Turmalin taşı, doğada hemen hemen her renkte bulunabilen bir taştır, ayrıca çeşitli renklere ve karışık renkli biçimlere sahiptir. Taşlarının hiçbiri birbirine benzemez. Eski Mısırlıların inanışlarına göre, taşın yeryüzüne çıkarken bir gökkuşağının içinden geçtiğine ve böylece içerisine gökkuşağının renklerinin hapsolmuş olduğuna inanılmaktadır. Bu sebeple gökkuşağı taşı olarak da bilinir. Yarı değerli taşlar sınıfında olmasına rağmen, maddi değer olarak birçok renkli taştan daha pahalıdır.
Turmalin taşı, mistisizmde uyum ve dengenin simgesidir. Birçok inanışta manevi huzur getirdiğine ve kişinin kendisiyle barışık olmasını sağladığına inanılmaktadır. Bu taş ile beraber birçok mistik özellik özdeşleştirilmiştir. Genellikle pembe turmalin taşının kadınların ruhsal dengesini, yeşil turmalin taşının ise erkeğin ruhsal dengesini düzenlediğine inanılmaktadır.
Diğer tüm değerli taşlar gibi, bu taş da vücut çakralarımız üzerinde fazlasıyla etkilidir. Bu taş özellikle kök, kalp, boğaz çakraları ile uyumludur. Genellikle mücevher yapımında kullanılır. Bir tanesi diğerinin rengini tutmamaktadır bu sebeple sihirli olduğuna inanılır. Bu taşın faydalarından yararlanabilmek için ten ile temas etmesi gerekmektedir.
Turmalin Taşının Faydaları
- Hormonal sistemi düzenlemeye yardımcı olur. Dengeyi sağlar, düzenler ve uyumlu çalışmasına yardım eder.
- Beden ve zihin ikilisini kuvvetlendirirken, duyarlılık ve anlayışın da artmasına da yardım eder.
- Konsantrasyonu arttırdığı bilinmektedir.
- Önsezi yeteneğini güçlendirir.
- Ruhsal ve bedensel dengeyi sağlarken, rahatsızlıklara karşı da korur.
- Elektromanyetik özelliği sayesinde, hem pozitif, hem de negatif kutuplara sahip olan turmalin taşı, vücudumuz ile temas ettiği zaman ihtiyacımız olan enerjiyi karşılar. Tüm negatif enerjilerden korur ve temizler.
- İskelet sistemini güçlendirirken, kas ve kemik ağrılarına da iyi geldiği bilinir.
- İş ve evlilik hayatı başta olmak üzere hayatı zevkli hale getirir. Geçmişte kalanları unutmayı kolaylaştırır ve yeniden başlamayı kolaylaştırıldığına inanılır.
- Koku duyusunu geliştirir.
- Hem fiziksel hem ruhsal direnci arttırır.
- Sinir sistemini düzenler. Sinirlerin yatışmasına yardımcı olurken, stresi azaltır. Bilinçli davranılmasına yardım eder.
- Timüs bezinin çalışmasını dengelerken, sağlıklı bir şeklide işlevini gerçekleştirmesine yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendiren, vücut direncini arttırdığı bilinmektedir.
- Böbrek üstü bezinin işlevini dengeler.
- Lenf bezlerini ve vücudu toksinlerden korurken, vücuttan toksin maddelerin uzaklaşmasına yardımcı olur.
- Radyoaktif ışınlara karşı koruma sağlamaktadır.
- Bu taşın özellikle kişileri nazardan koruduğuna inanılmaktadır.
- Uykusuzluk çeken insanlara iyi geldiği, vücudun gevşemesini sağlayıp uykuya dalmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır.
- Duygusal iniş çıkışların dengesini sağlarken, tehlikelerden koruduğuna inanılmaktadır.
- Olaylara daha geniş bir perspektiften bakılmasına yardım eder.
- Canlılık, merhamet, nezaket ve sevinç kazandırır.
Turmalin Taşının Özellikleri
Sertlik | 7 – 7,5 |
Özgül Ağırlık | 3.06 |
Kimyasal Grubu | Bor Silikat |
Renk | Kırmızı, Mavi, Yeşil, Sarı, Siyah, Bronz, Pembe |
Çıkarıldığı Yer | Afganistan, Brezilya, Amerika, İtalya, Rusya, Tanzanya, Madagaskar, Ülkemizde: (Yozgat-Sarıkaya, Aydın-Çine, Çanakkale ve Karadeniz Bölgesi)
|
Çakra Grubu | Kök, Kalp, Boğaz |
Uyumlu Burç | Aslan, Terazi, Oğlak, İkizler, Koç, Başak |
- Adını, çıkarıldığı yer olan “Turmali” den alır.
- Bu taş elektrik taşı olarak da bilinmektedir, çünkü değişik yükte elektrik yükleri bırakmaktadır. Bu özelliği sayesinde gözle görülemeyen kızıl ötesi ışık yaymaktadır.
