Kemik ağrısı, herkesin başına gelebilecek, ilk başta normal gelen fakat önlemi alınmazsa büyüyecek bir rahatsızlıktır. Bir veya daha fazla kemikte aşırı hassasiyet ve ağrı olarak meydana gelir. Kas ve eklem ağrısı ile karıştırılmamalıdır çünkü genelde kemiğin normal işlevini veya yapısını etkileyen hastalıklardan dolayı olur. Kişinin hayatını olumsuz etkiler, hareketlerini yavaşlatır ve hayattan zevk almasına engel olur. Pek çok sebepten dolayı oluşabilir. Yaş faktörü çok önemlidir, genelde yaşlılarda çok sık görülür. Uzun süren ağrı şikayetleri bir hastalığa da bağlayabilirsiniz. Bazı hastalıkların belirtisi olarak çıkabilir.
Kemik ağrısı iskelet sistemine bağlı eklem ağrılarıdır. En yaygın görülen belirtileri ve nedenleri ile tedavisi için uygulanan yöntemleri keşfedin.
Kemik Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Tedaviye başlamadan önce mutlaka sebebi araştırılmalıdır ve ona uygun bir tedavi yöntemi seçilmelidir. Aksi halde yanlış ilaç kullanımı yada fizik tedavileri ağrının daha da artmasına hatta başka hastalıkların başlamasına neden olabilir. Günümüz temposunda özellikle fazla yorgunluktan ve yanlış hareketlerden dolayı çok sık görülür ve iyi gelen doğal yöntemlerden cerrahi yöntemlere kadar pek çok tedavi yolu vardır.
Kilo sorunları
Hareket etmeyi sağlayan iskelet sistemi kemiklerden oluşur ve fazla baskıdan dolayı ağrımaya başlayabilir. Fazla kilolar pek çok hastalığa davetiye çıkardığı gibi özellikle obeziteye doğru giden bir kilonuz varsa oluşan fazla baskıdan dolayı ciddi hasarlar ve kemik ağrısı kaçınılmaz bir son olacaktır. Bu yüzden hemen doktor kontrolünde diyete başlanmalı ve sağlıklı bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Kilo verilmez ise baskı artacak şikayetler ağrıdan acıya geçecek ve dayanılmaz bir hal alacaktır.
Yanlış hareket
Yapılan yanlış bir hareket ağrımasına neden olabilir. Hassastır ve vücudun alışık olmadığı bir hareketle ağrımaya başlayabilir. Özellikle sporda yapılan hatalar, ısınmadan spora başlamak kemikleri zorlayarak hasar görmesine neden olabilir. Bünyenin spora alışık olmaması, yapılan ters bir hareketin sonucunda ağrı gelişebilir. Bu ağrı uzun süre devam edebilir. Sporu en azından ilk günler mutlaka bir eğitmen eşliğinde ve ısınma hareketleri ile başlamamak gerekir. Sadece sporda değil günlük hayatta yapılan ters hareketlerde ağrılara sebep olabilir. Ağrının kesilmesi için genelde kremler ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır.
Kazalar
İskelet sistemini incitecek bir kaza yaptığınızda ağrılara neden olabilir. Bu kazalar bir yere çarpmadan yanlış harekete kadar olabilir. Genel olarak travma geçirdiğinde meydana gelir. Etki kemiği kırabilir veya zedeleyebilir. Oluşan herhangi bir hasar ağrı oluşmasına neden olur. Kaza sonucu oluşan ağrılar uzun süre devam edebilir. Ağrının dinmesi için yine ağrı kesici kremler ve ilaçlar kullanılabilir.
Kireçlenme
Yaşlılık ile gelen kireçlenme, eklemlerde meydana gelen mekanik zorlanmalar sonucu oluşur. Eklem yüzeyinde kalsiyum tuzları birikir ve insan vücudu için bir dönüm noktası haline gelir. Kireçlenme kemiklerde suyun bitmesi olarak da bilinir ve beraberinde ciddi ağrılar getirir. Genelde 40 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. Uzun yıllar boyunca ağırlık kaldırmak da kireçlenmeye neden olabilir. Kıkırdak dokusunda iltihaplanmalar ve enfeksiyon oluşumu da ağrıların yanında gelir.
Kireçlenme özellikle ayaklarda görülür ve ağrı dayanılmaz bir hal alabilir. Hatta ağrı yürüme şeklini bile değiştirebilir. Bu yüzde mutlaka tedaviye vakit kaybetmeden başlanmalıdır. Kireçlenme için yaşlılık romatizması da denebilir. Çünkü yaşlılarda görülen bir rahatsızlıktır. Ağrılar en sık belde, dizde, ayak bileğinde, kalça ekleminde, omuzda ve dirsekte görülür.
Bursit
Eklemlerde görülen bir başka rahatsızlıkta bursittir. Kıkırdakların keselik iltihaplanması sonucu meydana gelir ve ciddi ağrılarına neden olur. Ağrının yanında şişkinlik, ödem toplaması ve hareket azlığı da meydana gelir. Hareket gücünü azaltır ve tedavi edilmezse ilerleyerek dayanılmaz bir ağrıya neden olabilir.
Vitamin eksikliği
Vücuda yeteri miktarda vitamin ve mineral girmezse ortaya ciddi sorunlar ve ağrılar çıkabilir. Daha güçlü olması ve gelişmesi için sağlıklı beslenme çok önemlidir. Tüketilen her besin dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Vitaminsiz kalmış bir vücut bunu kırmızı alarm olarak çeşitli yöntemler ile belli edebilir. Bu belirtilerden biri de kemik ağrısıdır. Kişinin güçsüz düşmesine neden olur ve hayatını olumsuz etkiler.
