Oniks taşı halk arasında ayrılık veya şans taşı olarak da bilinir. Yarı değerli bir taş türüdür. Doğada siyah ve gri renklerde bulunur ve üzerinde açık renkte bantlar vardır. Cam kadar parlaktır fakat opak görünümlüdür. Sertlik derecesi 7 olan bu taş, çok katmanlıdır ve dünyada en çok Çin, Madagaskar, İtalya, Meksika, Amerika, Peru, Brezilya, Mısır, Almanya ve Hindistan da çıkarılmaktadır
Oniks taşı içerisinde çok fazla mineral barındırır. Bunlardan başlıca olanları; silisyum, oksijen, demir ve manganezdir. Kırılma çeşitleri genellikle, konkoidal, uneven, kıymıksı olarak görülmektedir. Aynı zamanda obsidiyen, hematit ve akik taşlarıyla karıştırılma ihtimali çok yüksek olan bir taş türüdür.
Oniks taşı diğer birçok taşta olduğu gibi, yer altında yüzyıllarca çeşitli ısı ve basınçla fosil kalıntılarının taşlaşması sonucunda oluşmuştur. İşlenebilir ve aynı zamanda şık durması sebebiyle de eski zamanlardan bu yana halen daha süs eşyaları ve takı yapımında kullanılmaktadır. Özellikle kolye, küpe, bilezik, bileklik, yüzük, teşbih yapımında tercih edilen bir taş türüdür.
Oldukça ilginç ve gizemli geçmişi olan bir taş olan oniks, eski dönemlerde kullanılan muskalar, figürinler, kameolar, gravürler, mühürler, pullar ve fayansların yapımında kullanılmıştır. Aynı zamanda oniks taşının fiziksel ve psikolojik yönden çok sayıda fazlası vardır. Toprak grubu olan burçların kutsal taşıdır. Asalet şıklığı oluşturduğu için pek çok kadın tarafından tercih edilen bir taştır.
Oniks Taşının Özellikleri
Sertlik | 6,5 – 7,0 |
Özgül Ağırlık | 2,57 – 2, 65 |
Kimyasal Formül | SiO2 + Fe, Mn |
Renk | Siyah, beyaz, mavi, gri, yeşil, kahverengi, sarı opak |
Çıkarıldığı yer | Mısır, Çin, Hindistan, Madagaskar, Almanya, İtalya |
Çakra | Kök Çakra |
Uyumlu Burç | Kova, Yay, Aslan |
- Oniks taşı kuvars çeşidi olan bir kalsedondur ve lav gazı boşluklarında silika biriktiğinde oluşur.
- Genellikle siyah olarak bulunur.
- İsmini pençe, tırnak anlamına gelen onux kelimesinden almaktadır. Bunun en önemli sebebi taş üzerinde bulunan desenlerin tırnak izine benzemesidir ve bu taş yarı değerli doğal taşlar kategorisinde yer alır.
- Bilezik, yüzük, kolye, tesbih, bileklik ve küpelerde kullanılmaktadır.
- Beyazdan siyaha kadar renk akışını kapsayan oniks taşı, cam kadar şeffaftır. Kristalize ve dayanıklılık açısından çok sağlamdır.
- Birden fazla kesime sahiptir, düz, kare, yuvarlak, fasetli, arpa, badem, kapşonlu, kapsül, kesme.
- Doğru kullanılması gereken bir taştır. Yanlış kullanılması halinde kişilerin yaşamış olduğu acıları, travmaları ve olumsuzlukları tekrar yüzeye çıkartabilir.
- Bu taşın siyah katmanlı beyaz bantları olan türü bir akik türüdür. Bir tür kuvars, kalsedon veya kriptokristalin olarak sınıflandırılabilirler.
- Oniksler genellikle rengini arttırmak veya değiştirmek için boyanır ve işlenirler.
- Yeşil, kırmızı, mavi gibi bantsız oniksler, kalsedon taşlarıdır.
- Beyaz oniks taç çakrasıyla rezonans eder.
- Siyah şeritli taş aynı zamanda zihni daha rasyonel bir duruma geri getirmektedir.
Oniks Taşının Faydaları
- Psikolojide kendine güven, mutluluk, depresyon ve stres azaltma üzerine etkili bir taştır.
- Kişileri negatif etkilere karşı koruduğuna inanılır. Nazar konusunda etkilidir.
- Aynı zamanda şans ve cesaret getirdiğine inanılan oniks taşının sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği vardır.
- Odaklanma sorunu çekene insanlarda genellikle denge sağlayan bir taştır. Kadın erkek ilişkilerinde de denge sağlayıcıdır.
- İnsanların gelecek üzerinde pozitif olmalarını sağlar, endişe bozukluğunu azaltır ve kişiye ihtiyacı olan enerjiyi verir. Kişileri yoğun duygulardan koruyarak hata yapma riskini azaltır.
- Açık renklerde bulunanları uyumaya yardımcı olur.
- Hücre yenilenmesini arttırdığı, ödemi azalttığı ve sindirim sistemi sağlığına iyi geldiği bilinmektedir.
- Bu taşın kullanımı ile dişler ve kemikler daha sağlıklı hale gelebilir. Kemik iliği ve yumuşak dokuyu içeren bozuklukları hafiflettiğine inanılır.