- Hem anot hem de katot kutuplarına sahip bir taştır.
- Neredeyse her renkte ve karışık renk biçimlerinde bulunabilmektedir.
- Özellikle mücevherler ve dekoratif süs eşyalarının yapımında fazlasıyla kullanılmaktadır.
- Isıtma yöntemi ile elektriklenebilen turmalin taşının piroelektrik özelliği vardır.
- Özellikle klimalarda negatif iyon plakası olarak kullanılır. Bu plaka sayesinde ortamdaki hava kötü kokulardan arındırılır.
- En nadir bulunan ve en değerli olan 3 tane türü, dünyanın en kıymetli ve pahalı taşları arasındadır.
- Kimyasal formülü NaFe3(Al, Fe)6Si6O18(BO3)3(OH)4 şeklinde gösterilir.
- Cilası elmas tozu ile yapılır.
- Bu taşın içerisinde Cr, V, Ca, K mineralleri de bulunmaktadır.
- Astrolojide boğa, aslan, terazi ve oğlak burcunun uğurlu taşı olarak bilinmektedir.
- Sertlik derecesi 7 – 7.5 arasındadır ayrıca özgül ağırlığı da 3.06 dır.
- Dünya’da ve Türkiye’de, Afganistan, Brezilya, Amerika, İtalya, Rusya, Tanzanya, Madagaskar, Yozgat, Aydın, Çanakkale ve Karadeniz bölgesinden çıkarılmaktadır.
- En çok bilinen renkleri, kırmızı, kedigözü, mavi, yeşil, sarı, pembe olanlarıdır.
- Yapı olarak granite benzer.
- Kilo vermenize ve vücutta biriken fazla yağı azaltmaya yardımcı olabilir.
- Metabolizmayı güçlendiren bir etkisi bulunmaktadır.
- Uzun ömürlü bir taştır ve granit kayaların oluştuğu bölgelerde bulunur.
- Aynı zamanda bu taş dikdörtgen şeklinde bulunur. Ayrıca ABD’nin resmi taşıdır.
- Şifa ve meditasyon için kullanılabilecek en iyi taşlardan biridir.
- Yaratıcı yeteneklerinizi harekete geçirmeye yardımcı olacak bir taştır.
- Duygusal istikrarın sağlanması yardımcı olurken, olumsuz niteliklerden temizlenmeniz yardımcı olur.
- Çeşitlerinin arasında ciddi fiyat farkı bulunmaktadır.
- Özellikle sporcular veya yüksek tempoda aktivite içinde bulunanlar için kullanılabilecek en iyi taştır.
- Endüstri sektöründe televizyon ve radyo frekanslarını yürütmek için kullanılır.
Turmalin Taşı Nasıl Anlaşılır?
- Turmalin taşının sahte olup olmadığı genellikle bakılıp, dikkatli incelendiğinde görünümünden hemen anlaşılır.
- Bazı çeşitleri oldukça pahalıdır. Dolayısıyla çok da ucuza satılmamaktadır. Uygun fiyatlara satılan turmalin taşlarının imitasyon olmasının ihtimali oldukça yüksektir.
- Hemen anlaşabileceği birkaç yöntem mevcuttur, ilk olarak taşın ucundan kırma işlemi uygulanabilir. İmitasyon yapılan ürünler çoğunlukla benzetileceği değerli taşların renklerine boyanarak elde edilirler. Bu sebeple dış tarafı benzetildiği taşın rengini gösterirken içi tarafı ise yapıldığı malzemenin kendi rengini yansıtır. Göz ile bakılarak ayırt edilemediği zaman, taşın küçük bir kısmı kırılabilir. Bu sayede taşın içi ile dışının uyumundan imitasyon olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir. Fakat kırma işlemini yapmadan önce taşı ucundan hafifçe ısıtırsanız, imitasyon taşın tozları için preslenme işlemi yapılmadıysa boyası yanar.
- Isıtılırken oldukça dikkatli olunması gerekmektedir, yüksek ısılara maruz kaldığında renkleri değişikliğe uğrayabilir, ısıya fazla dayanıklı bir taş değildir. Uygulanacak olan bu işlemlerin hepsi taşın sahte olup olmadığını anlayabilmek için yeterli olacaktır.
- Yine de elinizdeki taşın imitasyon olup olmadığını anlamanın en garanti yolu, üniversitelerin biyoenerji bölümleri yada arkeoloji bölümlerinde test yaptırmaktır.
- Özellikle değerli taşları satın alırken mutlaka güvenilir sitelerden alınmalıdır. Ayrıca orijinallik iade garantisi veren firmalardan alınmalıdır.
- 3 özel çeşidi, dünyanın en değerli taşlardan biridir. Bu taş bir çeşit granittir.
- Her renkte hatta çok renkli olarak da bulunmaktadır. İmitasyon taşlara genellikle başka materyaller ile karıştırılır. Dikkatli bir şekilde ışık altında incelendiğinde rahatlıkla ayırt edilebilir.
