Porya Bilyesi Nedir Ne İşe Yarar Tamiri Değişimi Maliyeti

Porya Bilyesi Nedir Ne İşe Yarar Tamiri Değişimi Maliyeti

Porya, aracın ön tekerleklerinde aks başının, fren disiklerinin ve tekerleğin üzerine bağlandığı taşıyıcı bir parçadır. Esasında özetlemek gerekirse tekerleklerin dönme işini bu dost yapar. İçinde bir de tekerlek bilyesi, ön teker rulmanı, porya bilyesi şeklinde isimlere haiz bir rulman da barındırır. Bu bilye sorununu daha ilkin anlattım. Hani o bozulunca uğultu meydana getiren kendisi küçük sadece rahatsızlığı büyük olan parça.

Porya bilyesi nedir?

Bir üst satırda anlattığım şeklinde, poryanın göbeğinde dönme hareketinin sessiz sedasız ve pürüzsüz olmasını gerçekleştiren parça porya bilyesidir. Bu bilye de her parça şeklinde ömürlüdür, bir süre sonra aşınmalardan kaynaklı boşluk ve ses halletmeye adım atar. Bu ses oldukça uğultulu olur ve araç hızlandıkça artar, yavaşladıkça azalır. Eğer ön tekerleklerden uğultu şeklinde sürate duyarlı biz ses gelirse anlayın ki sebebi porya bilyesidir.

Porya Bilyesi bozuklukları nedir?

Eğer bir kaza bela eğer olmazsa bozukluk meydana getirecek bir parça değildir. İçindeki bilye bozukluklanır. Bunun haricinde oldukça enderen çatlama şeklinde bir hal oluşabilir sadece çoğu zaman oldukça rijit ve durağan(durgun) yapısından kaynaklı pek bir sorun çıkartmaz.

Porya Bilyesi nasıl değiştirilir?

Burada ön teker bilyası değişiminde anlattım. Aynı şekilde sökülüp takılıyor. Ilkin aracı düz bir zeminde park edin, arka tekerlekleri bir takozla kaymaması amacıyla besleyin. Bozuk bulunduğunu düşündüğünüz tekerleğin bijonlarını hafifçe gevşetin. Sonrasında krikoyla aracı kaldırın ve tekerleğin bijonlarını tamamiyle söküp güvenlik önlemi olarak yarısı dışarıda olacak şekile aracın altına koyun. Buraya kadar kolay aslına bakarsanız.

Şimdi poryayı sökmek amacıyla taşıyıcıyı sökeceksiniz. Bunun amacıyla fren kaliperi, fren diski, rot başları, alt rotil, aks başı ve amortisörü sökmeniz gerekiyor. Ilkin aks kafasını sökün, kaliperi arkasındaki civataları söküp çıkartın. Çıkarttıktan sonrasında bir iple helezona asın. Sonrasında diski yerinden elinizle çekerek çıkartın. Bundan sonrasında rotil, rot başı, ve amortisörün alt bağlantısını da söküp ana taşıyıcıyı porya ile çıkartabilirsiniz. Bundan peşinden kolay. Eski poryayı bilyası ile söküp yenisini takacaksınız sadece porya bilyasını taşıyıcıya takabilmek amacıyla bir presçiye gitmeniz gerekiyor.

İşlemler tamamlanınca ters sıralama ile aracı toplayabilirsiniz. Bu işlemden sonrasında bir ayar yaptırmanız gerekmez. Doğal rot kafasını kendi çevresinde döndürmezseniz. ayrıca porya tutarları 50 liradan başlayıp orijinallerde 500 liraya kadar gidiyor.

Başka yazılarda görüşelim. Tüm sual ve sorunlarınız, talep, görüş ve önerileriniz amacıyla alttaki sual cevap bölümünden bizlere yazabilirsiniz.

 

Yorum Yaz