Proteacea familyasında bulunan ve 4 türü içine alan bir cins çiçekli bitki olan macadamia, Avustralya’da yetişmektedir. Küçükten büyüğe her daim yeşil kalan bu ağaçların boyları yaklaşık olarak 2–12 m arasında olmaktadır. Birçok farklı cinsi bulunduğundan cinsine göre 3 ile 6 halka dizilişli yapraklara sahip olabilirler. Genellikle eliptik veya mızrak veya ters yumurtamsı şekilde, 6–30 cm uzunluğunda ve 2–13 cm genişliğinde ve dikensi kenarlı yapraklara sahip olabilirler. Çiçekleri ise, 5–30 cm uzunluğunda salkım şeklinde bulunurken, tek başına 10-15 mm uzunluğunda, beyazdan pembe veya mor renge kadar değişen 4 ufak tepale sahip olarak görülmektedirler. Meyveleri çok sert odunsu ve küre şeklinde bulunur. Sivri tepeli bir kabuğun içerisinde 1 veya 2 tohum bulunmaktadır.
Bu ağaç ismini kendisini ilk kez tanımlayan botanistlerden almıştır. Genellikle macadamia nut, Queensland nut, bush nut, maroochi nut, queen of nuts veya bauple nut olarak bilinmektedir. Avustralya’nın yerlileri olan Aborjinler ise bu bitkiyi, gyndl, jindilli ve boombera gibi isimler ile bilirler. Ülkemizde ise çoğunlukla makademya veya macadamia fındığı olarak bilinir.
Macadamia tohumları son derece değerli bir besin kaynağıdır. 4 türü bulunur ve bunlardan Macadamia Integrifolia, Macadamia Tetraphylla ve Macadamia Ternifolia olarak bilinen 3 türünün ticari önemi vardır. Fakat sadece Macadamia Ternifoliakozmaetik sektöründe kullanılırken, diğer 2 türün hem yenilebilme ve hem de yağı açısından değerlendirilebilme özelliği bulunmaktadır. Macadamia bitkisi Avustralya’nın yüksek miktarda üretilip yurt dışına ihraç edilen yenilebilir belli başlı tek bitkisel üründür.
Bu bitki işlenirken, öncelikle nemini düşürülmesi için sert,katı bir yere tohumları bırakması için bekletilir. Daha sonra kabuğunda ufak kırıklar oluşturulur ve değerlendirilmek üzere çıkarılır. Lipid yönünden çok zengin olan bu tohum, protein yönünden oldukça fakirdir. Hiçbir tohumu yenilebilen kuru yemişin sahip olmadığı tekli doymamış yağlara sahiptir. Ayrıca barındırdığı bu yağların yaklaşık %22 si palmitoleic asittir. Bunun yanı sıra Ayrıca %9 protein, %9 karbonhidrat, %2 diyet lifi, kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum, selenyum, demir, tiamin, riboflavin ve niasin bulunmaktadır. Oleik Asit, linoeik asit, palmitoleik asit, omega 3-6 ve 7 de içermektedir.
Hayvanlar için toksik bir tohum olan macadamia, fazla tüketildiğinde kas titremesi, eklem ağrısı ve ağır karın ağrısı da ortaya çıkabilir. İçerdiği palmitoleic asit sebebiyle kozmetik sektörü için oldukça değerlidir, yüksek antioksidan özelliği özellikle cilt bakımı için yoğun talep görmesine neden olmuştur. Yaş ilerledikçe insan bünyesinde bulunan bu asidin miktarı azalır, bu yüzden ek olarak alınmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu asit sağlıklı bir epidermis dokusu sağlamaktadır. Fakat her cilt bakım ürünü gibi hassas ciltlerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.
Macadamia Yağının Vücuda Faydaları
1. Antioksidan özelliği vardır
Macadamia yağı içeriğinde yüksek miktarda bulunan ve vücudun bağışıklık sistemini geliştirirken aynı zamanda zararlı maddeleri etkisiz hale getiren selenyum, güçlü bir antioksidan etkisi gösterir.
2. Güneş yanıklarına iyi gelir
Yağ asidi içeriği ve anti inflamatuar etkisi nedeniyle kötü güneş yanıklarını rahatlatma sağlar.