Günlük vitamin ve mineral miktarı karşılanmalıdır. Özellikle temel besin değerleri vücutta dengeli bir şekilde bulunmalıdır ki bu gibi sorunlar meydana gelmesin. Özellikle D vitamini ve kalsiyum eksiği varsa kemik ağrısı görmeniz muhtemel bir belirtidir. Bu eksiği besinler, ek gıdalar ve vitaminler ile tamamlayabilirsiniz. Bol bol süt ve süt ürünler tüketmeniz gerekmektedir. İlerleyen dönemlerde vitamin eksikliği kemik erimesine neden olabilir.
Kemik erimesi
Eğer vitamin eksikliği önlenemezse sorun kemik erimesi hastalığı olabilir. Özellikle yaş ilerledikçe görülebilecek bir hastalıktır ve kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler. Hareketlerini kısıtlar, rahat uyuyamama ve çok fazla ağrıya neden olur. Bu yüzden gençken vitamin ve mineraller depolanmalıdır.
Çünkü yaş ilerledikçe depolama işlemi son bulur ve depolanan besin değerleri kullanılmaya başlanır. Depoda yeteri kadar yoksa bir süre sonra biter ve ağrılar başlar. Devamında başka hastalıklarında oluşmasına zemin hazırlar. Ayrıca yaşa bağlı olarak dokuların zayıflaması da ağrılara neden olabilir.
Büyüme
En zararsız olan ağrı nedeni büyüme evresidir. Özellikle ergenliğe girmiş çocuklarda bir anda artan boy ve kilo ciddi ağrılara neden olabilir. Çünkü bu evre kemiklerin en çok geliştiği, büyüdüğü evredir. Bu durum cinsiyete göre değişiklik gösterebilir. Çünkü erkek ve kızlarda ergenliğe girme yaşı değişiklik gösterir. Bu dönem kemik ağrısı çok fazla olur.
Bunun dışında halsizlik, enerji düşüklüğü de yaşanabilir. Bir anda yapılan yoğun baskı acıyla karışık bir hal alır. Bu süre geçici ve normal bir durumdur. Bu yüzden herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Sadece ağrıyı hafifletmek amacıyla çeşitli hareketler yapılabilir. Daha da kötü bir hale getirmemek için uzmandan yardım alınmalıdır.
İstisna durumlar
Çok sık görülmese de bazı durumlarda paratiroid bezleri çok fazla çalışır ve ağrı meydana gelebilir. Bunun dışında Septik artrit ve Gut hastalığı nedeni ile ağrı meydana gelebilir.
Kanser
Ağrının oluşmasındaki en tehlikeli ve en önemli nedenlerinden biri kanser olabilir. Tabiki her kemik ağrısını kanser belirtisi olarak görmek doğru değildir. Fakat başka belirtiler de varsa hemen doktora başvurulmalıdır. Ağrıyan bölgenizi bir yere çarptığınızı veya yanlış hareket yaptığınızı düşünüyorsanız bununla alakalı bir tedavi yöntemi belirleyebilirsiniz. Eğer geçmek bilmeyen ve sebepsiz ağrılarınız varsa kanserden şüphelenmeye başlayabilirsiniz.
Yaşanan ağrılar böbrek, meme, akciğer, prostat, tiroid ve karaciğer kanserinin belirtisi olabilir. Fakat en sık kemiklerde meydana gelen tümör sonucu oluşur. Kontrolsüz olarak bölünen hücrelerin meydana getirdiği tümör, kemiklerin arasında da çıkabilir, tümör değişik tiplerde meydana gelebilir. Bunlar;
Multiple Myeloma
En sık görülen kanser çeşididir. Kemik iliğinde meydana gelir ve kötü huylu bir tümördür. Her yıl binlerce kişinin ölümüne neden olabilir. Belirtileri arasında ağrı vardır ve bu ağrılar dayanılmayacak boyutlara gelebilir. Genelde 50-70 yaş aralığındaki kişilerde herhangi bir kemik iliği üzerinde meydana gelebilir.
Bu tümör için kan kanseri de diyebiliriz. Tüm vücuda yayılabilme potansiyeline sahip bir tümördür. Genelde ilikten başlayarak tüm kemiklere sıçrayabilir. Toksit içeren maddelere fazla maruz kalmak, radyoaktif ışınlar ve geçmeyen iltihaplanmalar neden olabileceği gibi farklı belirtileri vardır. Bunlar;
- Ağrısının geceleri artması,
- Sırt, boyun ve bel bölgelerinde daha fazla ağrı olması,
- Kabızlık, idrara çıkmakta zorlanma,
- Kemiklerde meydana gelen kırık ve şişlikler,
- Nefes darlığı, halsizlik ve çarpıntı,
- Kemiklerde oluşan ince sızılar.
Osteosarkoma
En sık görülen ikinci tümör çeşidi de Osteosarkoma’dır. Genelde ergenlik çağındaki kişilerde olur ve en çok diz, kalça ve omuz kısımlarında meydana gelir.
Ewing’s Sarkoma
Ağrısına neden olan bir başka kötü huylu tümörde Ewing’s Sarkoma’dır. Daha çok 5-20 yaş aralığında meydana gelir. Çok sık görülen bir tümör çeşidi değildir yine de tedbir alınmalıdır. Çok geniş bir bölgeye yayılmış halde yumuşak doku kitlelerinden oluşur. En sık görülen yerler ise alt ve üst uzuvlar, leğen kemiği ve omuzlardır.
