Topaz taşı, tarihten bu yana sıklıkla kullanılır ve oldukça güçlü olduğuna inanılır. Özellikle salgın hastalıklarda yaygın olarak kullanılır. Doğada pembe, mavi, kahverengi, kırmızı, sarının farklı tonlarında bulunur ve ısıya karşı oldukça dayanıklı olan bir minareldir.
Topaz Taşının Faydaları
- Daha enerjik görünmeye ve hareket etmeye yardımcı olur. Mutluluk, hoşnutluk ve neşe getirir.
- Ruhsal ve duygusal gelişimi ve değişimi kontrol eder. Korkuların ve endişelerin kafanızdan uzaklaşmasını sağlarken, zihnin pozitif düşüncelerle dolmasına yardım eder.
- Negatif enerjiyi üzerinizden atmaya yardım eder.
- Gündelik hayatı daha sakin bir şekilde yürütmenize yardımcı olur.
- Eski zamanlardan beri göz hastalıklarını iyileştirdiğine inanılmaktadır. Göz hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
- Zihinsel yorgunluğu giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca bedensel yorgunluğu da giderdiği bilinmektedir.
- Konsantrasyonu arttırır ve motive edicidir, bu sebeple özellikle çalışma hayatında, bireylerin yanında bulundurması gereken bir taştır.
- Bireylerin sadık ve iyimser kalmasına yardım eder.
- Bağışıklık sistemini güçlenmesine yardımcı olur ve vücut direncini arttırır.
- Kas ve eklem ağrıları üzerinde de etkilidir. Özellikle sarı topazın sindirim sistemi üzerinde etkili olduğu bilinmektedir.
- Kötü niyetli insanlardan koruduğu bilinmektedir.
- Hayalini kurduğunuz sevgiyi ve aşkı bulmanıza yardımcı olur.
- Zekanın gelişmesine yardımcı olurken, zihnin açılmasını sağlar ve muhakeme yeteneğini geliştirir. Karşılaşılabilecek olan zor durumlar karşısında başa çıkabileceğiniz gücü ve kuvveti sağlamaya yardım eder.
- İletişimi kuvvetlendirir.
- Dolaşım sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda da iyi bir düzenleyici olarak görev yapar. İlaçların etkisi hızlandırdığı düşünülmektedir.
- Kişilerin uyku sonunda dinlendirici bir uykuyla uyanmasına yardımcı olur. Uykusuzluk çeken kişilerin kullanması tavsiye edilmektedir.
- Etkilerini gösterebilmesi için mutlaka ten ile temas etmesi gerekmektedir.
- Engellerinizi yıkmanıza ve üstesinden gelmenize yardımcı olur.
- Salgın hastalıklara da iyi geldiği bilinmektedir. Eski çağlarda vebalıları iyileştirdiğine inanılmaktadır.
- Ayrıca büyüleri ortadan kaldırdığına inanılmaktadır.
- Yoğun iş temposunda çalışan bireyler veya yoğun çalışan öğrencilerin üzerilerinde mutlaka taşımaları gereken bir taştır.
- Kullanan kişiye sabır verir.
- Önsezi yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur.
- Topaz taşı bir nevi nazar boncuğu olarak da kullanılabilmektedir.
- İnsanların stresten uzaklaşmasını sağlar. Daha sakin bir ruha sahip olmanıza yardımcı olur.
Topaz Taşının Özellikleri
Sertlik | 8 |
Ağırlık | 3,5 – 3,6 |
Kimyasal Formül | Al2SiO4 (F,OH)2 |
Renk | Beyaz, gri, donuk mavi, sarı, kırmızı, kahverengi |
Çıkarıldığı yerler | Çin, Brezilya, Rusya, Nijerya, Pakistan, ABD, Sri Lanka, Japonya |
Çakralar | Boğaz, Taç, Güneş sinirağı, kök |
- Güç, kuvvet ve dayanıklılığın sembolü olan bu taş, kendisini kullananların bu özelliklere sahip olmasına yardım eder.
- Isıya dayanıklılığı oldukça yüksek olan bir taştır.
- Yarı saydam veya saydama yakın, camsı bir görünüme sahiptir.
