Vücudunuz mikrop ve zararlı maddeleri yakalamak için mukus kullanır. Vücudun boğaz, burun, sinüs, ağız ve birçok bölümü mukus üretir. Balgam, ciğerlerinizden ve alt hava yollarından gelen mukustur, mikroplara ve yabancı kirleticilere karşı vücudu korur. Balgam tükürük değildir, akciğerlerden gelen, su, tuz ve diğer hücrelerden oluşan renksiz, berrak yoğun bir salgıdır. Bir kişinin akciğerleri hastalıklı veya hasarlı olduğunda balgamı yoğunlaşır ve enfeksiyonla savaşırken renk değiştirebilir. Vücut, öksürerek bu fazlalıktan kurtulmaya çalışır. Bu nedenle balgamınız sağlığınızın önemli bir göstergesidir.
Balgam, bakteriyel enfeksiyonlar için, antibiyotik kullanmasanız bile 10-14 gün sürer. Viral enfeksiyonlarda bu süre 3 haftaya kadar uzayabilir. Astım ve KOAH gibi inflamatuvar hastalıklarda ilaç tedavisi yapılmazsa hastalığın iyileşmesi mümkün değildir.
Siyah Balgam Nedenleri
Siyah veya kahverengi balgam öksürük, hava kirliliği veya sigara gibi çevresel koşullardan kaynaklanabilir. Öksürük, rahatsız edici ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen semptomlardan biridir. Kronik veya şiddetli öksürük, nefes kontrolünüzü zorlaştırarak zamanla ağrılı hale getirebilir. Kahverengi veya siyah balgamın nedenlerinden biri de boğaz veya hava yolunda bulunan az miktardaki kandır.
Kahverengi ve siyah balgama aşağıdaki belirtiler de eşlik edebilir.
- Nefes darlığı
- Boğaz ağrısı
- Ağrılı nefes alma
- Hırıltı
- Egzersiz yaparken zorlanma
- Burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Ateş
Siyah veya koyu balgam genellikle ciddi bir hastalığa veya öksürük, enfeksiyon ve tahriş edici problemlere maruz kalmaya işaret eder. Balgam bakteri, virüsler ve diğer istenmeyen hücrelerden kaynaklanabilir. Ciddi akciğer rahatsızlıklarında da ortaya çıkabilir. Renk değişikliği, havadaki dumana veya kire maruz kalmaktan ya da solunum yolu enfeksiyonundan dolayı oluşabilir ve geçici olabilir. Siyah balgam, akciğer kanseri gibi daha ciddi bir durumdan da kaynaklanabilir. Öksürüğünüz de siyah balgam varsa zaman kaybetmeden bir hekime görünmek gerekir.
Sigara İçmek
Sigara içenlerde akciğerlerde mukus birikir ve “sigara içen kişinin öksürüğüne” neden olur. Üretilen balgam yeşil, sarı veya kanlı olabilir. Hava yollarınız, işlevi toksinleri solumak ve onları dışarıya doğru itmek olan silya adı verilen küçük hücrelerle kaplıdır. Duman solunduğunda, silya adı verilen bu hücreler kısa bir süre felç olur. Bu nedenle toksinlerin akciğerlere girmesi ve iltihap oluşturmasına izin verir. Sadece ağız, boğaz ve akciğer kanseri gelişme riskinizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda akciğerinize katran ve diğer tahriş edici maddeleri de yayar. Gece boyunca, hücreler kendilerini onarır ve biriken tüm balgam ile toksinleri yukarı itmeye başlar. Sabah uyandığınızda öksürüğünüz de ve balgamda artış görmeniz mümkündür. Ancak ateş görülmez. Böyle bir durumla karşılaştığınızda sigarayı acilen bırakmanız ve hekiminize danışmanız gerekir. Sigara içmek elbette akciğer kanseri, çok çeşitli diğer kanserler, kalp hastalığı ve diğer birçok solunum problemi için risk faktörüdür. Ayrıca, etrafınızdakilere ikinci el duman yoluyla da zarar verdiğinizi unutmayın.
