Prostat, erkek vücudundan en çok hastalığa yol açan organlardan biridir. Prostat hastalıkları genelde 50 yaş ve üstü erkeklerde görüldüğü gibi genç erkeklerde de görülebilir. Genelde prostat iltihabı, iyi huylu prostat büyümesi, prostat kanseri şikayetleri olur. İdrarınızı yaparken zorluk yaşıyorsanız, yaparken acı hissediyorsanız, idrar kesik kesik geliyorsa, idrarınızı yapamıyorsanız, geceleri sık idrara çıkıyorsanız ve kasıklarda ağrınız varsa prostat hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Ancak ne tür bir hastalık olduğu doktor kontrolü sonucu tespit edilecektir. En sık görülen rahatsızlıklardan olan prostat büyümesi, çoğu zaman iyi huyludur. Ancak idrar çıkışını engelleyebilir ve mesanenin hem idrar depolama hem de çıkartma işlevini bozabilir. Bazen bu rahatsızlık yaşlanmanın doğal bir sorunu olarak görülüp tedavi edilmeyebilir.
başvurulmalıdır. Gerekli incelemeler yapılır ve tanı konulur. Teşhise bağlı olarak da nasıl bir tedavi yolu kullanılacağı seçilir. Daha genç yaşta prostat sorunu yaşıyorsanız, bir sıkıntıya neden olmayabilir. Bazen belirgin bir neden çıkmazsa parmakla muayenesi yapılabilir. Diğer muayene yöntemleri de PSA (Prostat Spesifik Antijen) testi, idrar analizi, radyolojik görüntülemeler (ultrasonografi, multiparametrik prostat MR), prostat biyopsisi (MR/US Füzyon Prostat Biyopsi)’dir. Doktor hastaya yakınma derecesini sorar ve hastalığa neden olabilecek fiziksel, fonksiyonel sorunları inceler. Çoğu hastalarda tedavi birkaç hafta sürerken bazılarında belirtilere bağlı olarak daha uzun sürebilir.
Prostat hastalıklarında ilk olarak neden meydana geldiği araştırılır ve sonuca bağlı olarak tedavi yöntemi seçilir. İlaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar ağrı kesici-antiinflamatuar, prostat ve mesane boynunu gevşeten alfa-blokerler, ve antibiyotiklerdir. Tedavi sürecinde düzenli ve kontrollü muayeneler çok önemlidir. Sonuçlarda prostat kanseri çıktıysa tedavi süreci hastalığın evresine ve derecesine göre farklılık gösterebilir. Tedavide cerrahi tedavi (da Vinci robotik radikal prostatektomi, açık radikal prostatektomi), ışın tedavisi (radyoterapi, brakiterapi) , fokal tedavi (HIFU, kryoterapi) veya ilaç tedavisi (hormon tedavisi, kemoterapi) kullanılabilir. Yada büyümeye bağlı olarak prostat ameliyatı da tercih edilebilir.