Grafen Piller Akıllı Telefonlara Entegre Olmaya Hazır Durumda

Grafen piller akıllı telefonlara beklenenden daha hızlı entegre edilebilir. Amerikan firması Real Graphene, teknolojiyi akıllı telefon üreticilerine pazarlamaya hazırlandığını duyurdu. Örnekler, üreticiler tarafından test edilebilir durumda. Firma zaten halihazırda harici bir grafen pil satıyor.

Real Graphene’in teknolojisi aslında mevcut lityum pil teknolojisinin bir evrimidir. Lityum-iyon teknolojisi aslında, pozitif bir elektrot, çoğunlukla lityumlanmış bir geçiş metal oksit (kobalt dioksit veya manganez) ve negatif bir grafit elektrot arasında tersinir lityum iyon değişimine dayanır.

Real Graphene tarafından benimsenen yaklaşım, grafit elektrotun ince bir grafen tabakasıyla kaplı bir elektrot ile değiştirilmesi ve elektrolitin kompozisyonunun modifiye edilmesidir. Samuel Gong şirketinin CEO’su, teknolojilerini kullanan 3000mAh’lik bir hücrenin, 20 dakikada %0’dan %100’e şarj ettiğini açıklıyor. Geleneksel bir lityum pil ile ortalama 90 dakika sürüyor.

Bu grafen pilin kullanım ömrü uzundur. Mevcut piller için 300 ila 500 arasında şarj döngüsüne sahipken, grafen piller 1500 şarj döngüsüne kadar çıkabilir. Eşit şarj gücünde, bu piller lityum pillere göre daha az ısı üretir. Son olarak, Real Graphene tarafından seçilen yaklaşımın başka bir büyük avantajı daha var. Li-Ion pil üreticilerinin bu pili üretmek için ekipman değişikliği yapmalarına gerek kalmayacaktır.

Grafen, üretilmesi pahalı ve karmaşık bir malzemedir. Bu malzemenin bir tabakasının maliyeti 25 dolar. Digital Trends‘e göre, birkaç yıl önce bir kilo grafenin 300.000 dolardan fazla olduğu tahmin ediliyordu. Her pil için çok az malzeme gerekir, ancak grafen kullanımı mutlaka bu pillerin diğerlerine göre fiyatını yükseltecektir. Böylece bileşenin fiyatı tahminlere göre %30 artabilir.

Sonuç olarak, Real Graphene çok sayıda pil üretmek için büyük siparişler almaktadır. Bu siparişler; akıllı saatler, akıllı telefonlar ve hatta elektrikli arabalar içerir. Samuel Gong’a göre, bu yıl bu tür pil kullanan ilk cihazı görebiliriz.

Kaynak: 
https://www.gizchina.com/2020/01/19/graphene-batteries-are-finally-ready-to-land-in-smartphones/

Yorum Yaz