Kirlilik
Yüksek kirlilik seviyesine sahip şehirlere seyahat ederken veya buralarda yaşarken duman, burnunuz, ağzınız ve hava yollarınıza bulaşabilir. Öksürdüğünüzde genellikle kahverengi veya siyah görünebilir. Kirli bir şehirde yaşıyorsanız, maske takın ve dışarıda geçireceğiniz zamanı sınırlayın. Çalıştığınız ortamda tahriş edici maddelere maruz kalıyorsanız, uygun koruyucu ekipman kullanın.
Maden İşçiliği
Klasik olarak “kara akciğer” olarak adlandırılan bu durumun adı Pnömokonyozdur. Uygun koruyucu ekipman giyilmediği takdirde çalışmaları sırasında tozu soluyan kömür madencilerin de görülür. Bununla birlikte, siyah balgam asbest ve silika gibi diğer tahriş edici maddelere maruz kalmaktan da kaynaklanabilir.
Yangın
Ateşin etrafında duman solumak hava yollarınızı yakarak kahverengi veya siyah kurum bırakabilir. Büyük bir yangına veya kirli havaya maruz kaldığında burnunuz ve ağzınız üzerinde özel bir maske takmak, tahriş edici maddelerin hava yollarınıza yerleşmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Tüberküloz
Bu ciddi akciğer enfeksiyonu oldukça bulaşıcıdır ve uygun şekilde tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Akciğerleri etkileyen bakteriyel bir enfeksiyon olmasına rağmen, bazen üst vücut, kemikler ve sinir sistemini de olumsuz etkileyebilir. Uzun yıllar vücudunuzda uyuyan ve bağışıklık sisteminiz zayıfladığında ortaya çıkan bakterilerden kaynaklanır. Kilo kaybı, gece terlemesi, ateş, yorgunluk, iştah kaybı, boyun bölgesinde şişlik, öksürük gibi belirtileri olan hastalıkta öksürükle birlikte yeşil veya kanlı balgam görülebilir. Ciddi bir hastalık olan tüberkülozun tedavisinde 6 aylık bir antibiyotik tedavisi uygulanır.
Bronşit
Akut bronşit, solunum yollarındaki bir enfeksiyona karşı öksürük, düşük ateş ve nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkan yaklaşık 3 hafta kadar sürebilen enflamatuvar bir reaksiyondur. Akut bronşit vakalarının çoğu viral bir enfeksiyondan kaynaklanır, ancak bazı vakalar bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Akciğerin ana hava yolları iltihaplandığı için bronşlar ekstra mukus üretmeye başlar. Bu durumda sarı-gri veya yeşil renkte balgamlı öksürük görülür. Akut bronşit vakalarının çoğu evde steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaçlar ve bol miktarda sıvı tüketimiyle tedavi edilebilir. Kronik bronşit, bir seferde üç aydan fazla süren, yoğun balgamın görüldüğü ve art arda en az iki yıl devam eden öksürüğü tanımlar. Kronik bronşit, kronik obstrüktif akciğer hastalığı olarak bilinen KOAH da dahil olmak üzere amfizem gibi daha az ölümcül ama daha rahatsız edici bir hastalıktır.
Mantar Enfeksiyonu
Sigara içmeyen veya zararlı kirleticilere maruz kalmayan insanlar için, siyah balgam genellikle akciğerlere yerleşen ciddi bir mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir. Bağışıklık sisteminiz tehlikeye girerse, mantar enfeksiyonu riski daha yüksek olabilir. Kanser tedavisi görmek veya romatoid artrit gibi bağışıklık sistemine saldıran bir bozukluğa sahip olmak, bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir ve sizi enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Akciğerleriniz ve hava yollarınızda kistik fibrozun bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilen mantar enfeksiyonu nadirdir, ancak oluştuğunda aşırı derecede tahriş edici olabilir. İlerledikçe iltihaplanma hatta kahverengi ve siyah balgamla başlayan kanama da görülebilir.
Kistik Fibrozis
Doğuştan gelen genetik bir hastalıktır. Solunum güçlüklerine neden olan daha küçük hava yollarının kalın mukus tarafından bloke olmasına yol açar. Kistik fibrozdaki kalın mukus, bakterilerin büyümesi için ideal bir ortam haline gelir. Kistik fibrozlu birçok insanda kronik bakteriyel akciğer enfeksiyonları gelişir.
