Micro-comb (mikro-tarak) adı verilen küçük bir cihaz, bir gün mevcut internet altyapısından beklenmeyecek performans ile, indirme hızlarında çılgın yeni zirvelere ulaşabilir. En yoğun dönemlerde bile milyonlarca veriyi aynı anda sunabilir. Hafif teknoloji son zamanlarda, hepsi tek bir ışık kaynağından yayılan 44,2 terabit / saniye’lik veri hızlarını ölçen bir saha denemesinde test edildi.
Mikro-comb çipleri, on yıl önce icat edilmiş olan yeni bir şey değil. Ancak veri otoyollarımıza artan baskı ile, teknoloji şimdi internetimizin arkasındaki teknolojiyi azaltmanın ve hızlandırmanın bir yolu olarak vaat ediyor. Swinburne Üniversitesi Optik Bilimler Merkezi Müdürü David Moss, “Ultra yüksek bant genişlikli fiber optik telekomünikasyon yeteneklerini görmek gerçekten heyecan verici,” diyor. “Bu çalışma, tek bir yonga kaynağından tek bir fiberden aşağı bant genişliği için bir dünya rekoru ve ağın en ağır kaldırmayı yapan kısmı için muazzam bir atılımı temsil ediyor.”
Monash Üniversitesi, Swinburne Üniversitesi ve Avustralya’daki RMIT mühendisleri, çipin önemli bir faydasının, önümüzdeki yıllarda bekleyebileceğimiz talepleri karşılamak için mevcut altyapıyı en iyi şekilde kullanabilme kabiliyeti olduğunu iddia ediyor.
Avustralya’nın kendi bakır tabanlı, çok teknolojili karma ulusal geniş bant ağının (NBN) geliştirilmesi, hükümetin 2013 yılında fiber optikleri doğrudan insanların evlerine götürmeme kararından bu yana ağır eleştirilere maruz kaldı.
Önümüzdeki yıllarda mevcut sistemlerin mücadele edeceği konusunda ciddi bir endişe var. İhtiyaçlarımızı karşılamak için yaşlanan kabloların otoyollarının değiştirilmesi, kuşkusuz, gelecek nesillere bırakacağımız pahalı ve zaman gerektiren bir iştir. Bu arada, trafik akışını iyileştirmeye yardımcı olmak için yükseltilebilecek başka bileşenler de var.
44,2 Terabit Hız ve…
Bunlardan biri, şu anda bitleri ve baytları kabloları bilgisayarlarımıza ve akıllı cihazlarımıza taşıyan ışık frekanslarını üretme şeklidir. Farklı frekanslarda parlayan lazerler, küçük kırılma tüplerine bilgi toplamak için çok sayıda ‘kanal’ oluşturabilir. Işığın aralıklı olmasına bağlı olarak, tüm veri ihtiyaçlarımız için ağa 80 kadar kanal yüklenebilir.
Bu yenilikçi yeni micro-comb (mikro-tarak) çipi, tüm bu kanalları oluşturmak için mevcut yöntemlerin yerini alacak şekilde ayarlanabilir. Işık dalgalarının bir gökkuşağını şekillendirmek için ayarlanabilen tek bir kristal dalga formu jeneratörü için 80 ayrı lazer değiştirir.
Kağıt üzerinde harika bir fikir gibi görünüyor. Ancak teorilerinin sağlam olduğundan emin olmak için, araştırmacılar cihazın bir prototipini iki Melbourne üniversite kampüsü arasında 76 kilometreden fazla ‘karanlık’ optik kabloya bağladılar.
Ekip, her kanal için veri miktarını en üst düzeye çıkarabildiğini ve cihazdan saniyede 44,2 terabit potansiyel bir hız gösterdiğini keşfetti. Doğru sistemle ideal koşullar altında, teorik olarak tek bir saniyede 1.000 film indirmenize izin verir. Hepsi yüksek kalitede hem de!
Gerçekte bu kadar yüksek internet hızı basit işlerde kullanılmayabilir. Ancak ufukta internet teknolojisindeki diğer potansiyel iyileştirmelerle, kısa mesafelerde saniyede birkaç terabitin orta dereceli sıçramaları bile dikkat etmeye değer iyileştirmelerdir. Monash Üniversitesi bilgisayar sistemleri mühendisi Bill Corcoran, “Ve burada bahsettiğimiz sadece Netflix değil. İletişim ağlarımızı ne için kullandığımızın daha geniş bir ölçüsü,” diyor.
Hemen ardından şöyle devam etti: “Bu veriler kendi kendine giden arabalar ve gelecekteki ulaşım için kullanılabilir. Tıp, eğitim, finans ve e-ticaret endüstrilerine yardımcı olabilir. Ayrıca kilometrelerce uzaklıktaki arkadaşlarımızla birlikte okumamızı sağlayabilir.”
Her şey yolunda giderse, veri merkezleri bu yongaları daha hızlı iletişim için birbirine bağlamak için kullanıyor olabilir. Belki birkaç yıl içinde, verilere saniyede birkaç yüz gigabayt değerinde indirebiliriz. Sadece Avustralya’da değil, tüm dünyada.