Kaburga, vücudu çevreleyen ve zararlı çevresel faktörlerden koruyan sisteme denir. İskeletimizi korur, kırık ve çıkıklara karşı zarar görmesini engeller. Herhangi bir bölümünde oluşan iltihaplanma ise ağrılara neden olabilir. Bu ağrılar bazen dayanılmayacak bir hal bile alabilir. Kaburga ağrısının tıptaki ismi kostokondritdir. Bu ağrı kaburganın değişik bölümlerinde hissedilebilir ve ağrının bölümüne bağlı olarak altından başka bir hastalık çıkabilir. Bıçak sağlanıyormuş gibi bir his verir ve tedavi edilmezse daha ciddi boyutlara ulaşabilir. Ağrı hareket halindeyken ve nefes alıp verirken artar. Ağrıyan bölgeye baskı uygulanırsa çok şiddetli bir hale bürünebilir.
Kas ağrısı ile karıştırılabilir. Böyle bir durumda doktorun vereceği ilaçlar ve diğer tedavi yöntemlerinin dışına çıkılmamalıdır. Ağrının yanında kızarıklık, nefes darlığı, yüksek ateş, şişlik gibi enfeksiyon belirtileri, terleme, bulantı, baş dönmesi gibi şikayetlerde varsa vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir. Ağrı eğer kaburganın solunda ise kalın bağırsakta gaz sıkışması olduğu söylenilebilir. Hazımsızlık, aşırı yemek ve kabızlık neden olabilir. Ayrıca dalak sorunları, böbrek taşı düşürme, kırık kaburga ve kalp krizi riski de kaburga ağrısına neden olabilir.
Kaburganızda ağrı varsa ve neden olduğunu bir türlü çözemiyorsanız bölümüne başvurmanız gerekmektedir. Eğer kaburganızda kırık varsa gidilir. Göğüs cerrahisi nefes alıp vermenize, zatürre, pnömoni ve tüberküloz hastalıklarına sahip olup olmadığınıza, öksürürken kan gelip gelmediğine bakacaktır. Göğüs duvarınızı görmek için bir röntgen filmi isteyebilir. Kıkırdakları iltihaplanmalardan dolayı ise ilaç verebilir. Röntgende kırık dışında akciğer sönmesi yani pnömotoraks, akciğer doku hasarı, kanama yani hemotoraks gibi bulgular da çıkabilir ve bunlara bağlı bir tedaviye başlanır. Teşhis aşamasında ultrasonografi, bilgisayarlı göğüs tomografisi de kullanılabilir.
Tedavide iltihaplanma doğrultusunda ilaçlar kullanılabilir veya ağrıları dindirmek için ağrı kesici verilebilir. Ağrının altında başka bir hastalık yatıyorsa onun doğrultusunda bir tedavi yöntemine geçilir. Hareket kabiliyetini arttırmak için fizik tedaviye başlanılabilir. Kırık tarzı durumlarda da alçıya alınacaktır ve bazen ciddi bir durum ile karşılaşırsa cerrahi operasyon gerekebilir.