Opel Astra G Kasa Nasıl Araba? Kullanıcı Yorumu
Opel 1998 yılında piyasaya sürdüğü bir araba ile resmen kuralları yeniden koyuyordu. G kasa diye tabir edilen bu Astra tasarım olarak zamanının çok ötesinde bir otomobildi.
Piyasaya çıktığı zaman bende gençlik yıllarımı yaşıyordum. Yoldan geçtiği zaman dönüp bir daha kendine baktıran bir arabaydı. Gerçi bana göre hala modern bir tasarıma sahip araba. 1998 ile 2004 yılları arasında üretilmiştir.
Aslında otomobil dünyası için bir dönüm noktası olmuştur 1998 yılı. Artık üretilen arabalarda hava yastıkları, ABS, Klima gibi özellikler standart hale geliyor. İnsanlar arabalarda bilgisayar teknolojisinin tadına bakabiliyorlardı. Araba tasarımları da bu değişimden oldukça etkileniyordu. Ford 1998 yılında Focus modelini piyasaya sürerek, dikkatleri üzerine çekmişti.
Satış rekorları kıran Ford’a rakip olarak Opel grubu bir araba çıkarma kararı aldı. Yeni bir model yerine zaten var olan bir aracın yeni kasasını çıkarma kararı aldılar. 1991 yılından bu zamana kadar üretilen Opel Astra tamamen yenilenerek, G kasa olarak piyasaya sürüldü. O kadar güzel bir arabaydı ki piyasaya çıktığı ilk 6 içerisinde, tüm Avrupa’da en çok satılan 2. araba konumuna gelmişti. Ülkemize Avrupa ile eş zamanlı olarak gelen Astra G, sanki bir uzay arabası muamelesi görüyordu. Yüksek donanımı, üstün yol tutuşu ve performansıyla o zamana kadar üretilmiş kendi sınıfındaki arabalardan daha üstün görülüyordu. Türkiye’de ki satış rakamları da bunu gösteriyordu. 1999 yılında Türkiye’nin en çok satılan aile otomobili ünvanını kazanmıştı. Bu arabanın hiç bir şeyini değiştirmeden sıfırı üretilse emin olun Türkiye’de hala en çok satılan arabalardan bir tanesi olur.
Bizim de 9 yıl kullandığımız Opel Astra G kasanın pek çok motor seçeneği vardı. Hatchback ve Sedan olarak astra; 1.4İ 16V 90 beygir, 1.6İ 8V 100 beygir, 1.8İ 16V 115 beygir benzinli motorları ve 1.7 turbo dizel 68 beygir ve 2.0 litrelik direkt enjeksiyonlu 6 farklı motor seçeneği ile yollardaki yerini almıştı. Ayrıca Japon araçlarından sonra ilk defa bir Avrupalı üretici fabrikasyon LPG’li otomobillerde üretmeye başlamış olmuştu.
2001 yılında giriş paketi Opel Astralar 1.6 litrelik motorun gücü 85 beygir’e, 1.8 olanlar ise 125 beygir’e yükseltildi. Ayrıca 2001 yılının eylül ayında Comfort ve Elegance paketleri de piyasaya sürüldü. 2002 yılının Nisan ayında ise 1.7 litrelik Cammon-rail dizel (CDTİ) motor seçeneğine kavuşmuş oldu. Ancak özellikle volkswagen ve Ford’un dizelleri ile savaşamayan Opel, dizel motor seçeneğine bir süre ara vermek zorunda kaldı.
Opel Astra G Kasa Nasıl Bir Araba?
En boş paket Opel Astra’da bile elektrikli ön camlar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, klima, ayarlanabilir direksiyon gibi donanımlar mevcuttur.
Opel Astra G kullanıcı Yorumu
Ben 2001 model bir Opel Astra Elegance‘yi yaklaşık 6 ay kullandım. Arabam yukarıda saydığım donanımların hepsi mevcuttu. Astra’nın sessiz motoru bana göre rakiplerinden onu ayıran en büyük özelliğiydi. Araba ile 150 km/s hızlara çıkmama rağmen, motor ve yol sesini içine almıyordu. Yalıtım olarak bir Volkswagen ve Ford’dan daha iyi diyebilirim. Şehir içerisinde yakıtı 9 litre, şehir dışında ise 6 litre olarka ölçüyordum. Opel motorları LPG ile uyumlu ancak, işini bilen bir usta tarafından yapılmazsa motor arıza lambasını yakıyor. Bu sebeple LPG’li bir Opel Astra G alacaklar bu konuya dikkat etsinler. Aracın bilenen hiç bir kronik sorunu yok. Ancak cam açma düğmeleri çok narin olduğu için kolay bozulabiliyor. Yol tutuşu focus ve Golf ile aynı diyebilirim.
Opel Astra G Alınır Mı?
Altı yere yakın bir otomobil olduğu için engebeli yollarda kullanılacaksa alınmaz. Ancak şehir içi ve asfalt yolda kullanacaksanız bana göre alınır. Hala modern bir tasarıma sahip araba. İkinci el piyasası oldukça güçlü. Yedek parça ve usta sorunu Türkiye’nin hiç bir yerinde yaşayacağınızı sanmıyorum. Sedan kasaları hatcback olanlara göre 18 santim daha uzun. Bu da bagaj kapasitesinin artmasına sebep olmuş. Bakımları zamanında yapılmış, temiz bir Opel Astra G alınabilecek bir seçenek gibi duruyor.