Yağmur Sensörü (Otomatik Silecek) Nasıl Çalışır?
Yaklaşık 20 yıl önce üretilen bu teknoloji sürücülerin işini çok kolaylaştırmaktadır. Siz aracınızla seyir halindeyken, aniden bir yağmur başlaması durumunda silecekler otomatik olarak devreye girer ve sizin görüşünüzün kısıtlanmasına engel olur.
Otomobil üreticileri milyarlarca dolarlık bir Ar-ge yatırımıyla otomobillerdeki teknolojiyi günden güne artırıyor.
Gününüzde sıfır olarak satılan neredeyse her araçta bulunan yağmur sensörleri bulunmaktadır. Peki ya yağmur sensöre ne zaman icat edildi? İlk hangi arabada yağmur sensörü kullanıldı?
1955 yılında Amerika’da sürücüler arabalarını üstü açık bir şekilde bırakıp gidiyorlardı. Bu sırada aniden bastıran yağmur aracın içine giriyordu. Bunu fark eden Chevrolet, Bel Air modelinde ön cam üzerine bir sensör geliştirdi. Sensörün çalışma prensibi günümüzdekilerden biraz farklıydı. Sensöre aracın aküsünden sürekli olarak bir elektrik akımı gönderiliyordu. Yağmur yağmaya başladığında sensöre düşen su kısa devre yaptırıyordu. Bunu algılayan cam tavanı sensörü otomatik olarak tavanı kapatıyordu. Ve böylelikle ilk yağmur sensörü kullanılan araba Chevrolet Bel Air oluyordu.
Günümüz teknolojisindeki yağmur sensörleri, ilk olarak yine Amerikalı üretici Cadillac tarafından bulunmuştur. 1996 yılında Cadillac arabalarının ön camlarında yağmur sensörü bulunuyordu. Bu sensör kızılötesi ışın teknolojisi ile çalışıyordu.
Yağmur sensörünün çalışma prensibi
Sensör ön dikiz aynasının arkasında cama yapışık bir halde bulunur. Sensörden cama sürekli olarak kızılötesi ışın gönderilir. Bu ışının açısı 45 derecedir. Kızılötesi ışın için en fazla 3 derece sapma kabul edilebilir. Ancak suyun kırılma açısı daha fazla olduğu için gönderilen kızılötesi ışın kırılır ve sapma açısı 60° derece üzerine çıkar. Bunu algılayan sensör silecekleri hareket ettirir.
Günümüzdeki arabalarda kullanılan yağmur sensörleri kızılötesi ışın prensibiyle çalışmaktadır. Ancak teknoloji olduğu yerde durmuyor tabikide. 2017 yılında ünlü elektrikli otomobil üreticisi Tesla araçlarında kameralı yağmur algılama sistemleri kullanmaya başladı. Bu sistemde yağmur daha cama değmeden silecekler çalışır hale geliyor.