Gluten hassasiyeti son zamanlarda çok konuşulan, gündem olan bir beslenme çeşididir. Gluten içeren ekmek, makarna gibi besinler en çok kilo aldıran, sağlıksız besinlerdir. Bitkisel protein denilen gluten ise özellikle çölyak hastalarını ve buğdaya alerjisi olan kişileri zorlamaktadır. Uzmandan uzmana gluten hassasiyeti de değişiklik gösterir. Bazı uzmanlar sağlıklı bir beslenme düzeninde kesinlikle gluten olmamasını önerir. Özellikle diyetlerde glutensiz beslenmek çok popülerdir. Fakat Akdeniz diyetinde günde 10 hatta, 20 gram gluten tüketilebilir. Sadece çölyak hastalarına uygun olmadığını söylenilir.
Gluten, buğday, arpa ve çavdarda olan bitkisel bir protein çeşididir. Çölyak hastalığı (ÇH), Çölyak dışı gluten hassasiyeti (ÇDGH) ve buğday alerjisi (BA) gluten hassasiyeti ile bağdaştırılır. Glutensiz bir diyet programı uygulamak bu hastalıkları %30 oranında hafifletir.
Gluten hassasiyeti kendini mide ağrısı, şişkinlik, bağırsak problemleri, baş ağrısı, çabuk yorulma, eklem ve kemik ağrısı olarak belli eder. Huzursuz bağırsak sendromu ile karıştırılabilir çünkü bulguları aynıdır. Glutensiz diyetler farklı reaksiyonlara da neden olabilir. Bu yüzden doktora başvurmadan yapılmamalıdır. Alternatif olarak karabuğday tüketilmesi de benzer bulgulara neden olabilir.
bölümüne başvurmaları gerekmektedir. Gluten hassasiyetine sahip olup olmadığını anlamakta pek kolay değildir. Hatta bazen gluten hassasiyetine sahip olmasanız bile glutenli besinleri kesince daha rahat hissettiklerini ve belirtilerin yok olduğunu söyleyenler olabilir. Çölyak hastalığı gluten hassasiyetinin birinci hastalığıdır ve teşhis koymak için kesin bir test yoktur. Proteinin iyi sindirilmemesi sonucu meydana gelir. Bağırsaklarda kronik enflamasyon oluşmasına neden olur. Aç karnına kan testi ve bağırsak biyopsisi istenilebilir. Bu test ince bağırsaktan alınan doku ile yapılır.
Bu rahatsızlıktan kurtulmak için %100 glutensiz bir beslenme düzenine sahip olmanız gerekmektedir. Bu hastalık ilaçlara bağlı olan bir hastalık değildir. Beslenme anlayışınız değiştiğinde hastalıkta yavaş yavaş kaybolacaktır. İnce bağırsakta eski sağlığına geri kavuşabilir. Az miktarda gluten tüketmek hastalığın yeniden başlamasına neden olabilir ve kronik bir hal alabilir. İki hafta içerisinde etkisini gösterecektir.