Kondrosarkoma
Son çeşitte Kondrosarkoma’dır. Diğer çeşitlerde olduğu gibi şiddetli kemik ağrısı ile beraber gelir ve kötü huylu bir tümördür. Genelde 40-70 yaş aralığında görülür. En çok kalça ve leğen kemiğinde, omuzda geniş kitleler, şişlikler halinde görülür.
Kanser ağrıları nasıl anlaşılır?
Kanser belirtisinde ağrı farklı şekillerde vücuda etki edebilir. Bazen çok daha az ağrı yapar, bazende dayanılmayacak kadar çok olur. Ağrılar genelde künt denilen sızılar ile vücuda etki eder ve vücudun belirli bölgelerinde meydana gelebilir. Kişi ne kadar dinleniyor, ağır iş yapmıyor olsa da ağrı devam edebilir. Çünkü hastalık vücudu içten feth etmektedir. Özellikle gece yatınca ağrılar artabilir ve uyku uyumaya engel olabilir.
Bazı durumlarda patolojik kırıklar meydana gelebilir ve ağrının artmasına neden olur. Ağrılar yanında ateş ve terleme de getirir. Kemikteki tümör bazen ağrısız da meydana gelebilir. Bu hastalığın teşhisini koymak daha zordur, ancak çekilen röntgen filmleri ile belli olur. Bu da bir rastlantı olacaktır. Tedaviye başlamadan önce mutlaka röntgen filmi çekilmelidir.
Kemik iltihabı
Kemik iltihabı tıbbi ismi ile Osteomiyelit vücuda bakteri ve mikrop girişi sonucunda meydana gelir ve beraberinde şiddetli ağrıları getirir. Bu zararlı organizmalar kan ile beraber vücudun her yerine taşınabilir ve bu yerlerden hiç şüphesiz en sık görüleni de kemiklerdir.
Yaralanmalar tedavi edilmezse iltihaplanmalar meydana gelir ve sonucunda kemik kayıpları yaşanabilir. Enfeksiyon osteomiyelit olarak bilinen ciddi bir hastalığa neden olabilir. Bu hastalık genelde vücuttaki enfeksiyonun kemiklere sıçraması sonucu hücreleri öldürür ve şiddetli ağrılara neden olur.
Kas yırtılmaları
Özellikle kürek kemiğinde görülen ağrıların nedeni kas yırtılması olabilir. Kas yırtılması beraberinde şiddetli bir ağrı getirir ve yaşam şartlarını olumsuz etkiler. Özellikle geceleri artan ağrı uyu problemi yaşamaya neden olur. Kas yırtılmaları genelde sporcularda görülür.
Yanlış bir hareket kas yırtılması ile sonuçlanabilir. Omuz genelde serttir ve elinizde bir yere uzanırken zorluk yaşarsınız. Bu durum omuz kaslarınızda birinin yırtılmış olabilme ihtimalini gösterir. Düzenli devam eden bir ağrı olacaktır.
Kalp krizi
Özellikle kol kemiğinizde geçmek bilmeyen bir kemik ağrısı varsa bu kalp krizinin habercisi olabilir. Her kol ağrısı için doktora gitmeye gerek yoktur. Ancak bölgesel ve şiddetli olan ağrılar tedavi isteyebilir. Ayrıca bu tarz ağrılar uzun süreli olarak devam edecektir. Bu ağrı kolunuzdan omzunuza kadar uzanır. Hemen doktora başvurmanız gerekmektedir.
Tendinit
Elinizi kullanmakta zorluk çekiyorsanız, bir şeyi tutarken istem dışı düşürüyorsanız yada sıkma işlevini uygulayamıyorsanız tendinit rahatsızlığı var diyebiliriz. Bu hastalık kolda ağrılara neden olur ve tedavi edilmezse dayanılmayacak bir hal alır. Ayrıca kolunuzu, elinizi, el bileğinizi, parmaklarınızı kullanmakta zorluk çekersiniz. Bu sağlık problemi en çok tenisçilerde görüldüğü için tenis dirseği olarak da bilinir.
Çıkık
Vücudunuz herhangi bir bölgesinde bitmek bilmeyen bir ağrı varsa bu çıkık olabilir. Kemiklerde görülen ağrılar çok farklı yerlere çekilebilir. Ancak yakın bir zamanda bir kaza geçirdiyseniz ve özellikle kol ve bacak bölgelerinizde çıkığa neden olacak bir hasar oluştuysa ağrı bundan dolayı meydana gelmiş olabilir.
Çıkık, dayanılmayacak ve uzun süre devam eden ağrılar ile anlaşılabilir. Ayrıca şişme, morarma gibi etkileri de olur. Ağrı tendonlara, sinirlere ve bağlara zarar verdiği için de oluşur. Dinlenme, buz koyma, fizik tedavi iyileşmeye yardımcı olacaktır. Geçmezse cerrahi işlemlere de başvurulabilir.
Lösemi
Lösemi, kemik iliği yani kan kanseridir. İlik tüm hücrelerde bulunur ve kemik hücreleri üretiminden sorumludur. Lösemi kemikler ile alakalı bir kanser olduğu için genelde bacak kemiklerinde çok fazla ağrıya sebep olur. Tedavisi için kemik iliğine ihtiyaç duyulabilir.