Zatürre
Zatürre, akciğerlerdeki hava keselerinin enfeksiyonudur ve genellikle bir veya her iki akciğerde sıvı birikmesine yol açar. Potansiyel olarak ölümcül bir durumdur. Çok çeşitli bakteri, virüs ve organizmalardan kaynaklanan tedavisi zor bir hastalıktır. Koyu balgama ek olarak, diğer pnömoni belirtileri göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürük, ateş ve yorgunluğu içerir. Kara mukus veya balgamın başka birçok olası nedeni vardır. Bu nedenle diğer semptomlara çok dikkat etmek önemlidir. Zatürre gibi akciğer enfeksiyonları akciğer ve solunum yollarında az miktarda kanamaya neden olabilir.
Bakteriden kaynaklanan zatürre (pnömoni), genellikle Streptococcus pneumoniae gibi birkaç farklı bakteriden birinin neden olduğu akciğer enfeksiyonudur. Evde tedavisi mümkün olmayan bu hastalık için mutlaka hastaneye başvurmanız gerekir. En sık görülen belirtileri yorgunluk, taşikardi, öksürük, baş ağrısı, iştahsızlık, ateş, titreme, ağrılı ve zor nefes alma ve balgama neden olan öksürüktür. Zatürre çok küçük çocuklar ve 65 yaş üzerindeki kişiler için çok daha tehlikelidir. Çünkü bu yaş grubunun bağışıklık sistemi çok zayıftır ve kronik kalp, akciğer gibi pek çok hastalığı olabilir. Hastalığın tanısı kan testleri ve akciğer röntgeni ile konulur. Bakteriyel zatürrenin tedavisinde antibiyotik kullanılır. Hekiminiz hastalığınızın durumuna göre özellikle de yüksek risk taşıyan hasta grubundaysanız hastane ortamında veya evde tedavi uygulayabilir. Bazı bakteriyel pnömoni türleri aşılama ile önlenebilir. Grip aşısı, başka bir hastalığın tutulmasını önleyerek de yardımcı olur. İyi beslenme, düzenli uyku, sigarayı bırakmak ve sık sık el yıkama ile bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilirsiniz.
Viral zatürre, akciğer dokusunun influenza (grip) veya diğer virüslerden kaynaklanan enfeksiyonudur. Bu virüsler, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında havaya yayılır. Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, küçük çocuklar, yaşlılar, kemoterapi veya organ nakli ilaçları alan kişiler risk altındadır. Titreme ile yüksek ateş, iştahsızlık, nefes darlığı, baş ağrısı, yorgunluk, derin nefes almaya çalışma, öksürük sırasında keskin göğüs ağrısı gibi belirtiler ilk başta hafif olabilir. İlerledikçe balgam ve kanlı öksürükte artış görülür. Derhal tıbbi bakıma ihtiyaç vardır. Tedavi edilmezse, viral pnömoni solunum ve organ yetmezliğine yol açabilir. Tanı göğüs röntgeni ile konur. Daha ileri testler için kan testi veya burundan sürüntü alınabilir. Antibiyotikler virüslere karşı etkili değildir ve viral pnömoninin tedavisine yardımcı olmaz. Tedavi antiviral ilaçlar, kortikosteroidler, oksijen, ibuprofen gibi ağrı kesici/ateş düşürücüler ve sıvılar içerir. Sıvı kaybını önlemek için sıvı takviyesi de yapılır. Önlemek için her yıl düzenli grip aşısı yaptırmanın yanı sıra el hijyenine çok dikkat etmek önemlidir.
Astım
Astım olan kişilerin alerjenlere, çevre kirliliği ve solunum enfeksiyonlarına duyarlı hava yolları vardır. Bu hassasiyet solunum yollarının iltihaplanmasına ve mukus üretiminde artışa neden olabilir.
Bağışıklık Sisteminiz
Bazı durumlar vücudunuzun kendi solunum sistemine saldırmasına neden olarak iltihaplanma ve kanamaya yol açabilir.
Kalp Kapakçık Hastalığı
Kalp ve akciğerler yakından bağlantılıdır. Kan kalpten, akciğerlerden geçer ve daha sonra vücudun geri kalanına pompalayacak kalbe geri döner. Arızalı veya hastalıklı kalp kapakçıkları, kalbin içine ve dışına kanın kolayca geçmesine izin vermediğinde, akciğerlere geri dönerek ödem oluşumuna neden olabilir. Bu da beraberinde öksürük ve pembe, kırmızı, pas renkli, kahverengi veya siyah koyu renkli balgama yol açabilir.
