Kaliteli Oto Yıkamacı Nasıl Anlaşılır?
Günümüzde pek çok kişi araçlarını oto yıkamacılara yıkattırmaktadır. Oto yıkama fiyatları çok değişkendir. Bazı yerler ucuza yıkarken, bazı yerler pahalıya yıkamaktadır.
Herkes aracının temiz olmasını ister. Özellikle şehirlerde yaşayanların otomobillerini kendileri yıkamak için uygun yer bulamazlar. Bu sebeple araçlarını oto yıkamacılara götürmektedirler. Ancak kaliteli bir oto yıkama dükkanı nasıl belli olur ?
Bu yazımızda kaliteli bir oto yıkama yapan iş yerlerinin ip uçlarını vereceğiz. Oto yıkama yaparken nelere dikkat edilmeli.
1)- Yıkamada kullanılan su: Ucuz oto yıkamacılar, arabaları yıkarken maliyeti düşürmek için kuyu suyu kullanırlar. Kuyu suyu çok fazla kireçlidir. Kireçli su her ne kadar silinirse silinsin özellikle cam fitilleri arasında birikebilmektedir. Bu birikim zamanla aracınızın camını açıp kapatırken çizilmesine neden olur. Oto yıkamacının kullandığı suyu nereden temin ettiği öğrenmeniz bu açıdan önemlidir.
2)- Kullanılan köpük: Aracınızı yıkatırken yıkamacınız aracınıza basınçlı tabanca ile köpük sıkacaktır. bu köpüklerin ucuz olanlarında kostik adında bir madde vardır. Bu madde aracınızın boyasına zamanla zarar vermektedir. Yıkamacınıza aracınızı yıkattırmadan önce mutlaka kullanılan köpükte kostik olup olmadığını sorun.
3)- Basınçlı suyun kullanılması: Herkes araba yıkayabilir. Ancak bu işi iyi yapmak beceri ve bilgi ister. Arabaları yıkarken basınçlı su kullanılır. Suyu çok fazla uzaktan tutmak aracınızı temzilemez. Çok yakından tutmak ise aracınızın boyasına zarar verebilir. Özellikle aracınızın kaportasında macun varsa, basınçlı su yakında tutulduğunda macunun kırılmasına neden olur. Kırılan macun nedeniyle aracınızın boyası atabilir. Arabanızı yıkatırken mutlaka başında durmaya özen gösterim.
4)- Köpük sonrası silme: Oto yıkamacı aracınızı ilk ıslatır ve ardından köpükler. Köpükledikten sonra aracınızı kesinlikle fırça ile köpüklettirmeyin. Çünkü fırça telleri kılcal çiziklere sebep olabilmektedir. Mutlaka bir sünger ile köpüklenmesi gerekir. Bu sayede aracınızın boyasına zarar gelmemiş olur.
5)- Araba göğsüne kimyasal sıkılmaması: Bazı oto yıkamacılar aracınızı yıkadıktan sonra iç mekanında bulunan plastik aksama göğüs parlatıcı sürmektedir. Bu aracınızın göğsünü her ne kadar parlak gösterse de zamanla zarar vermektedir. Göğüs üzerine sürülen kimyasallar zamanla çatlamaya neden olabilir. Kesinlikle nemli bezden başka bir şey sürülmediğine emin olun.
6)- Jantların Kurulanması: Aracınızın jantlarını yıkattıktan sonra mutlaka kurulatın. Çünkü jant üzerinde kuruyan su lekeler bırakmaktadır. Hatta uzun vadelerde bu lekeler kalıcı hale gelebilir. Oto yıkamacınızın aracınızın jantlarını bez yardımıyla kuruladığından emin olun.
7)- Kapı içlerine su sıkılmaması: Bazı oto yıkamacılar kapı içlerine tazyikli su sıkmaktadır. Ancak bu su aracınızın içine kaçarak elektronik aksamına zarar verebilir. Kapı içlerini tazyikli suyla değil, bez yardımıyla sildiğinden emin olun.
8) Lastik parlatmada kullanılan malzeme: Oto yıkamacılar maliyeti az olduğu için lastikleri arap sabunu ile parlatabiliyorlar. Arap sabunu ilk sürüldüğü günlerde parlaklık sağlasada sonraki günlerde lastiğin orjinal siyahlığının bozulmasına neden olur. Bu sebeple oto yıkamacınızın lastik parlatmak için özel kimyasal kullandığını mutlaka sorun.
Kaliteli bir oto yıkamacının araç başına maliyeti 20 lirayı bulmaktadır. Bu paraya iş yerinin kârını eklediğini düşünürsek 30 liranın altında otomobil yıkayan yerlerde mutlaka dikkatli olunması gerekmektedir. 5-10 lira için aracınızı riske atmamanız sizin faydanıza olacaktır.