- Astrolojide aslan, başak, akrep, yay ve balık burçlarının uğurlu taşıdır.
- Sinir sistemini yatıştırıcı özelliği vardır.
- Mücevher sektöründe yoğun olarak kullanılan bir taştır.
- Topaz taşı ilk kez Brezilya’da bir kuyumcu tarafından keşfedilmiştir. Şeffaf topaz taşını ısıttığında pembe rengi elde etmiş ve bu sayede sektöre giriş yapmıştır.
- Genellikle renksiz olarak bulunur, fakat sarı, beyaz, mavi, gri, turuncu, kırmızı ve kahverengi renklerinde de bulunabilmektedir. En çok bilinen renkleri mavi ve sarı-kırmızının meydana getirdiği alacalı tonlardır.
- Bu taşın sertlik derecesi 8, özgül ağırlığı ise 3.5 -3.6 arasındadır.
- Topaz taşının kristalleri dörtgen şeklinde bulunur.
- Elmas ile aynı ağırlık ve görünümde olan topazın ayırt edilmesi oldukça zordur.
- Brezilya’dan sonra Pakistan, Rusya, Sri Lanka, Çin ve Nijerya‘dan yoğun olarak çıkarılmaktadır.
- Göz kamaştıran ışıltılı, parlak camsı bir yapıya sahiptir.
- Eski Mısırlılar Güneş tanrısı Ra’nın simgesi olarak kabul etmiştir.
- Hazreti Harun’un elbisesinin üzerinde bulunan 12 taştan biri de Topazdır.
- Doğada oldukça nadir bulunan bir taştır. Bu sebeple de oldukça pahalıdır.
- Mavi Topaz taşının %20’si alüminyum silikattır. Fiziksel özellikleri bu taşın içerisinde bulunan su ve florin miktarına bağlıdır.
- Bu taş aynı zamanda sevgi, şefkat ve şansın taşıdır.
- Kök, güneş sinir ağı, boğaz ve taç çakraları üzerinde etkilidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
- Cazibe kuvvetlerini çeken özelliği vardır.
- İnsanların kendine güveninin artmasını sağlarken, ilham kaynağı olur.
- İnsanın içinde sıkışmış olan enerjinin dışarı çıkmasını sağlar.
- Bu taş lüks ve zenginliğin sembolüdür.
Topaz Taşı Çeşitleri ve Renkleri
Topaz taşı, şeffaf, sarı, beyaz, mavi, gri, turuncu, kırmızı ve kahverengi renklerinde görülebilir. Rengi çoğunlukla kararsız olabilir. Kendilerine özgü özellikleri vardır. Bu taşın bazı renkleri gün ışığı altında renk değiştirmektedir.
- Özellikle Sibirya’nın kahverengi topazı güneş ışığı altında beyazlaşır. Bu durum ilk kez Brezilya topazında fark edilmiştir. Onun da renginin pembeleştiği fark edilmiştir.
- Kırmızı topaz oldukça nadir bulunan bir çeşit ve renktir. Brezilya yakutu olarak da adlandırılır.
- Sarı ve turuncu topaz çeşidi, dünya üzerinde bulunan en değerli topazdır. Mücevher yapımında fazlasıyla kullanılır. Doğal ve muhteşem derecede göz kamaştırıcıdır. Ayrıca karaciğer ve dalağa iyi geldiği bilinmektedir.
- Mavi topaz en çok kullanılan topaz çeşitlerinden biridir. Bolluk ve bereket getirdiğine inanılan bu topaz çeşidi, sarı ve kırmızılara göre daha çok tercih edilmektedir.
- Ayrıca yiyecek ve içeceklerin sağlıklı veya zehirli hallerine göre renk değiştirdiği bilinmektedir.
Topaz Taşı Nasıl Anlaşılır?
- Sahte olup olmadığı genellikle taş ele alındığında görünümünden hemen anlaşılır.
- Oldukça pahalı bir taştır. Dolayısıyla uygun fiyatlara satılan topaz taşlarının imitasyon olma ihtimali çok yüksektir.