Kemiklerde kan akışının bozulması
Kan akışını bozan hastalıkların meydana gelmesi de kemik ağrısına neden olabilir. Orak hücre anemisi gibi bazı hastalıklar kemikte kan akışı olmasını engeller ve sabit bir kan kaynağı olmayan kemik dokusu yavaş yavaş ölmeye başlar ve dokusunun zarar görmesi de ağrılara neden olur.
Kemiklerin ağrımasının belirtilerinden de çok kısa bir şekilde söz etmek gerekir. Kemik ağrısına maruz kalan hastalar otururken kuyruk sokumunda ağrı duyar, eklemde şişkinliğin meydana gelir ayrıca kalça üstü oturmalarda kemiklerin batması ve kemik seslerinin gelmesi sık sık yaşanan belirtilerdir. Öte yandan eklemde şişkinliğin meydana gelmesi de önde gelen kemik ağrısına neden olan durumlar olarak karşımıza çıkıyor.
Kemik Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
En belirgin belirtisi hareketsiz yada hareket halindeyken dayanılmayacak bir acı yaşanmasıdır. Diğer belirtileri ise özel nedenlerden dolayıdır. Ağrıyla beraber şişme, yaralanma, gözle görülür kırılmalar ve öğütme sesleri meydana gelebilir. Özel nedenlerden dolayı oluşan belirtiler ise:
Kas ve doku ağrısı, uyku bozukluğu, yorgunluk, deride şişkinlik, sırt ağrısı, duruş bozukluğu, zaman içinde boy kaybı oluşur.
Baş ve göğüs ağrısı, kemiklerde görülen kırıklar, sarılık, nöbet geçirme, karında şişlik, nefes alıp vermede zorluk oluşur.
Artan kemik kırıkları, deri altında şişkinlik, uyuşma oluşur.
Eklem fonksiyonlarının zaman içinde azalması, hareket yavaşlığı, bulantı, iştah eksikliği oluşur.
Yorgunluk, nefes alıp vermede zorluk, gece terlemesi, soluk cilt, bir anda kilo kaybı oluşur.
Hamile kadınlarda kemik ağrısı çok sık görülür. Sonuçta içlerinde büyüyen bebek, kemiklerin genişlemesine ve buda ağrılara neden olabilir. Bu ağrılara pelvic kemik ağrısı denir. Bazen pelvic kuşak ağrısı olarak da bilinir. Ağrılar en çok kasık kemiklerinde ve eklemlerde meydana gelir. Bu ağrı doğumdan sonraya kadar devam edebilir. Erken tedavi semptomların azalmasına neden olabilir. Çeşitli tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Kemik Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?
Ağrıya sebep olan neden çeşitli yöntemler ile bulunabilir. Teşhis konması sebebin anlaşılması için çok önemlidir. Sebebi bilmeden ilaç kullanmak veya egzersizlere başlamak ağrının ilerlemesine neden olabilir. Erken teşhis de çabuk iyileşmeyi sağlar. Ağrının nedenini kesin bir şekilde bilmiyorsanız hemen doktora gitmeniz gerekir.
Genelde ağrılar aşırıya kaçmadıkça doktora gidilmez. Ancak dayanılmaz bir hal alınca ve geceleri artması ile doktora başvurulur. Eğer sebebini bilmediğiniz bir şekildeyse ve çok uzun süren bir ağrı ise mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir. Kemik ağrısı için gidilmesi gereken bölüm ortopetidir.
Doktor, ağrının altında yatan nedeni öğrenmeye çalışır. Altta yatan sebebi öğrenmek ve tedaviye başlamak ağrının azalmasını hatta geçmesini sağlayabilir. Doktor ilk olarak fizik muayene yapmaya başlar tıbbi sorular ile devam eder. Soracağı sorular şu şekilde olabilir;
- Acı nerede bulunuyor?
- Acıyı ilk ne zaman hissettin?
- Acı gün geçtikçe kötüleşiyor mu?
- Ağrının yanında başka semptomlarda var mı?
Bu sorular dışında doktor vitamin eksikliği yada kanser belirtisi aramak adına kan testleri yapmanızı isteyebilir. Bu testler ayrıca kemik sağlığını etkileyecek enfeksiyonlar olup olmadığını ve adrenal bez bozukluklarını da tespit eder. Testler dışında röntgen çekimi, BT taramaları ve MRG’ler de yapılır.
Bunlar da yaralanmaların, tümörün ve kemik lezyonlarının değerlendirilmesine yardımcı olur. Kemik iliğindeki anormallikleri tespit etmek için idrar çalışmaları yapılmasını tercih edilebilir. Bazı durumlar tek bir test yeterli olmayabilir, doktor kesin teşhis koymak adına birden fazla test yapabilir.
Kemik Ağrısı Tedavisi
Kemik kanseri tedavisi
Kanser belirtisi sonucu meydana gelen kemik ağrıları tedavi edilmesi ile geçecektir. Eskiye göre günümüzde kemik tümörünü tedavi etmek çok daha basit bir hal almıştır. Teknoloji ve bilimin ilerlemesi ile kötü huylu tümörlerin tedaviye yanıt verme ihtimali artmaktadır. Önceden tümörden kurtulmak amacı ile kemik tamamen alınır.
Günümüzde ise ilik nakilleri ve kemiğe uygun protezler takılması ile tedavi edilebilir. Bunun dışında tedavi aşamasında kemoterapi, ışın, biyolojik tedavi de kullanılır. Her kanser tedavisinde olduğu gibi kemik tümöründe de bazı yan etkiler olacaktır. Hatta bazen kemiklerdeki ağrılar artış gösterebilir.
