Mide ağrısı hemen hemen herkesin gün içinde karşılaşabileceği bir problemdir. Kadın, erkek, genç, çocuk herkesin maruz kalabileceği birçok neden bağlı bir rahatsızlıktır. Bazen hafif bazen ise keskin bir şekilde karın bölgesine kramp olarak hissedilir. Birincil sebebi beslenme alışkanlıkları olabilir. Sebepleri arasında kabızlık, hormonal etkiler, psikolojik sebepler, gastrit, ülser, reflü, aşırı kilo, aşırı acı tüketimi, sigara, alkol, kolit olabilir. Mide yemek borumuz ile ince bağırsaklarımız arasında yer alan organımızdır. Ağız yolu ile aldığımız besinlerin tümü parçalandıktan sonra midemize iner ve bu işlem sırasında meydana gelebilecek aksaklıklar mide ağrısına sebebiyet verir. Midenin görevinin engellendiği durumlarda eğer müdahale edilmez ise kalıcı mide rahatsızlıklarına kadar (gastrit, ülser, reflü gibi) gidebilir. Eğer mide ağrısı 2-3 günden fazla uzun sürerse mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Mide ağrısı durumunda öncelikle (iç hastalıklar) başvurulmalıdır. Daha sonra de başvurulabilir. Her iki bölüm de öncelikle ağrının tanısını koyar ve sebebini araştırır. Genel muayeneden sonra, spesifik sorular sorar, kronik hastalık var mı?, ağrı kesici kullandın mı?, gece uyanmana sebep oluyor mu? Eğer sebebi bir mide rahatsızlığı olarak düşünülüyorsa, önce endoskopik yol ile veya ultrason, tomografi ve kan tahlilleri gibi yöntemlerle şikayete tam tanı olarak konur.
Ağrıya sebep olan etken ortadan kaldırılmaya çalışılır. Mide ağrısına iyi gelen ilaçların kullanımı ya da yiyecek içecekler çözüm yolu olarak sunulabilir. İlaçla tedavi yapıldığı takdir de, bu tedavinin doktor gözetiminde yapılması gerekir ve en iyi sonuç veren yöntemdir. Çünkü her hastalıkta olduğu gibi mide ağrısında bile erken teşhis, ilerde daha büyük hastalıkların ortaya çıkmasını engeller. Bu nedenle hastalık mide ağrısı bile olsa uzmana görünmek gerekir. Her ne kadar ilk önce doktora gitmek gerekse de, bazen imkanımız olmayabilir. Bu durumda yalnızca çok şiddetli olmayan mide ağrılarında, mideye iyi gelip, yumuşatabilecek yiyecek ve içecekler (yoğurt, papatya çayı, süt, muz, karnabahar, lifli besinler, maden suyu, baklagiller, patates) az da olsa sizi rahatlatabilir. Fakat yine de her ne olursa olsun doktorunuza başvurmayı unutmayın.