Yakıt Deposuna Motora Su Karışıp Karışmadığı Nasıl Anlaşılır?
Aracınızın yakıt deposuna su konulursa ne olur? Motora giden su ne gibi belirtiler verir? Depoya karışan su nasıl temizlenir? İşte bu gibi tüm sorularınızın cevabı yazımızda.
İster benzinli, ister dizel olsun özellikle ucuz yakıtların içine su karışmış olabiliyor. Bu su karışmasının sebebi firmanın depolarını ve tankerlerini yıkadıktan sonra güzel kurutmamalarıdır. Ancak bazı kendini bilmez satıcılar bilerek su koymaktadırlar. Böyle durumlarla karşılaşmamak için bilindik markalardan yakıt alınmalıdır.
Eğer yakıtınınızın içinde su varsa, aracınızın motoruna yakıtla birlikte su püskürtülür. Ateşleme sonrası su, benzin veya mazot gibi parlamadığı için silindir bloğunun içine birikir. Aracınızın enjektörleri su içerisinde kalır ve enjektörler doğru püskürtmeyi yapamaz. İşte aracınızın teklemesine neden olan şey budur.
Neyse konumuza dönelim bir şekilde aracınızın deposunda bulunan yakıta su karışmışsa bunun pek çok belirtisi vardır. Eğer benzin veya motorin’in içinde su varsa en büyük belirtilisi aracın motorunun dengesiz performans göstermesidir. Mesela aracınızla giderken bir anda motor performansı düşebilir. Veya normal bir devirde giderken, aracınız siz gaza basmamanıza rağmen hızlanabilir. Bu durum yakıt içerisinde su bulunduğunun en büyük belirtisidir. Diğer bir belirti ise aracın zor çalışmasıdır. Enjektörlerden su ve yakıt püskürtüldüğü için marşa uzun süre basmanıza rağmen çalışmayacaktır. Yakıt içerisinde su bulunduğunun başka belirtisi ise, egzozdan çıkan dumandır. Su yanma odasında yakılamayarak egzoz sistemine doğru gönderilir. Bir süre sonra egzoz borusundan su damladığını görebilirsiniz. Ancak şu unutulmamalıdır; LPG’li araçların egzozlarından su damlaması normal bir şeydir.
Yakıt içerisinde bulunan su geçtiği her yerde paslanmaya neden olur. Örneğin aracınızın deposunda bulunan depoda korozyona sebep olur. Bu korozyon zamanla yakıta karışarak, yakılmak üzere aracınızın motoruna gönderilir. Ancak motordan önce yakıtı süzen, yakıt filtresi bu korozyon molekülleri ile çabuk dolar. Ayrıca yakıt hattınında tıkanmasına neden olabilir.
Yakıt deposunda bulunan su nasıl temizlenir?
Eğer aracınızın yakıt deposunda su olduğundan eminseniz, bunu usta parası vermeden kendinizde halledebilirsiniz. Su benzin veya motorinden daha ağır bir maddedir. Bu sebeple su deponuzun hep dibinde yer alacaktır. İşleme başladan önce bir serum hortumu yardımıyla depo içerisinde bulunan tüm yakıtı boşaltın. Depunun içinde hiç bir sıvı kalmadığından emin olduktan sonra yarım litre metil alkol boşaltın. Buradaki amaç benzin ve motorin ile su karışmaz, ancak alkolle su karışır. Akol ile benzin ve motorinde karıştığı için depo içerisinde hiç saf halde su kalmamış olur. Daha sonra aracınızın deposunu full olacak şekilde doldurun. Muhtemelen yakıta su karışmasından dolayı ortaya çıkan arızalardan kurtulmuş olacaksınız.