Kemik kanseri tedavisine başlamadan önce yapılacak olanları şu şekilde sıralayabiliriz,
- Kemik taraması,
- Bilgisayarlı tomografi (CT),
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRI),
- Pozitron emisyon tomografisi (PET),
- Röntgen,
- İğne veya cerrahi biyopsi.
Kanserin evresi de tedavi sürecini etkileyecek bir başka faktördür. Evrenin başlangıçta yada son olmasına bağlı olarak farkı yöntemler seçilir. Kanser evresini belirleyen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Tümörün boyutu,
- Kanserin ne kadar hızlı büyüdüğü,
- Tümörden etkilenen kemik sayısı,
- Kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmaması.
Tedavi de cerrahi işlemler de uygulanabilir. Bu işlemler kötü huylu tümörün ve etrafındaki dokunun vücuttan alınması ile olur. Cerrah tümörlü kemiği alabilir ve yerine kemik bankasından başka bir kemik koyabilir. Kemoterapi en yaygın olanıdır. Damardan verilen güçlü anti-kanser ilaçları ile yapılır. Kemoterapi genelde kondrosarkom için çok etkili değilken, osteosarkom ve Ewing için etkili olabilir. Bu tedavi yöntemleri dışında radyasyon tedavisi de kullanılabilir.
Kanserli hücreleri öldürmek için X ışınları gönderilir. Bu tedavi yönteminde bir masaya yatırılırsınız ve vücudunuzdaki hassas noktalara hedef alan ışınlar gönderilir. Böylece kemik ağrısına neden olan tümörler küçültülür veya çıkartmak için hazır hale getirilir. Radyasyon tedavisi ameliyatla çıkmayan hassas dokular üzerinde kullanılır. Eğer kanser ilerlemişse bu yöntem kontrol altına almak adına kullanılabilir.
Hamilelikte tedavi
Eklemleri doğru hareket ettirmek adına fizik tedavi, su egzersizleri ve çeşitli özel hareketler kullanılabilir. Pelvic tabanı güçlendirmek adına egzersizler yapılabilir. Tabiki bu tedavi yöntemleri mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Son günlerde popüler olan hamile yogası hem anne sağlığı hem de annenin sağlığı için oldukça etkili bir çalışmadır.
Vitamin ve mineral alımı
Ağrının hatta neredeyse tüm hastalıkların en büyük nedenlerinden biri vitamin ve mineral eksikliğidir. Özellikle d vitamini eksikliğiniz varsa kemiklerinizde ağrı olabilir. Bu yüzden sağlıklı ve düzenli beslenmek çok önemlidir. Vitamin ve mineral bakımından zengin besinler tüketilmeli, sağlıksız yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu düzene devam ettiğiniz sürece ağrılardan kurtulabilirsiniz. Özellikle balık, et, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze sıklıkla tüketmelisiniz.
D vitamini sadece besinlerden alınmaz, güneş ışığı da büyük rol oynamaktadır. Bol bol güneş banyosu yapmak çok iyi gelecektir. Ağrılarını alır ve gelişmesine katkıda bulunur. Güneş ışığı derimizin altındaki maddeleri D vitaminine çevirir. Ayrıca ek vitaminler de tüketebilirsiniz. Gençken ne kadar tüketirseniz vücut o kadar fazla depolar ve yaşlanınca kemik erimesi gibi hastalıklara yakalanma riskiniz oldukça azalır.
Antibiyotik
Doktor ağrının nedeninden pek emin değilse yada enfeksiyondan şüpheleniyorsa antibiyotik yazabilir. Belirtiler ve ağrı kullanmaya başladıktan sonra bitmiş olsa da ilacın tüm seyrini kullanmaya devam edin. Kortikosteroidler, inflamasyonu azaltmak içinde yaygın olarak kullanılır. Mikropları öldürmek içinde antibiyotikler kullanılır. Bu antibiyotikler siprofloksasin, klindamisin ve vankomisini içerir.
Cerrahi işlem
Özellikle enfeksiyon nedeni ile ölen ve parçalanan kemik parçalarını çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Kırık kemikler, yeniden düzene sokmak veya kanserin neden olduğu tümörü çıkarmak için de cerrahi işlemler gerekebilir. Eklemlerin değiştirilmesi gerekiyorsa da rekonstrüktif adı verilen daha ciddi cerrahi işlemler uygulanır.
İğne
Doğal yöntemlerin dışında kimyasal yöntemlerde kullanılabilir. Eğer geçmek bilmeyen bir ağrı varsa ve doktora gittiyseniz, ağrıyı geçirmek adına iğne yapabilir. Bu iğneler birkaç gün sürebilir yada sadece tek seferlik olabilir. Ağrının geçip geçmemesine bağlı olarak değişir. İğne ağrı kesici etkisi gösterip ağrıların geçmesini sağlayacaktır.
Kabızlığı önleme
Ağrı kabızlıktan dolayı meydana gelmiş olabilir. Kabızlığı önlemek adına ilk yapmanız gereken şey bağırsaklarınızı korumak ve temizlemek olacaktır. Bağırsaklarınızı rahatlayacak besinler tüketmeli, bol bol su içmelisiniz. Kabızlığınız geçtiği halde kemik ağrısı devam ederse başka bir sebepten dolayı ağrıyor olabilir, doktora görünmenizde fayda vardır.