Kan Sulandırıcılar
Kan sulandırıcı ilaçlar, kalp krizi veya inme gibi koşullara yol açabilecek bir arteri potansiyel olarak bloke edebilecek kan pıhtıları geliştirme riskini azaltmak için tasarlanmıştır. Ne yazık ki, bu kan inceltici ilaçlar iç kanama riskini artırabilir. Akciğer enfeksiyonunuz var veya başka bir nedenle öksürüyorsanız, doktorunuzun reçete ettiği kan sulandırıcı ilaçlar kanama riskinizi artırabilir. Kan veya koyu balgam öksürmek, kanamanın ve ilaç programınızın ayarlanması gerektiğini gösteren olası bir işarettir.
Bağışıklık Sistemi Hastalıkları
Sarkoidoz gibi bazı bağışıklık sistemi veya enflamatuvar hastalıklar doğrudan akciğerleri etkiler ve siyah veya kahverengi balgamın gelişmesine neden olur. Bu, solunum yolu içindeki kanama ile ilgilidir. Sarkoidoz ayrıca cildi, gözleri, sinüsleri, böbrekleri ve diğer organları da etkileyebilir. Lupus ve romatoid artrit gibi diğer bağışıklık sistemi hastalıkları, akciğerleri ve vücudun diğer kısımlarını farklı şekilde etkileyebilir.
Akut Viral Sinüzit
Viral rinosinüzit veya “sinüs enfeksiyonu” olarak da adlandırılan akut viral sinüzit, virüsler yüzün sinüs boşluklarında tutularak çoğaldığında ortaya çıkar. Soğuk algınlığına en sık neden olan ve virüslü kişinin öksürme veya hapşırma yoluyla yayılan aynı virüslerden kaynaklanır. Çocukların küçük, az gelişmiş sinüsleri olduğundan, bu hastalık yetişkinlerde çok daha yaygındır. Belirtiler arasında baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, açık burun akıntısı (yeşilimsi veya sarımsı değil) ateş ve yüz sinüslerine basıldığında ağrı görülür. Döküntü, şiddetli yorgunluk veya nöbet, duygu kaybı, halsizlik veya kısmi felç gibi nörolojik belirtiler varsa, daha ciddi durumları ekarte etmek için gecikmeden bir hastaneye başvurmanız gerekir. Tanı sadece muayeneyle de konabilir. Antibiyotikler sadece bakterilere karşı çalışır ve viral bir hastalığa karşı yardımcı olamaz. Bu nedenle tedavi dinlenme, sıvı takviyesi, ağrı kesici ve ateş düşürücülerin kullanımından oluşur. Viral sinüzit belirtileri yaklaşık 7 ila 10 gün sürer. Soğuk algınlığında olduğu gibi, en iyi önleme yöntemi sık ve detaylı el yıkamadır.
Solunum Yolları Enfeksiyonları
Tükürükten farklı bir renk olan balgam, düşük bir solunum yolları enfeksiyonu belirtisi olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda balgam ayrıca yoğun kıvama ve hoş olmayan bir kokuya sahip olabilir. Genel kural olarak, balgam enfeksiyonun erken evrelerinde koyu yeşildir ve enfeksiyon geliştikçe yavaş yavaş açılır. Bir enfeksiyon sırasında balgamın yeşil rengini veren miyeloperoksidaz adı verilen enzimin varlığıdır. Bazı enfeksiyonlar balgamın sarı, gri veya siyah renklenmesine neden olabilir.
Nezle, Soğuk Algınlığı
Soğuk algınlığı, burun, ağız, sinüsler, boğaz ve gırtlağı içeren üst solunum yollarının viral bir enfeksiyonudur. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilecek 200’den fazla virüs vardır ve genellikle soğuk algınlığının arkasındaki kesin virüs asla bilinmez.