3. Kalp hastalığı riskini önler
Vücutta metabolik süreçleri harekete geçirip, güçlü bir anti tümör faktörü yaratan bir yapıya sahip olduğundan, önemli derecede kalp hastalığı riskini azalttığı bilinmektedir.
4. Hormonal sistemi düzenler
Sinir sistemini stabilize ederken, üreme sistemini uyarır ve böylece endokrin sisteminin çalışmasını düzene koyar.
5. Hemoroid tedavisine yardımcı olur
Rektum ve anüsdeki damarların şişmesi ve iltihaplanmasından kaynaklanan hemoid genellikle kabızlık, kaşıntı ve kanama gibi semptomlarla sonuçlanmaktadır. Macadamia yağı bu rahatsızlık ve ağrıdan kurtulmak için doğal bir yöntemdir. Bir bez veya pamuk yardımıyla cildi yumuşatmak için doğrudan etkilenen bölgeye uygulanabilir. Anti-inflamatuar etkileri nedeniyle bölgede oluşan kaşıntı, kızarıklık, ağrı ve şişliklerin tedavisine yardımcı olur.
6. Vücut hücrelerini canlandırır
Macadamia yağında eğer tüketiliyorsa yağ grubu fazla olduğundan, bir çorba kaşığı tüketilmelidir. Bu yağ içeriğinde bulundurduğu vücudumuzdaki hücreleri canlandırmaya yardımcı olan fitokimyasallar, antioksidanlar, vitaminler ve minerallerden zengindir.
7. Bazı hastalıkların ortaya çıkmasını engeller
İçeriğinde bulundurduğu güçlü antioksidan bileşenler, kanser, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve kronik yorgunluk gibi çeşitli hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltmaya yardım ettiği bilinmektedir.
8. Güneş ışınlarının neden olduğu hasarı azaltır
Macadamia yağının içerisinde bulunan antioksidanlar, çevre kirliliğine, güneşin UV ışınlarına ve oksidasyonu azaltan ve onları sağlıklı bir halde tutan kimyasallara maruz kalmaktan kaynaklanan serbest radikal hasarını azaltmaya yardım eder.
9. Diş ve kemik sağlığı için faydalıdır
İçerisinde dişler ve kemiklerin korunması için gerekli olan K vitamini bulunmaktadır. Aynı zamanda doğal bir antienflamatuar olan macadamia yağı, eklem ağrılarını ve artritin ağrılı semptomlarını azaltmaya yardım eder.
10. Katarakt ve görme kaybı oluşumunu azaltır
Yaşın ilerlemesiyle katarakt gelişimi ve görme kaybını artma olasılığı görülen bir durumdur. İçeriğindeki sağlıklı Omega-3 ve 6 temel yağ asitleri, fitokimyasallar, demir ve antioksidanların birleşimi, gözlerinizi sağlıklı tutmak için yardımcı olur.
11. Vitamin ve mineraller bakımından zengindir
Başta E vitamini olmak üzere, içeriğinde kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum, selenyum, demir, tiamin, riboflavin ve niasin bulundurmaktadır.
Macadamia Yağının Cilde Faydaları
1. Cilde nem verir
Jojoba yağından sonra cildin doğal olarak oluşan sebumuna en uygun yağ olan macadamia, cildin nemlenmesine yardım eder, özellikle kuru ciltler için faydalıdır. Ayrıca yumuşatıcı özelliği olan bir yağdır. Cilt kuruluğu nedeni ile oluşan çatlaklara ve tahrişlere iyi gelir.
2. Temiz içeriklidir
Doğal ve organiktir, aynı zamanda Hipoalerjenik ve komedojenik olmayan bir yağdır.
3. Vücuttaki yaraların iyileşmesine yardım eder
Hücre yenilenmesine yardımcı olan oleik asit içermektedir. Bu asit yara iyileşmesi, yaralar, çizikler ve yanıklar için oldukça faydalıdır.
4. Sebum dengesini sağlar
Doğal bir koruyucu bariyer oluşturan omega 6 linoleik asit içeriği ile özellikle yağlı ciltte sebum üretimini dengelemeye yardımcı olur.