Dinlenme
Yoğun tempolu bir hayata sahipseniz kemik ağrıları yorgunluğa bağlı olarak kaçınılmaz olabilir. Ağrıları dindirmek adına pek çok farklı yöntem kullanılabilir. Ancak en gerekli ve yapılması gereken şey dinlenmektir. Çok fazla oturmak, hareketsiz kalmak da kemik ağrısına neden olabilir. Ancak günlük hayatın temposundan sıyrılıp, dinlenmek ve düzenli uyku çekmek çok önemlidir. Günde en az 7 saat uyku şarttır. Doğru yatak ve yastık tercihi de ağrıların dinmesine yardımcı olabilir.
Sıcak ve soğuk kompres
Şok etki yaratarak da geçirebilirsiniz. Bunun için sıcak ve soğuktan yararlanmanız gerekecektir. Sıcak kompres, ağrıyı dindirir ve kan akışını hızlandırır. Soğuk kompres da ağrıyan bölgede iltihaplanma yada enfeksiyon varsa onu geçirir ve uyuşukluk hissi verir. Her iki yöntemde ağrı kesici olarak kullanılabilir, ağrının boyutu ve nerede olduğuna bağlı olarak ikisinden birini seçebilirsiniz.
İlaçlar ve kremler
Vücut ağrılarının dinmedi için krem ve ilaçlar da kullanılabilir. Fakat bunlar kimyasal ürünler olduğu için mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır. İlk olarak ağrının sebebi öğrenilmeli ve ona göre ilaç tedavisine başlanılmalıdır. Kullanılan yanlış bir ilaç veya krem başka hastalıklara davetiye çıkartabilir. Ağrısının sebebi başka bir hastalıksa ona göre ilaç kullanılmalıdır. Ağrıların dinmesi için kullanılabilecek ilaç ve kremler;
- Ultraproct pomat
- Kas gevşetici kremler,
- İbufen,
- Dolven,
- Algesal Pomat,
- Artril Forte.
Ağrı kesici
Ağrıyı durdurmak için en sık tercih edilen yöntem ağrı kesicilerdir. Ancak sadece ağrının azalmasını yada kesilmesini sağlar, altta yatan nedeni iyileştirmez. Bu yüzden doktor kontrolünde kullanılması çok önemlidir. İbuprofen, Tylenol gibi ilaçlar kullanılabilir. Paracetamol ve morning gibi reçeteli ilaçlar ise şiddetli ağrılarda verilmektedir.
Kemik Ağrısına Ne İyi Gelir?
Evde kendi başınıza kemik ağrısına acil müdahale olarak bitkisel formüllerle her yönden eklem ağrılarınızın giderilmesini sağlayabilmeniz mümkün. Bu bitkisel formüller;
- Isırgan otu
- Lahana
- Epsom tuzu
- Acı biber evde kendi başınıza yapabileceğiniz formüllerden bazılarıdır. Bütün bu formüller neticesinde gerçekten de kemik ağrısına ne iyi gelir, kemik ağrısı nasıl geçer siz de her açıdan kavramış olacaksınız.
Isırgan Otu
Yüksek oranda bor içeren ısırgan otunun kemikleri güçlendiren, iskelet sistemindeki eklem kırıklıklarını, kemik çatlaklarını onaran bir yapısı vardır, öte yandan enfeksiyonların her açıdan tedavi altına alınmasında da yaygın olarak kullanıldığını kesinlikle dile getirmek gerekir.
Uygulanışı
Yeteri miktarda ısırgan otunu içi su dolu tencerede kaynatın. 20 dakika kaynadıktan sonra demlenmesini bekleyin. Ardından süzün ve sonra için. Bunu günde bir kere tok karnına yapmanız kemik ağrılarının şifa bulmasında etkili en doğal tedavi yöntemlerinden birisidir.
Lahana
Antioksidan etkisi sayesinde vücuttaki toksinleri atan lahana da kemik ağrısı tedavisinde kullanılıyor. Ayrıca ödem oluşmasını da engelleyen etkili formülüyle doğal tedavi yöntemlerinden biri olmaya devam ettiğini dile getirmemiz gerekir.
Uygulanışı
Bir fincan içerisine limonlu su karışımı yapın. Ardından hafif kurumuş lahana yapraklarını limonlu suya batırarak bir gün bekletin. En son olarak lahanayı ağrıyan yere gezdirin ve bunu her gün saat başı tekrar edin. Bu eklem ağrısının kısa sürede tedavisinde gerçekten de son derece etkili formüllerden birisi olarak karşımıza çıkıyor.
Epsom tuzu
Eklem ağrılarının nedeni romatizmal hastalıklardır. Romatizmal hastalıklara maruz kalanların da sıkça karşı karşıya kaldıkları sorunların başında iltihaplanma gelir. İşte bu duruma bağlı kemik ağrısı çekenlerin imdadına epsom tuzu yetişiyor. Çünkü epsom tuzu iltihap sökücü ve emilimi hızlandırıcı etkisi sayesinde kemikteki iltihapları bir anda söker atar. Bu sayede kemik ağrısının tedavisini mümkün hale gelecektir.
Uygulanışı
Genişçe bir leğenin içerisine epsom tuzlarını karıştırın ve buz gibi suya ayaklarınızı sokun. Bu ağrının her nerede olursa olsun ayak uçlarında yoğun olarak bulunan sinir uçlarının verdiği uyarıcı etkiyle eklem ağrısının kısa sürede hem de kendi evinizin şartlarında tedavisi için yeterli olacaktır.