Grip
Balgama neden olabilen yaygın bir solunum yolu enfeksiyonları türüdür. Yeşil balgamla sonuçlanabilir. Genellikle 38 derece ve üzeri ateş, yorgunluk, halsizlik, yoğun baş ağrısı ile kendini gösteren grip, bazen göğüs ağrısı, yoğun öksürük, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı gibi belirtiler de gösterebilir. Bu belirtilerle karşılaştığınızda bol sıvı tüketmeli ve dinlenmelisiniz. Hastalanmaya başladıktan sonraki 2 gün içerisinde alacağınız antiviral ilaçlar, hastalanma sürenizi 1-2 gün azaltabilir. Enfeksiyonda daha sonra antiviral ilaçlar almak da özellikle çok hasta olmanız veya komplikasyon gelişme riskinizin yüksek olması durumunda faydalı olabilir.
Bronşektazi
Büyük hava yollarının imhası ve genişlemesidir. Mukus bu solunum yollarında birikir ve enfekte olabilir ve pnömoniye neden olabilir. Nadir görülen bir hastalık olsa da belirtileri ağırdır ve mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. En sık görülen belirtileri öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, burun akıntısı, boğazın arkasında mukoza damlamasıdır.
Akciğer Kanseri
Akciğerlerde, lenf düğümlerinde veya diğer organlarda akciğer kanseri hücreleri bulunduğunda teşhis edilir. Kan öksürmek ve siyah balgam çıkarmak, akciğer kanseri riskini elemek veya doğrulamak için kapsamlı bir akciğer muayenesinin gerekli olduğunun işaretidir.
Akciğer Apsesi
Akciğer dokusunda bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan geniş bir irin topluluğudur. Akciğerlerde normal olarak bulunmaması gereken bakteriler, akciğer dokusunun bozulmasına yol açan iltihaplanmaya neden olur ve böylece irin üretir.
Siyah Balgam Tedavisi
Siyah balgam ve diğer semptomlara neden olan enfeksiyonlar genellikle ilaçlarla ve dinlenme ile tedavi edilebilir. Antibiyotikler sadece tüberküloz ve bakteriyel zatürre gibi bakteriyel enfeksiyonlar için etkilidir. Dolayısıyla, sorunlarınızın nedeni bir virüsse, antibiyotikler yardımcı olmaz. Sebep grip virüsü ise antiviral ilaçlar etkili olabilir. Kalp ile ilgili tedavilerin bir kardiyolog tarafından denetlenmesi gerekir. Akciğer fonksiyonunuz diğer hastalık süreçlerinden etkilenmişse, oksijen tedavisi de dahil olmak üzere ilaçlara ve diğer tedavilere ihtiyacınız olabilir.
Sigara nedeniyle balgamınız koyulaşmışsa sigarayı bırakmanız gerekir. Siyah balgam kesin kanser belirtisi değildir, ancak bu zararlı bileşiklerin çoğunun zaten akciğerlerinizde biriktiği ve solunum yollarını tıkadığı anlamına gelir. Bu nedenle, henüz akciğer kanseri hakkında panik yapmanıza gerek olmasa da sigarayı bırakma zamanınızın geldiğine dair bir çağrı olabilir. Sigarayı bırakırsanız siyah balgam aslında sağlıklı iyileşmenin bir işaretidir, çünkü akciğerlerdeki mikroskobik kıllar tekrar işlev görmeye başlar, solunum yollarındaki mukus ve katran birikimini temizler. Yavaş yavaş, balgam renginizin normale dönmeye başladığını fark edeceksiniz. Sorun devam ederse, kalıcı bir öksürük veya öksürüğe kan eşlik ediyorsa, daha ciddi bir solunum problemi görülebileceğinden derhal doktorunuza danışmalısınız.
Kirletici maddelere düzenli olarak maruz kalan herkes önlemler almalıdır. Maske veya solunum cihazı takmak maruz kalmayı önlemeye yardımcı olabilir. Bazen tedavi gerekmez. Örneğin, kısa bir süre için toz, kimyasal madde veya duman gibi kirleticilere maruz kalan bir kişi, kirleticilere maruz kalma durduktan sonra mukusunun normal bir renge döndüğünü fark edecektir. Akciğer kanseri olan kişiler, cerrahi, radyasyon, kemoterapi veya hedefli tedavileri içeren tedaviye ihtiyaç duyarlar.
Hangi Kontrol ve Testler Yapılır?