- Kolayca anlaşabileceği birkaç yöntem vardır. Bunlardan birincisi, küçük bir kısmını kırmaktır. İmitasyon ürünler genellikle benzeteceği değerli taşların renklerine boyanarak elde edilirler. Dolayısıyla dış kısmı benzetildiği taşın rengini gösterirken içi kendi rengini yansıtır. Dışarıdan bakılarak ayırt edilemediği takdirde, taşı küçük bir kısmı kırılarak içi ile dışının uyumundan anlaşılabilir. Kırma işlemini yapmadan önce taş ucundan hafifçe ısıtılabilir. Eğer ucuz bir imitasyon ise, taşın tozları için preslenme işlemi yapılmadığında boyası yanar.
- Isıtılırken çok dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü topaz taşı da tıpkı ametist taşı gibi yüksek ısılara maruz kaldığında renkleri değişikliğe uğrayabilir. Uygulanan bu işlemlerin hepsi taşın orijinalliğini anlayabilmek için yeterli olacaktır.
- Taşların imitasyon olup olmadığını anlamanın en garanti yolu, üniversitelerin biyoenerji bölümleri yada arkeoloji bölümlerinde test yaptırmaktır.
- Özellikle değerli taşları satın alırken mutlaka güvenilir sitelerden alınmalıdır. Ayrıca orijinallik iade garantisi veren firmalardan alınmalıdır.
- Topaz taşı en değerli taşlardan biridir. Fakat şeffaf olanlarının elmas ile karıştırılma olasılığı oldukça yüksektir.
- Genellikle tek renk olarak bulunmaktadır. İmitasyon taşlara genellikle başka materyaller de karıştırıldığından ışık altında dikkatli bakıldığında rahatlıkla ayırt edilebilir.
Topaz Taşı Nasıl Temizlenir?
Topaz taşı da bütün diğer değerli taşlar gibi depoladığı negatif enerjilerden dönem dönem arındırılmalıdır. Kullanılmadan önce veya sık kullanıldıktan sonra temizlenmeli ve temizledikten sonra kullanıcını dışında başka bir temas durumunda yeniden temizlenmesi gerekmektedir. Bu temizleme işlemi birkaç farklı şekilde yapılabilir:
- İlk olarak, en çok bilinen ve neredeyse tüm değerli taşlar için de geçerli olan bir yöntem olan, akan ılık suyun altında 5 dakika boyunca tutmaktır. Su, taşın tuttuğu tüm negatif enerjilerin akıp gitmesine yardımcı olur. Tabi ki bu işlem sonrasında kurutulmalıdır. Bu işlem sırasında kullanılan su kesinlikle çok sıcak yada çok soğuk olmamalıdır. Aşırı sıcak veya soğuk su taşın yapısına zarar verebilir.
- Temizlik için kullanılabilecek bir başka yöntem ise 1 gün toprakta gömülü bırakmaktır. Açık alanda bulunan bir toprak olması negatif enerjilerden kurtulmak için daha kolay olabilir. Fakat saksıya gömmek de taşın temizlenmesi için yeterli olacaktır.
- Güneş ışığında 1 gün boyunca bekletilmesi de temizlenmesi için uygun bir başka yöntem olarak bilinmektedir. Güneş ışığı altında topaz taşı tüm negatif enerjilerini boşaltır. Bu sayede kendini yeniler.
- Bir diğer temizleme yöntemi ise, sirkeli su veya tuzlu sudur. Sirkeli suyun yada tuzlu duyun içerisinde 5 dakika bekletilebilir veya bunlardan herhangi biriyle hazırlanmış olan ıslak bir bez ile de silinebilir. Fakat daha sonrasında mutlaka kurutulmalıdır.
- Topaz taşı temizlenirken çamaşır suyu, asit gibi kimyasal maddeler kesinlikle kullanmamalıdır. Bu tip maddeler taşların yüzeyine veya yapısına zarar verip, kalıcı değişimlere sebep olabilir. Bazı kimyasallar taşların yüzeyini gözenekli hale getirmektedir.
- Bu taş temizlenirken, yıkama esnasında az miktarda sabun kullanılabilir. Fakat sonrasında hemen su ile durulanmalıdır.