Acı Biber
Acı biber acıları dindirir, buna kemik ağrısı da dahildir. İşte bu durum dikkate alındığı zaman evinizdeki acı biberi kullanarak eklem ağrılarınızdan kısa süre içerisinde kurtulacaksınız.
Uygulanışı
Acı biberi ıslatın ve 5 dakika tencerede kaynatın. Hindistan cevizi yağıyla karıştırabilirsiniz. Elde ettiğiniz karışımı ağrının nüksettiği sorunlu bölgeye sürün ve 20 dakika bekleyin. Bunu her gün düzenli olarak yapmanız 1-2 hafta içerisinde kemiklerinizin ağrısını ortadan kaldırıcı etkiye sahiptir. Biberin ağrıları dindirdiği uluslararası araştırmalarca da kanıtlanmıştır.
Soya sütü
Kalsiyum eksikliğine dayalı kemik ağrısının kısa süre içerisinde tedavisinde kullanılır.
Uygulanışı
Her sabah sütün içerisine bir miktar soya taneciklerinden serperek için. Bu kalsiyum eksikliğine dayalı kemik ağrılarını kesinlikle ortadan kaldıracaktır. İşte yer verilen bu bitkisel tedavi yöntemlerini dikkate alarak her açıdan kemik ağrınızdan siz de kurtulmuş olacaksınız.
Bitkisel Yağ Masajı
Kemik ağrısı şikayeti olanların yine evde yapabilecekleri yada alanında uzman masörden alabilecekleri tedavi yöntemi de bitkisel yağlarla masajdır. Bu da kemik ağrısının kısa süre içerisinde ortadan kalkması adına gerçekten de önemlidir.
Malzemeler
Uygulama:
Bu yağların karışımı, sorunlu kemik bölgesine masaj terapisinde uygulanmalı ve vücut dinlendirilmelidir. Evde kendi başınıza bu masajı yapmanızın yanı sıra alanında uzman masaj terapistinden hizmet almanız etkisini daha iyi hissettirmesi bakımından gerçekten de öncelikli olarak önerilir. Bu bitkisel yağları aktarlardan çok kolay bir şekilde temin etmeniz mümkün.
Kemik Ağrısına Kalsiyum Deposu Gıdalar
Kemik ağrısına uzmanların yıllardan beri önerdikleri kalsiyum deposu gıda takviyelerini mutlaka almamız gerekir. Bu hastalığın ortaya çıkması öncesi alınacak tedbirler olarak da son derece önemlidir. İşte yer verilen bu özelikleri ele alırsak her açıdan kemik ağrısına iyi gelen kalsiyum deposu gıdaların süt ve süt ürünleri (peynir, süt, yoğurt, ayran) geldiğini dile getirmek gerekir.
Çocuklarda süt tüketimi alışkanlığı kazandırmak adına yine tamamen doğal kakaodan elde edilen çikolatalı sütlerin kullanılması yine eklem sisteminin dolayısıyla kemiklerin kuvvetlenmesi açısından son derece önemlidir. Omega 3 açısından zengin olan balık tüketimi de uzun yıllardan beri uzmanların tavsiye ettikleri ürünlerden biri olmaya devam ediyor.
Özel diyet
Doğal yöntemler ile geçirmek isteyen kişiler özel diyetler de uygulayabilir. Bu diyetler ve içeriklerindeki malzemeler tamamen kemik ağrısını geçirmeye yönelik doğal bir ağrı kesici etkisi yaratır. Ağrının sebepleri aşırı kilo, enfeksiyon yada güçlü bir gripse bu diyeti uygulayabilirsiniz.
Malzemeler
- Ananas tohumları
- Üzüm
- Zeytinyağı
Nasıl Uygulanır?
Tüm malzemeler karıştırılır ve günde bir veya iki kez olacak şekilde tüketilir. Bu özel diyeti sadece 2 gün kullanmanız gerekmektedir. 2 gün sonunda ağrılar dinecektir. Bu diyeti uygularken sabahları zeytinyağı içebilirsiniz. Ayrıca bol bol su tüketmeniz gerekmektedir. Diyet ayrıca bağırsaklara da çok iyi gelecektir. İkinci gün sonunda diyetinize taze sebze, balık, chia tohumu ve sebze içeren besinleri de ekleyebilirsiniz.
Özel meyve suyu
Oluşan ağrının asıl sebeplerinden biri yetersiz ve dengesiz beslenme, vitamin ve mineral eksikliğidir. Özellikle vücudun ihtiyacı olan vitaminler bol bol tüketilmelidir ve vitamin bakımından zengin bir meyve suyu hazırlamak çok iyi gelecektir. Kalsiyum, A, B, C, E vitaminleri, magnezyum ve potasyum bakımından zengin olan bu tarif, ağrıların dinmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca zengin içeriği pek çok hastalığa karşı vücudun daha sağlam kalmasını sağlayacaktır.
Malzemeler
- 8 adet çilek,
- 2 yemek kaşığı portakal suyu,
- 2/3 su bardağı oranında soya sütü.
Nasıl Uygulanır?
Bu malzemelerin hepsi birlikte blenderdan geçirilerek taze taze tüketilmelidir.
Papatya çayı
Kemik ağrısına doğrudan papatya özlerinden elde edilen papatya çayı öneriliyor. Siz de her gün bir fincan papatya çayını tok karnına öğle yemeğinden sonra veya her sabah kahvaltıda içerek etkisini hissedeceksiniz. Bu sayede hem romatizmaya bağlı kemik ağrılarının hem de diğer etkenlere bağlı nüksetmiş olan kemik ağrılarının kısa süre içerisinde ortadan kalktığını görmüş olacaksınız.
