Mide bulantısı pek çok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Genellikle tüketilen besinlere bağlı olarak mide bulantısı görülür. Her bulantının ciddiye alınmasına gerek olmasa da bazen altında başka bir hastalık yatıyor olabilir. Bulantı arkasından kusmayla devam eder. Bulantı, vücudun farklı mekanizmalarından gelen uyarılar sonucu refleks olarak gelen bir tepkidir.
Her bulantı hastalık değildir. Beraberinde terleme, ateş, kalbin yavaş atması, tansiyon düşüklüğü varsa doktora başvurulması gerekir. Kusma beynin arka kısmında düzenlenir. Bu merkez beynin duygusal, işitsel ve görsel bölgelerinden gelen uyarıları alır. Mide bulantısında sindirim sistemi, beyin korteksi ve kimyasal maddelere karşı olan denge oranı çok fazla önem taşır. Enfeksiyon, gıda zehirlenmesi, akut gastric, araç tutması, fazla yemek, ilaçlar, stres, migren, tansiyon ve şeker düşüklüğü, beyin tümörü, gebelik gibi nedenlerden dolayı mide bulantısı olabilir.
Mide bulantısı pek çok sebepten dolayı olabilir. Bu yüzden kesin bir teşhis için birden fazla bölüme gitmeniz gerekebilir. Hatta bölümler arasında değişiklik yapmanız da gerekebilir. , , , ve bölümlerine başvurabilirsiniz. Geçmek bilmeyen, çok şiddetli ve beraberinde başka etkileri de olan mide bulantılarınız varsa bu bölümlere başvurabilirsiniz. Çok ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Doktor, son zamanlarda size dokunabilecek besin olup olmadığını, zihin karışıklığı, kanlı kusmuk, bayılma, bulanık görme gibi bulguların olup olmadığını soracaktır. Gerekirse kan ve idrar testi de isteyebilir. Tüm bulgulara bakılarak da bir tedaviye başlanılır.
Mide bulantısını geçirmek için çok farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir. Ciddi bir bulantı yoksa evde bile geçirmek mümkündür. Fakat doktorun verdiği ilaçların dışına çıkmak kötü sonuçlar doğurabilir. Açık havada dolaşmak, kolonya koklamak, sırt üstü yarım saat yatmak, nane limon içmek, yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durmak mide bulantısına iyi gelecektir. Ayrıca mide bulantı hapları ile de bulantıyı hafifletebilirsiniz.