Turmalin Taşının Çeşitleri ve Renkleri
Turmalin taşı yarı değerli taşlar kategorisinde bulunan bir taştır. En bilinen renkleri arasında, kırmızı, kedigözü, mavi, yeşil, sarı, pembedir. Bu taşın en nadir bulunan üç türü, dünyanın en kıymetli ve pahalı taşlarındandır.
- Bunlardan birincisi, koyu pembe-kan kırmızısı renkli olanıdır. Rubellit olarak adlandırılır. Bu taşa rengini veren lityum elementidir.
- Bu taşın yeşil renkli olan bir diğer türüne Kroma Turmalin adı verilir. Bu taş rengini içindeki Krom ve Vanadyumdan alır. Brezilya Zümrütü adıyla da bilinen, bu taş piyasada çok fazla bulunmaktadır.
- Elektrik mavisi renginde olan turmalin taşına Paraiba Turmalin adı verilir. Gerçek bir hazine olarak kabul edilen bu taş, göz alıcı bir renge sahiptir ve Brezilya’nın Paraiba eyaletinde bir madende keşfedilmiştir. Oldukça az miktarda bulunmaktadır ve çok da pahalıdır.
- Başka bir çeşit ve mavi turmalinin bir alt türü olan kobalt mavi renkli olan türüne, İndikolit Turmalin adı verilmektedir.
- Çok renkli olarak bulunan ve bir alt tür olan Turmalit cinsine, Bi-Kolor Turmalin adı verilir. Bu taşta birbirine paralel halde bulunan iki veya daha çok renkli bölüm vardır.
- Yeşil ve beyaz içinde kırmızı renkli bölüm olan Turmalin cinsine, Vatermelon Turmalin adı verilir. Karpuza benzetildiğinden dolayı böyle ad verilen bu taşta, renkler iç içe bantlar halinde birbirini sarmaktadır. Bu görüntüyü verecek biçimde kesilir.
- Kedigözü Turmalin, mavi, indigo veya yeşil renkli olan, fakat renk değiştiren yapıya sahip bir taştır.
- Kanarya Turmalin, parlak sarı renklidir.
- Şorl Turmalinin siyah renkli bir çeşittir. Siyah Turmalin olarak da adlandırılır. Siyah olmasının sebebi içerisindeki demir elementidir. Opak görünümlüdür.
- Dravit Turmalin, kahve renkli olan bir başka alt türüdür. Siyaha yakın bir koyu kahverengi rengi vardır. Bu taşın içeriğinde magnezyum elementi ağırlıklı olarak bulunmaktadır. En çok Zambiya ve Pakistan’dan çıkarılır. Opak görünümde olan bu taşın, sarı-portakal veya sarı-yeşil renklileri de bulunmaktadır.
Turmalin Taşı Nasıl Temizlenir?
Değerli taşlar kullanıldığı sürece zaman zaman temizlenmelidir. Başka bir kişi tarafından kullanıldığı zaman da mutlaka temizlenmelidir. Bu temizlik birkaç farklı şekilde yapılabilir.
- Öncelikli olarak, en çok bilinen yöntemlerden biri tüm değerli taşlar için de kullanılan bir yöntem olan, akan ılık suyun altında 5 dakika boyunca tutmaktır. Akan su, taşın üzerine altığı negatif enerjilerin akıp gitmesine yardım eder. Hemen sonrasında taş mutlaka kurutulmalıdır. Fakat kullanılacak olan su kesinlikle çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır, çünkü aşırı sıcak veya soğuk suyun taşın yapısına zarar verip verme ihtimali oldukça yüksektir.
- Kullanılabilecek olan başka bir yöntem, 1 gün toprakta gömülü bırakmaktır. Açık alanda bulunan bir toprak olması negatif enerjilerden kurtulmak için daha rahat olsa da saksıya da gömmek taşın negatif enerjilerden arınması için yeterlidir.
- Güneş ışığında 1 gün boyunca bekletilmesi de mümkündür. Güneş ışığı altında bu taş tuttuğu tüm negatif enerjisini boşaltır ve kendini yeniler.
- Başka bir temizleme yöntemi ise, sirkeli su veya tuzlu su içerisinde 5 dakika bekletmektir. Başka bir alternatif olarak bunlardan herhangi biriyle hazırlanmış olan ıslak bir bez ile de silinebilir. Bu işlem yapıldıktan sonra mutlaka kurutulmalıdır.
- Kesinlikle çamaşır suyu, asit gibi kimyasal maddeler ile temas etmemelidir. Temizliği için kullanmamalıdır. Kimyasal içerikli maddeler taşların yapısına zarar verir. Taşın yüzeyin gözenekli hale getirerek, kalıcı değişimlere sebep olabilir.
- Temizleme işlemi yapılırken, az miktarda sabun da kullanılabilir, ardından hemen su ile durulanmalıdır.