Ödem, dokularda sıvı birikmesi sonucu meydana gelir. Genelde bacaklarda, kollarda şişlik ile kendini gösterir. Belli bir bölgeyi etkilediği gibi tüm vücudu da etkiler. İlaçlar, hamilelik, enfeksiyonlar ve çeşitli hastalıklar ödeme yol açabilir. Kan damarlarından sıvı sızarsa diğer organlarda zarar verebilir. Bu yüzden ödem deyip geçmemek ve doktora görünmek gerekmektedir.
Vücudun hemen hemen her yerine ortaya çıkabilir. Özellikle kalp, karaciğer ve böbrek hastalıkları nedeni ile ödem oluşabilir. Çok uzun süre aynı pozisyonda oturmak, hamilelik, hormonal değişimler ve çok fazla tuzlu yiyecek tüketmek ödeme neden olabilir. Ayrıca yüksek tansiyon ilaçları, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçları, steroidler ve ötrojenler de ödeme neden olabilir. Eğer karaciğer sirozuna, böbrek hasarına, bacak damarlarında zayıflığa, konjestif kalp yetmezliğine ve uzun süreli protein eksikliğine sahipseniz vücudunuzda ödem oluşabilir demektir. Eğer ödemin yanında nefes darlığı, solunum güçlüğü ve göğüs ağrısı yaşıyorsanız mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir. Bu tarz belirtiler özellikle akciğer ödemine işaret ediyor olabilir. Bu durumda ödemin belirtisi olduğu Derin ven trombozu (DVT)’dan şüphelenilebilir. Tedavi edilmezse hayati tehlikelere yol açabilir.
Bu rahatsızlık için ya da bölümlerine başvurmanız gerekmektedir. Doktor ilk olarak hastanın şikayetlerini dinler ve tıbbi geçmişini sorgular. Kronik hastalığı olup olmadığını ve düzenli bir ilaç kullanıp kullanmadığını sorar. Daha sonra fizik muayenesine başlar ve altta yatan nedeni bulmaya çalışır. Genelde fizik muayene yeterli olur. Bazı durumlarda yeterli olmazsa röntgen filmi, ultrason muayenesi, manyetik rezonans görüntüleme, kan testleri veya idrar analizi istenilir. Çıkan sonuçlara bağlı olarak da tedaviye başlanılır.
Ödemin tedavisi derecesine göre değişiklik gösterir. Hafif olan kendi kendine geçecektir. Daha şiddetli bir ağrı varsa diüretik isimli ilaç kullanılır ve aşırı sıvının idrar ile dışarı çıkması sağlanır. Fakat mutlaka bu ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Yine doktora danışarak evde çeşitli egzersizler de yapabilirsiniz. Bu egzersizler fazla sıvının kalbe doğru geri pompalanmasına yardımcı olur ve şişliği alır.