Omurga eğriliği olarak geçen skolyoz, omurganın çoğunlukla göğüs ve bel bölgelerinde görülür ve yana doğru eğilim anlamına gelir. Tek başına olabileceği gibi kamburluk yani arkadan öne doğru eğilme ile beraber de meydana gelebilir. Skolyozlu omurga, sağa ve sola doğru veya kendi ekseninde dönebilir. Hastalık en çok kız çocuklarında meydana gelir. 30 dereceyi geçen vakalar, kızlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Türkiye’de yaklaşık 2.5 milyon skolyoz hastası vardır. Bazen sırttaki veya bel bölgesindeki kamburluk ilerleyerek skolyoza dönüşebilir.
Oluşum nedeni çok farklı sebeplerden dolayı olabilir. Doğumsal, spastik çocuklar, idiopatik (sebebi belli olmayan) enfeksiyona ve tümöre bağlı olarak da meydana gelebilir. Doğuştan olabilir ve omurgadaki gelişim kusuru veya kaynamamış kaburgalar neden olabilir. Çocuk felci veya kas erimesi yaşayan kişilerde de meydana gelebilir. Eğer nefes darlığı, bel ağrısı, bir omzun öne ilerlemesi, omuz ve kalçanın simetrik durmaması, omurganın yana ve öne doğru eğilmesi gibi durumlara sahipseniz skolyoz hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Ayrıca bu hastalık genetik de olabilir. Mutlaka doktora göstermekte fada vardır, bekletmeye gelmeyecek bir hastalıktır.
Skolyoz hastalığı için başvurmanız gerekmektedir. Erken tespit edilmesi ve takibi için fizik tedaviye başlanması çok önemlidir. Hasta rehabilitasyon kliniğine de yönlendirilebilir. Bu hastalıkta eğikliğin derecesi çok önemlidir. Bu yüzden ilk olarak derece tespit edilir. İyi bir tedavi sayesinde %70 oranında iyileşme sağlanabilir. Fizik muayene yapıldıktan sonra röntgen, manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi çekilir. Fizik muayenede hastanın öne doğru eğikliği incelenir. Ayakta dururken ki eğikliğinden daha fazla işe yarar. Farklı pozisyonlarda röntgen filmi çekilir. En önemli tanı yöntemi ise skolyozometre kullanmaktır. Bu cihaz omurganın eğrilik miktarını ölçer. Farklı bir sorun olup olmadığını anlamak için MR gerekebilir.
Tedaviye başlarken eğriliğin derecesi, skolyozun tipi ve kemik büyümesinin hangi aşamada olduğu dikkate alınır. Eğrilik 40 derece ve üzeriyse cerrahi işlem uygulanır. Sırta veya bele vida ve çubuklar yardımıyla düzeltme yapılır. Cerrahi işlem dışında korse tedavisi de yapılabilir. Bu uygulama hastalığın engellenmesi için çocuklara uygulanır.