5. Güneş yanıklarını rahatlatır
İçeriğinde bulunan yağ asitleri ve anti inflamatuar etkisi sebebiyle güneş yanığı olmuş ciltlerde rahatlama sağlar.
6. Güneşten koruma özelliği vardır
Az da güneşten koruma özelliği olan bu yağ, UV ışınlarının ciltte meydana getirdiği serbest radikal hasarını azaltmaya yardım eder. Güneş koruyucu olarak kullanılamaz.
7. Akne ile Savaşır
Güçlü anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, akne tedavisinde kullanılabilir. Cildi rahatlatıp iltihaplanmayı giderirken, dokuların gözenekleri küçültmeye yardımcı olur.
8. Sivilce izlerine iyi gelir
Hücre yenilenmesi sağlarken, aynı zamanda hücre yapımını da hızlandırır. Bu sayede ciltteki , sivilce izlerine ve cilt lekelerine iyi gelir.
9. Cilt kızarıklığına iyi gelir
Anormal duygusal semptomlar veya hormon düzensizlikleri sonucunda meydana gelen cilt kızarıklarına düzenli kullanıldığında iyi geldiği bilinmektedir.
10. Cilt Gözeneklerini sıkılaştırır
Bu yağın büzücülük özelliği olduğundan, yağlı cildin kuruması ve cilt gözeneklerinin boyutunu küçültülmesinde oldukça etkili olmaktadır. Böylece kir ve yağ birikiminin daha az olmasını sağlar.
11. Yaşlanma etkilerini azaltmaya yardım eder
Tam bir anti-aging kaynağı olan macadamia, bu özelliği sayesinde yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olmaktadır.
12. Cilt tahrişini azaltır
Topikal olarak hassas cilde uygulandığında, iltihaplı, tahriş olmuş veya çatlamış cildin tedavisinde faydalı olmaktadır.
13. Göz altı torbalarını azaltır
Göz altındaki torbalar ve morluklar göz altı cilt dokusunun iltihaplanması sonucunda oluştuğundan, bu iltihapların giderilmesine yardım ederek, torba ve morlukları da iyileştirir.
14. Egzamaya iyi gelir
Sedef hastalığı ve egzama gibi cilt hastalarına anti-inflamatuar özellikleri sayesinde iyi gelmektedir, ayrıca kızarıklığı ve şişliği giderir, bu cilt rahatsızlarından dolayı meydana gelen ciltte batma hissini yok eder.
Macadamia Yağının Saça Faydaları
1. Kepeği oluşumu engeller
İçerisindeki aktif vitamin ve mineraller sayesinde kepek oluşumunu engellemeye yardım ederken aynı zamanda kafa derisinin de kurumasına engel olur.
2. Saçların dökülmesini azaltır
Saç foliküllerini güçlendirirken, nemini korumasına da yardım eder bu sayede saç kaybını azaltır.
3. Saç uzamasına yardım eder
Yıpranmış ve nem kaybetmiş saçları onarıp, güçlendirirken, aynı zamanda saç oluşumunu da arttırır. Yavaş uzayan saçlar üzerinde oldukça etkilidir.
4. Saçların daha canlı ve sağlıklı olmasına yardım eder
Saçların keratin yapısını güçlendirir, içerisinde bulundurduğu yağ asitleri sayesinde daha canlı, parlak ve sağlıklı saçlara kavuşmanızı sağlar.
Macadamia Yağının Yan Etkileri
Tüm cilt bakım ürünlerinin olduğu gibi macadamia yağının da çeşitli yan etkileri olabilir. Alerjik ve hassas olan ciltlerde alerjik tepkime göstermesine karşın, kullanılmadan önce vücudun ufak bölümünde mutlaka test edilmelidir. Yan etkilerden herhangi biri görüldüğünde mutlaka kullanımı bırakılıp doktora başvurulmalıdır.
- Anaflkasi,
- Dudaklarda şişme,
- Boyunda aşırı derece kaşıntı
- Ciltte kızarıklık,
- Kurdeşen,
- Alerji,
- Vücutta tutulan bir yağ olduğundan karaciğer yağlanması yapabilir,
- Ayrıca kolestrol sorunu olanların yine dahili kullanımdan kaçınmaları gerekmektedir.