Lav taşı, volkanik olaylar sonucunda oluşup, yeryüzüne çıkan bir taştır. Adı bazaltik ponza olarak da bilinen bu taş, volkanik aktivitelere bağlı olarak, patlamanın oluşturduğu basıncın etkisi ile çatlaklardan sızarak oluşur. Gözenekli bir görünüme sahip, camsı yapıda bir kayaç türüdür. Aynı zamanda bazalt lavı olarak da bilinebilir. Silis bakımından fakir bir taştır. Şekilleri ve boyutları farklılık gösterebilir. Mineral bakımından oldukça zengin olan bu taş, olumsuz duygulardan kurtulmaya yardımcı olur. Isıyı içerisinde uzun süreler barındırabilen doğal bir taştır. Yüksek ısılara karşı oldukça dayanıklı yapısından dolayı mangal taşı olarak da kullanılmaktadır. Enerjisi oldukça yüksektir. Genellikle volkanik olayların görüldüğü her bölgeden hemen hemen çıkarılabilmektedir. İçerisinde bulunan bileşenler ve mineraller bakımından çok zengindir. Kesimi kolay olan bir taştır. Astrolojide ikizler, başak, akrep, yay, oğlak ve kova burçlarının taşlarındandır. Türkiye, dünyanın en büyük ponza taşı rezervine sahiptir ve dünya rezervinin yüzde 45’i Türkiye’de bulunmaktadır.
Yüksek ısılar sonucunda eriyen birçok bileşenin soğuyarak taşlaşması sonucunda oluşur. Sıcak ve soğuk çakralar üzerinde oldukça etkilidir. İçerisinde demir, çinko, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineralleri barındırır. Çakralarda sirkülasyon, zihinsel, duygusal ve ruhsal dengeyi sağlamakta oldukça başarılıdır. Ayrıca sıcak taş terapilerinde de kullanılır. Bu terapilerde ısıtılan taşlar termal etki göstererek kasların derinliklerine kadar inerek rahatlama sağlar. Aromatik özelliklere sahip yağlar sürülerek kullanılabilir. Bu sayede o bölgedeki damarları genişleterek kan dolaşımı hızlandırılır. Vücuttaki hücreler ve dokular daha fazla oksijen alır. Aynı zamanda takı, tespih ve dekoratif ev objesi yapımında da kullanılırlar.
Lav taşının şekilleri oldukça düzensizdir ve gözenekli bir yapıya sahiptir. Ayrıca koyu griden siyaha kadar uzanan bir renk skalasına sahiptir. Fakat oluşumu sırasında meydana gelen oksidasyon sebebiyle daha çok kırmızı, kahverengi ve siyah tonlarında görülmektedirler. Yarı değerli taşlar kategorisinde bulunur ve dünya üzerinde tüm volkanik bölgelerden çıkarılabilmektedir. Doğal bir yapıya sahip olduğundan dolayı uzun süre doğada kalabilir. Kullanım alanları da oldukça geniştir. Tarım alanında da kullanılan bu taş, ısı yalıtımı, drenaj, su tutma ve havalandırma özelliği ile bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine de katkıda bulunur. Suyun, sertleşmiş olan toprak tabakasına rastgele olarak akmasına engel olur, toprağın yapısını iyileştirir, tarım ilaçlarında taşıyıcı eleman olarak görev alır. Aynı zamanda kümeslerde, hayvanların altlığının düzgün olması ve gelebilecek soğuğu engellemek için kullanılır. Bu sayede sürülerin sağlıklı ve verimli olması sağlanır.
Doğal tuğla olarak da bilinir ve geçmiş yüzyıllarda Anadolu mimarisinde de önemli bir rolü olmuştur. Antik zamanlardan bu yana özellikle büyük, gösterişli ve prestijli binalar için kullanılmıştır. Hala ayakta bulunan bu eski yapılar lav taşının ne kadar güçlü olduğunun da bir kanıtıdır. Depreme dayanıklı ve doğal yüksek ısı ve ses yalıtımına sahip bir taştır. Renk ve yapısal farklılıkları olduğu gibi birçok varyasyonu da mevcuttur.
Lav Taşının Faydaları
- İçerisinde bulundurduğu demir, çinko, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller ile çaklaralar üzerinde etkilidir.
- Ruhsal ve duygusal dengeyi sağlamaya yardım eder. Aynı zamanda zihni güçlendirir.
- Isıtıldığı zaman kas yorgunluklarına ve rahatsızlıklarına karşı faydası bulunur. Dolayısıyla termal tesislerdeki tedavilerde kullanılır.
- Damarları genişletir, bu sayede kan akışının hızlanmasına yardım eder. Düzensiz kan dolaşımından kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
- Kişiye enerji verme özelliğine sahip olan bu taş, kalp için oldukça faydalıdır ve hücre yenilenmesini de hızlandırır.
- Sindirim problemlerinin giderilmesine yardımcı olur. Mide hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur.