Zencefil çayı
Antioksidan etkisi tamamen doğal olan zencefil iskelet sistemi hastalıklarının en yaygın olanı kemik ağrısı ve eklem ağrısı sorunlarında kullanılmaktadır. Uzmanlara göre zencefil köklerinden elde edilecek bitkisel çay ağrıların ortadan kaldırılmasında son derece işe yarar.
Uygulanışı
Bir miktar zencefili kısık ateşte tencerede kaynatın ve ardından süzün. Süzdükten sonra içerisine bir miktar limon sıkarak bu bitkisel çayı günde bir kere için. Zencefil köklerinin ağrı şikayetlerini ortadan kaldırmada gerçekten de son derece büyük etkisinin olacağını dile getirmemiz gerekiyor.
İbrahim Saraçoğlu Kemik Ağrısı Kürü
Kimyager, mikrobiyoloji uzmanı ve biyoteknoloji uzmanı olan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu alternatif tıpla tedavi yöntemleri konusunda kendine en çok güvenilen ilim adamlarından birisi olmayı sürdürüyor. Kemik ağrısı sorunlarıyla karşı karşıya kalan hastalara Saraçoğlu tarafından önerilen bitkisel kür de her türlü nedene bağlı eklem ağrılarının çok kısa sürede tamamen ortadan kaldırılması adına gerçekten dikkat çekiyor.
Çınar Yaprağı Kürü
Doğanın şifa deposu ürünlerinden birisi de çınar yapraklarıdır. Çınar yaprağı kürü, eklem ağrılarının tedavisinde uzmanların önerdikleri bitkisel formüllerin başında geliyor.
Uygulanışı
Tencerede bir miktar çınar yaprağını kaynatarak demleyin. Daha sonra süzün ve ardından şikayetçi olduğunuz yere süzdüğünüz çınar yaprağını her gün iki saatte bir uygulayın. Bu çınar yaprağı kürü sayesinde ekleme bağlı kemik ağrılarının tedavi altına alınmasını sağlamakla kalmayacak romatizmaya bağlı kemik ağrılarının da ortadan kalkmasında gerçekten de etkin şifa kaynağı olacaktır.
Kemik Ağrısı İçin Fizik Tedavi Egzersizleri
Kemik ağrısı şikayeti olan hastalar Travmotoloji ve Ortopedi poliniğinden muayene olabilir. Alanında uzman hekimler tarafından bu yöndeki şikayeti bulunan hastalar için önerilenlerden birisi olarak etkin tedavi yönteminin yer aldığını kesinlikle dile getirmemiz gerekiyor.
İşte yer verilen bu özellikleri neticesinde her açıdan kemik ağrısının çok kısa sürede tedavi altına alması önem teşkil eder. Bunun yanı sıra kemik ağrısının tedavi altına alınmasında kullanılan fizik tedavi egzersizleri de bireyin ileride oluşabilecek daha ciddi hasarlarla karşı karşıya kalmaması adına kritik öneme sahip.
Kısa Mesafeli Yürüyüş
Hareketsiz bir yaşam sadece eklem ağrılarına ve buna bağlı bel ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı, diz ağrısı vs neden olmaz aynı zamanda dolaşım sisteminden boşaltım sistemine, solunum sisteminden üreme sistemine varıncaya kadar vücudumuzun her yerinde birçok sorunların başlamasına neden olur. Bunun için kısa mesafeli yürüyüş her gün düzenli olarak bir saat yapılmalıdır.
Yürümek en büyük spordur sözü gerçekten de doğrudur. Çünkü düzenli olarak yürüyüş yapan kişilerin karşı karşıya kalabilecekleri sağlık problemlerinin gerçekten de ortadan kaldırılması mümkün olacaktır. Bu da her açıdan dikkat çeken hususlardan biri olarak mutlak surette karşımıza çıkar.
Yüzüstü Vücut Gerdirme
Yüzüstü yatarak vücudunuzu gerdirme gerçekten de en etkili fizik tedavi yöntemlerinin arasında geliyor. Yüzüstü uzanın ve bacaklarınızı birbirine paralel olacak şekilde birleştirin ve iki ellerinizle ayaklarınızın ucundan tutun ve on saniye bu şekilde bekleyin. Bunu sürekli olarak tekrar etmeniz eklem sisteminin esnemesi adına son derece önemlidir.
Sırtüstü Bacak Gerdirme
Sırtüstü uzanarak bacaklarınızı havaya kaldırın ve onları on saniye aralıklarla sıkıca kavrayın. Bu hareketi her on saniyede bir dönüşümlü olarak her iki bacaklarınız için tekrar etmeniz gerçekten de son derece etkili fizik tedavi yöntemlerinden birisidir.
Kedi Duruşuyla Vücut Esnetme
Kedi duruşu olarak bilinen pozisyon yine kemik ağrısı sorunlarının ortadan kaldırılması bakımından en çok uygulanan tedavi yöntemleri arasında gelmeye devam ediyor. İşte bu nedenle sıklıkla kullanılmaktadır. Dizinizi kırarak ellerinizi öne bırakın ve bir süre bu pozisyonda bekleyin. Bu arada öne doğru başınızı eğerek her iki elinizle ayaklarınızı sıkıca kavrayın. Bu vücudu esnetmenin yanında kemikleri gerdirmek adına son derece yararlı olan tedavi yönteminden birisi olarak kabul edilmektedir.