Meme hastalıkları günümüzde fazla yaygın hale gelmiş olan sağlık sorunlarından biridir. Özellikle biz kadınlar için erken teşhisi, iyi ve ya kötü huylu tümör olup olmadığını öğrenip tedaviye başlanması gerekmektedir. Her gün mutlaka kolumuzu kaldırarak, elimizi göğsümüzün çevresinde dolaştırıp rutin kontrol yapılması gerekir. Ele gelebilecek büyüklükte göğüs dokusunda farklı hissedilen, şişlik, kabarıklık, sertlik ya da yumruya memede kitle adı verilir. Bu kitlelerin oluşumlarının farklı nedenleri vardır. Bir kısmı göğüs kanserine sebep olurken bazıları da herhangi bir kanser riski oluşturmaz.
Öncelikle memede kitlenin nedenleri arasında, travma, enfeksiyon, kistler, yağ nekrozu ve ya fibrokistik hastalık bulunur. Göğüsteki kitleler erkeklerde de oluşabilecek bir hastalıktır fakat kadınlarda daha yaygın olarak görülür. Bu rahatsızlık çoğunlukla menopoza girmemiş kadınların %30 unda görülür. Genetik olarak da aktarılabilen bir hastalıktır. İyi huylu olabileceği gibi meme kanserine sebebiyet verebilecek kitle de olabilir. Belirtileri, meme üzerinde morarma, kızarma, meme büyüklüğünde ve şeklinde değişmeler, koltuk altında oluşan sertlik ve ağrı, meme ucunun ve ya etrafının renginin değişmesi ve meme başından gelen akıntı olabilir. Bu yüzden bir uzmana başvurulmalıdır.
Meme ağrısı ve kitle için öncelikle (hariciye) gidilmelidir. Muayene sonucunda meme ultrasonu ve ya gerek görülürse mamografi çekilmesi gerekebilir. Ancak bu testler sonucunda kitle ile ilgili bir fikir edinilip teşhis konabilir.
Eğer kitle iyi huylu ise herhangi bir ilaç tedavisi ve ya operasyona gerek kalmaz. Fakat eğer kitle kanserli bir tümör ise, fark edildiği evre çok önemlidir. Eğer daha başında teşhisi konduysa meme kaybı olmadan ilaç tedavisiyle ve ya tümöre direkt müdahale edilerek tümör yok edilir. İleri evrede teşhisi konan bir meme kanseri ise memenin cerrahi olarak alınması gerekir ve bu gibi durumlarda alınan meme yerine bir plastik cerrahi işlemiyle yeni bir mme yapılabilmektedir. Hangi evrede tespiti yapılmış olursa olsun hastanın mutlaka kemoterapi tedavisi de görmesi gerekmektedir. Eğer teşhis meme kanserinin dördüncü evresinde konduysa, kanserin vücudun başka bölgelerine sıçrayıp sıçramadığına bakılır ve ona öre kemoterapi ve ya radyoterapi uygulaması yapılır.