengeleyen Ylang Ylang yağı saç derisinde meydana gelen her türlü rahatsızlık ve kepek problemi ile savaşmaktadır.
4. Saçların canlı ve yumuşak olmasına yardım eder
Bu yağın saçları yumuşatıcı ve besleyici özelliği bulunmaktadır. Saçlarınızı güçlendirerek kırılmaları minimuma indiririrken, saçı kökten uca derinlemesine nemlendirir. Saç derisinde sebum üretimini dengeleyerek daha sağlıklı saç yapısı sağlar.
5. Saç kırılmalarını engeller
Zaman içerisinde yıpranan ve kırılan saçların canlılık kazanmasına yardımcı olur. Canlılığını ve parlaklığını kaybetmiş mat saçları besleyerek güçlendirir ve koparak dökülmeleri en aza indirger. Saç kırılmalarını engellemeye yardım eder. Donuk saçları ışıl ışıl yapmaya yardım eder. Şampuan veya günlük saç bakım ürünlerinin içerisine karıştırılarak da kullanılabilmektedir.
Ylang Ylang Yağının Yan Etkileri
Kararında ve mutlaka seyreltilerek kullanılması gerekmektedir. Ayrıca kullanılmadan önce alerjiniz olup olmadığını kontrol etmek amacıyla mutlaka vücudunuzun küçük bir bölümüne sürerek denemelisiniz. Yan etkileri görüldüğünde de mutlaka kullanımı bırakıp doktora başvurmalısınız.
- Özellikle cilt hassas ciltlerde alerjiye neden olabilir.
- Gebelerin ve emziren annelerin kullanmadan evvel doktorlarına danışması gerekir.
- Cilt yüzeyinde kızarıklık, kaşıntı ve döküntü yapabilir.
- Dudaklarda şişlik ve kızarıklık görülebilir.
- Baş ağrısı ve bulantıya neden olabilir.
- Serin ve kuru ortamda, ağzı kapalı olarak saklanması gereken bu yağ kesinlikle çocuklara kullanılmamalıdır.