- Solunum yolları ve solunum yolu rahatsızlıkları için faydalıdır. Daha rahat nefes alınmasına yardımı olur.
- Vücudu negatif enerjilerden arındırırken, huzur ve dinginlik sağlayan bir taştır.
- Gerginlik, bel ağrısı, stres, baş ağrısı, eklem ağrısı gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılabilir.
- Zihinsel ve fiziksel enerji kaynağıdır, ayrıca vücuda pozitif enerji verir.
- Bilinçaltınıza yerleşmiş olan negatif düşüncelerden daha kolay kurtulmanızı sağlar ve ruhsal rahatsızlıkların daha hızlı bir şekilde giderilmesinde yardım eder.
- Kök çakraların dengelenmesini sağlar. Kişiyi maddi dünyaya bağlar ve bu çakrada meydana gelen blokaj kişinin dünya hayatına uyum sağlayamamasına sebep olabilir.
- Taşın yüzeyinde bulunan hava delikleri ve kılcal kanallar toprağın havalandırılmasını sağlar. Bu sayede bitki köklerinin yeterli oksijeni almasını sağlanır.
- Bazı kültürlerde yüksek bir sevgi enerjisi getirdiğine inanılır.
- Kırmızı ve beyaz kan hücreleri arttırıcı özelliği vardır. Ayrıca yaraların daha çabuk iyileşmesine yardım eder.
Lav Taşının Özellikleri
- Volkanik patlamalar sonucunda ortaya çıkar. Volkanik olan her bölgeden çıkarılabilir. Yüksek ısılar sonucunda eriyip, sonrasında hemen soğuyup taş olması ile oluşur.
- Demir, çinko, magnezyum, potasyum ve kalsiyum mineralleri bakımından oldukça zengin bir taştır. Bu sebeple sıcak ve soğuk çakralarda oldukça etkilidir.
- Güç, cesaret ve enerji verirken, olumsuz duygulardan kurtulmanıza yardımcı olur.
- Topraklama enerjisine sahiptir ve fiziksel ve ruhsal olarak enerji akışını oldukça kuvvetli bir şekilde sağlar.
- Meditasyonda kullanılır.
- Silis bakımında fakir bir taştır. pH ‘si aşağı yukarı 6.7 dir.
- Farklı şekillerde bulunabilirler.
- En büyük lav taşı rezervi Türkiye’dedir.
- Özellikle tarımda su tutma özelliği sayesinde, su sorunu olan yerlerde kullanılabilir. Bu sayede yerlere dranej kanalı açmaya gerek kalmaz.
- Takı olarak kullanılabilir. Ayrıca enerji dengesini sağlamak için ev ve iş yerlerinde objeler olarak da kullanılabilir.
- Hayvancılıkta kullanır. Özellikle kümeslerde kümes tabanından gelebilen soğuğu engellemek için hayvanların altlıklarına konur. Böylelikle hayvanların üşümelerini de engeller.
- Rutubeti de içine hapseder bu sayede küflenmeyi engeller, dolayısıyla zehirlenmeleri ve ölümleri engeller.
- Astrolojide ikizler, başak, akrep, yay, oğlak ve kova burçlarının taşlarındandır.
- Volkanik olayların gerçekleştiği bölgelerden çıkarıldıkları için yüksek ısıya fazlasıyla dayanıklıdır.
- Siyah, kahverengi ve kırmızı tonlarında görülür.
- Renklerinin griden siyaha, kırmızıdan kahverengiye kadar çeşitli olmasının sebebi, içerisinde demir ve oluşumu sırasındaki oksidasyon miktarıdır. Fazla ise daha kırmızıya dönük bir renk oluşur.
- Isıyı içerisinde uzun süreler barındırır.
- Çakralarda sirkülasyon, zihinsel, duygusal ve ruhsal dengeyi sağlamaya yardımcı olur.
- Sıcak taş terapilerinde kullanılır. Taşlar ısıtıldığında termal etki göstererek kasların derinliklerine kadar iner. Aromatik yağlar ile yapıldığında, kan dolaşımı hızlandırılır, doku ve hücrelere daha çok oksijen gider.
- Bileklik ve tesbih başta olmak üzere takı yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.
- Vücudun toksinlerden kurtulmasına yardımcı olur.
- Tarımda sıklıkla kullanılan bir taştır. Lav taşının yüzeyinde ve içinde hava delikleri bulunur. Bu delikler veya kılcal damarlar toprağın havalandırılmasına yardım eder. Bu sayede bitki köklerinin yeterli oksijeni alımı sağlanır.
- Kas ağrılarında, romatizmal rahatsızlıklara iyi gelir.
- Doğurganlığı arttırır.
- En iyi aromaterapi esansiyel yağ çözücüdür.
Lav Taşı Nasıl Anlaşılır?
