Karaciğerin altında kalan küçük keseciklere safra kesesi denir. Karaciğerde üretilen safrayı depolar ve yemekten sonra kasılarak safranın ince bağırsağa boşalmasını sağlar. Safra kesesi hastalıkları hemen tedavi edilmesi gereken hastalıklardır, çok ciddi boyutlara ulaşabilirler. Oldukça hassas bir organdır ve mide ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık gibi problemler ile kendini belli eder. Beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak safra kesesinde taşlar oluşabilir. Bu taşlar safra kanallarının tıkanmasına neden olur. Bu taşların oluşmasında safra tuzları ve kalsiyum etkili olabilir. Taşların boyutları ise kum tanesi yada pinpon topu kadar olabilir.
Genelde kilolu, orta yaşlı, diyabetli, Östrojen içeren ilaç kullanan, Crohn ve siroz hastalığı olan kişilerde sık olur. Safra kesesinde en yaygın görülen hastalıkta Kolesistit hastalığıdır. Bu hastalık kendini kronik enflamasyon veya akut olarak gösterir. Karnın sağ üst kısmındaki ağrı ile kendini belli etmeye başlar. Diğer safra kesesi hastalıkları Koledokolitiazis, Akalküloz kolesistit, Biliyer diskinezi, sklerozan kolanjit’dir. Bu hastalıklarda safra kesesinin fonksiyonlarının bozulması, dokuların yara olması ve iltihaplanma sonucu oluşurlar.
Safra kesesindeki taşlar küçük görülmemeli ve mutlaka hemen tedaviye başlanılmalıdır. Aksi halde kansere kadar gidecek ciddi boyutlu hastalıklara yol açabilir. ve bölümleri bakmaktadır. Uzman doktorlar teşhis koymak adına kan ve idrar tahlili isteyebilir. Ayrıca görüntüleme cihazlarından da yardım alınabilir. Sorun tam anlamıyla tespit edilince de tedaviye başlanılabilir. Karın ağrıları, terleme, nefes darlığı, göğüs yanması, omuz arkasında ağrı, yağlı besinleri tükettikten sonra oluşan rahatsızlık, kaşıntı, yüksek ateş, sarılık varsa mutlaka hemen doktora görünmeniz gerekmektedir. Bu rahatsızlığa yakalanmamak için aşırı yağlı ve hamurlu yemeklerden kaçınmak gerekmektedir. Yüksek kolesterol de safra kesesi taşına neden olabilir.
Uzman doktorlar tarafından muayene edildikten sonra tedavi aşamasına geçilebilir. Tedavide en sık kullanılan yöntemler laparoskopik ameliyatlarıdır. Safra kesesi ameliyatların %5’inden azı açık halde yapılır. Gerekli durumlarda ERCP ve PTK tedavi yöntemleri de kullanılabilir. Özellikle diyabet hastalarının atakları daha fazla olabileceği için acil cerrahi müdahale gerekebilir. Her atak kalıcı hasarlara neden olabilmektedir. Hasta eğer yatalak ve yaşlıysa ameliyat çok riskli olabilir. Bu yüzden kolesistostomi adı verilen bir yöntem uygulanır. Bu yöntemde hastanın cildinin içinden girilerek safra kesesine katital yerleştirilir ve safra boşaltılarak iltihaplanma ortadan kaldırılır.