Balgamın nereden kaynaklandığını bulmak için doktorunuz gerekli tüm kontrol ve testleri yapacaktır. Bunun için hekiminiz sizden kan testlerinin yanı sıra göğüs röntgeni, BT taraması, balgam kültürü benzeri tetkikler de isteyecektir.
Aile Öykünüz
Hekiminiz öncelikle işiniz, seyahatleriniz, son temaslarınız, sigara içme alışkanlığınız gibi bazı sorular sorabilir.
Balgam Kültürü
Bakteriyel zatürre ve bronşiti teşhis etmek için kullanılan balgam kültürü örneği sabah alınır. Örnek alınmadan önce dişlerinizi fırçalamamanız, ağzınızı su ile durulamanız ve 1-2 saat hiçbir şey yememeniz istenir. Kültürü almak için derinden öksürmeniz istenir. Balgamı çıkaramazsanız akciğerlerinizdeki balgamı gevşetmek için steril tuzlu ve gliserin çözeltisi soluması istenir. Buhar inhalasyonu da kullanılabilir.
Bronkoskopi
İleri tetkik olarak bronkoskopi yapılabilir. Bronkoskopi öksürük ve balgam üretiminizin nedenini aramak için hava yollarınız ve akciğerlerinize küçük bir kamera bakılması işlemidir. İşlem sırasında şüpheli bir alan görülürse biyopsi yapılması için parça alınabilir.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Berrak, sarı veya yeşil balgamınız varsa, doktora görünmeden önce birkaç gün beklemek isteyebilirsiniz. Koyu veya siyah mukus bazen hızlı bir şekilde normal bir renge döner. Bu, duman gibi bir kirleticiye geçici olarak maruz kalındığında sona erebilir.
- Nefes almada güçlük yaşıyorsanız
- Öksürdükçe kan veya siyah balgam geliyorsa
- Ateşiniz düşmüyorsa
- Öksürükle artan göğüs ağrınız varsa
- Önemli kilo kaybınız varsa
- Kanser veya bağışıklık sisteminizi etkileyen hastalık öyküsünüz söz konusuysa
- Tüberküloz geçmişiniz varsa hiç gecikmeden hekime başvurun.
Siyah Balgam Nasıl Atılır?
Havayı Nemlendirin
Etrafınızdaki havayı nemlendirmek balgam yoğunlaşmasını azaltabilir. Serin bir nemlendiriciyi gün boyu güvenle çalıştırabilirsiniz. Sadece suyu her gün değiştirdiğinizden ve nemlendiricinizi kullanıcı kılavuzunda belirtildiği şekilde temizlediğinizden emin olun.
Bol Sıvı Tüketin
Yeterli miktarda sıvı tüketimi özellikle sıcak içmek sizi rahatlatacaktır. Bitki çayları, ılık meyve suyu, limonlu su veya tavuk suyuna çorba iyi birer alternatiftir.
Solunumunuza Destek Olacak Bitkiler Tüketin
Limon, meyan kökü, ginseng, çilek, ekinezya, nar, zencefil ve sarımsak içeren yiyecek ve içecekleri tüketmeyi deneyin. Bunların soğuk algınlığı, öksürük ve aşırı balgam tedavisinde yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
Tuzlu Suyla Gargara Yapın
Sıcak tuzlu suyla gargara yapmak, boğazınızın arkasında kalan balgamı temizlemeye yardımcı olarak mikropları öldürebilir ve boğaz ağrınızı rahatlatabilir. Bir bardak suyu 1/2 ila 3/4 çay kaşığı tuz ile karıştırın. Ilık su en iyi sonucu verir, çünkü tuzu daha çabuk çözer. Tahriş edici klor içermeyen filtrelenmiş veya şişelenmiş su kullanmak da iyi bir fikirdir. Karışımı biraz yudumlayın ve başınızı hafifçe geriye doğru eğin. Karışımı içmeden 30-60 saniye boyunca gargara yaparak tükürün.
Okaliptus Yağı Kullanın
Uçucu okaliptus yağı kullanmak balgamınızı gevşeterek çok daha kolay çıkarmanızı sağlayabilir. Buharı bir difüzör kullanarak soluyabilir veya okaliptüs içeren balsam kullanabilirsiniz.