- Meditasyon yaparken de sıkça kullanılır. Derin meditasyon sırasında daha yüksek güçlerle bağlantı kurmak için kullanılır. Ayrıca rehberlik için güçlü bağlantıyı kolaylaştırmak için fikirleri temizlemekte çok güçlü enerjileri vardır.
- Pozitif enerji akışı sağladığından dolayı çakraları açar. Aynı zamanda kişinin duygusal anlamda iyileşmesini sağlar, rahatlatıcı özelliği vardır.
- Genellikle kişiye iç huzur ve saf enerji verir, gerek kişisel gerek iş hayatı olsun, karşılaşılabilecek zorluklara karşı güçlü destek sağlar.
- Sinirleriniz işlevini geliştirir. Duyu organlarını güçlendirir. Ayrıca işitmeyi iyileştirdiği düşünülür.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıktan hızlı şekilde kurtulmamızı sağlar. Ayrıca hücre rejenerasyonunu uyarmak için kullanılabilir.
- Servet, refah ve bolluk getirdiğine inanılmaktadır. Mali açıdan geçirilen zor zamanlarda verilecek kararlar için odaklanma şansı sağlar.
- İlişkilerin güven üzerine kurulmasını sağlayan oniks taşı, aynı zamanda ruh halini dengeler. Öfke kontrolü sağlar.
- Hindistan’da nazardan korunmak için kullanılır.
- Fiziksel dayanıklılığı arttırır. Böbrekleri, kalbi ve gözleri güçlendirdiğine inanılmaktadır. Duygular ve maneviyat üzerinde güç, güven ve sıkı kontrol bulmasına yardımcı olur. Saldırgan davranışları engeller.
- Rüya tabirlerinde mutluluk ve iyi şansın yanınızda olduğunu gösterir. Evliliğin göstergesi veya arkadaşlar arasında daha güçlü bir bağ olduğunu göstergesi olabilir.
- Aynı zamanda kötü alışkanlıklardan kurtulmak için destek taşı olarak da bilinir. Sezgisel yetenekleri canlandırmak için de çok iyi bir taştır. Duygusal bedeni dengeler ve toparlar.
- Oniks taşı, Feng Shui’deki su enerjisini temsil etmektedir. Sessiz gücü, arınmayı, yenilenmeyi, yeniden doğmayı ve yeni başlangıçları geliştirmeyi simgelemektedir bu sebeple odaya veya evin herhangi bir köşesine oniks konmalıdır.
Oniks Taşının Çeşitleri ve Renkleri
Oniks taşı genellikle siyah ve gri renkte bulunurlar fakat kahverengi, pembe, kırmızı, krem, sarı, yeşil ve çok renkli renklerde de görülebilirler.
Çok renkli oniksler dünyanın en ender bulunan oniks çeşitlerindendir. Çok az çıkarılması ve bütün dünyada çok talep görmesi nedeniyle dünyanın en pahalı oniks çeşididir.
Yeşil Oniks Taşı
En kıymetli oniks türü olan, yeşil oniks genellikle İran ve Türkiye’de çıkmaktadır. İran yeşil oniksi, zümrüt yeşili olarak bilinirken, Türkiye’de çıkarılan oniks daha açık tonlardadır.
Beyaz Oniks Taşı
Isı geçirgenlikleri oldukça yüksek seviyededir. Fiyatları içerdiği damar yapısına göre belirlenir.
Turuncu Oniks Taşı
Dünyadaki ender oniks çeşitlerindendir. Bu yüzden en pahalı oniks çeşitleri arasındadır.
Kırmızı Oniks Taşı
Ender bulunan bir diğer oniks çeşidi ise kırmızı onikslerdir. Diğer oniks çeşitlerine göre orta seviyede fiyata sahiptirler.
Pembe Oniks Taşı
Dünyada çok az ocakta çıkması nedeniyle fiyatı yüksek olan bir oniks çeşididir. En temiz seleksiyonu İran dan çıkarılmaktadır.
Kahverengi Oniks Taşı
Karamel, bal köpüğü, kilim ve karlı oniks adlı ara renk tonlarına sahip çeşitleri olduğundan en çok tercih edilen oniksler arasındadır. Diğer onikslere göre fiyatları daha uygundur.
Oniks Taşı Nasıl Temizlenir?
Oniks taşınızı, özellikle de çakralarınızı açmak için sık kullanıyorsanız mutlaka sık sık temizleyin. Oniks taşı üzerine toplanan negatif enerjinin arındırılması için akan suyun altında 5 dakika boyunca yıkanması tavsiye edilir. Aynı zamanda güneş altında bir saat boyunca bekletilmesi de taşta arındırıcı bir etki gösterir. Oniks taşından yapılmış olan takıların yumuşak bir bezle kimyasal olmadan temizlenmesi gerekmektedir.
Oniks Taşı Nasıl Anlaşılır?
Yarı değerli bir taş olan oniks genellikle siyah ve gri renklidir ve üzerinde açık renkte bantlar bulunur. Cam kadar şeffaf ve parlak görünümlüdür çok farklı şekillerde kesimlere sahiptirler.