Lav taşının anlaşılması oldukça basittir. Yüzeyinde ve içinde hava delikleri ve kılcal damarlar bulunur. Bu kanallardan oluşumu sırasında gaz çıkışı gerçekleşir. Dışarıdan bakıldığında süngerimsi bir görüntüye sahiptir ve kolay kırılan taşlardandır. Kırmızının tonları, kahve ve siyah gibi çeşitli toprak tonlarında görülebilir.
- Çok pahalı taşlar değildir, bu sebeple piyasada çok fazla sahtesi yapılan bir taş değildir fakat şifalı taş olarak kullanılmak istendiğinde orjinal olması önemlidir. Dolayısıyla aldığınız taşın orijinal olup olmadığını bilmeniz gerekmektedir.
- Sahteleri genellikle boyanarak yapılır, bu yüzden dış boyaları benzetilen değerli taşın renginde boyanır. Bu boya eğer iyi yapılmamış ise boya dökülmeye başlar.
- Eğer bu taşı dışarıdan bakarak ayırt edemiyorsanız, taşın küçük bir kısmını kırarak kontrol edebilirsiniz. Taşın içi ile dışının uyumundan ya da uyumsuzluğundan orijinalliği ayırt edilebilir. Fakat kırma işlemini yaparken dikkat edilmelidir, çünkü lav taşı kolay kırılabilen taşlar kategorisinde olduğundan, dikkatli kırmazsanız tamamen parçalanabilir.
- Bir diğer yöntem ısıtma yöntemidir. Fakat ısıtma yöntemi, bu taş için işe yarayan bir yöntem değildir. Çünkü bu taşlar volkanik taşlar olduğundan, çok yüksek derecede ısılara dayanabilirler. Dayanıksız kalmaları orijinal olmadıklarını gösterir.
- Sahte olup olmadığını anlamanın en garanti yöntem, üniversitelerin biyo enerji bölümlerinde ya da arkeoloji bölümlerinde test yaptırmaktır.
- Alırken güvenilir sitelerden alınmalı. Ayrıca mümkün ise orijinal iade garantisi veren firmalardan satın almalısınız.
Lav Taşının Çeşitleri ve Renkleri
Lav taşlarının renkleri genellikle siyah, kahverengi ve kırmızı renginin çoğu tonunda bulunur. Bu renklerin dışında bulunan pembe, sarı, mavi renklerdeki lav taşlarının dışları boyanmıştır veya sahtedir. Kullanılacağı yere göre fiziksel ve kimyasal yapısının uygunluğu bakımından gruplandırılır. Kullanılabileceği yerlere göre çeşitler:
- Pişirme
- Dekoratif
- Akvaryum
- Toprak katkısı
olarak sınıflandırılır.
Bazaltik ponza olarak da bilinen lav taşı, gözenekli, camsı volkanik bir kayaç türüdür. Şekilleri düzensizdir ve farklı boyutlarda bulunabilirler. Kendi çeşitleri yoktur, kendisi bir ponza taşı çeşididir. Renkleri genellikle, griden siyaha kadar değişen bir renk aralığına sahiptir. Bu taşların içerisinde meydana gelen oksidasyonun etkisi ile kırmızı veya kahverengi tonlarında da görülebilirler. Oksidasyon miktarı ne kadar fazla meydana geldiyse, taşın rengi o kadar kırmızıya dönük olur.
Lav Taşı Nasıl Temizlenir?
Etkisini arttırmak için kullanmadan önce veya kullanırken arada sırada temizlenip, arındırılması gerekmektedir.
- İlk olarak akan su altında 5 dakika yıkanarak arındırabilmektedir. Aynı zamanda sirkeli su veya tuzlu suyun içinde 10 dakika bekletilerek de yapılabilir.
- Güneş ışığına maruz bırakmak olabilir. Güneş ışığı altında 1 gün bekletildiğinde bu taş topladığı tüm negatif enerjilerden arınabilir.
- Lav taşından yapılmış takıları ise sirkeli suyla ıslanmış bir bezle 5 dk kadar silmek yeterli olacaktır. Fakat arkasından hemen kurulanmaları gerekmektedir.
- Bu taşları toprağa gömerek temizlemek de bir yöntemdir. En az 1 gün süreyle taşı toprağa gömerek tüm negatif enerjilerinden arındırılabilirsiniz. Açık alandaki toprak daha etkili olacaktır, fakat eğer yoksa saksıya da gömülebilir.
- Değerli taşları tütsü ile de temizlemek mümkündür, yaktığınız tütsü ile taşınızı isleyebilir veya mum ışığından da geçirebilirsiniz. Bu işlem taşın negatif enerjilerden arınması için yeterli olacaktır. Taşları ışığın çevrelediği şekilde yerleştirmeniz gerekir, ancak ve ancak bu sayede tuttukları negatif enerjilerinden arınmalarını ve enerjilerinin sıfırlanmasını sağlayabilirsiniz.
- Bazı taşlar hiç temizleme gerektirmeden kendi kendilerini temizleyebilirler, fakat lav taşını kullanım sırasında arada bir temizlemek gerekmektedir.