Fiat Bravo Nasıl Bir Araba, Alınır Mı? Kullanıcı Yorumu
Fiat’ın kompakt spor otomobil segmentinde 2007 ve 2014 yılları arasında ürettiği bir otomobil olan Fiat Bravo kaliteli bir otomobildi.
Aslında almayı çok istediğim otomobillerden bir tanesi Fiat Bravo. Fiat’ın Türkiye’de şöhretinin kötü olması tamamen Tofaş ile yaptığı ortaklıktan kaynaklanmaktadır. Ancak Fiat Bravo tamamen İtalya üretimi bir otomobildir. Onu kesinlikle bir Albea, Siena veya ne biliyim şahinle aynı marka araba diye algılamamak lazım.
Fiat’ın, Vw Golf’ün pazar payındaki hissesinden almak için ürettiği en kaliteli arabalardan bir tanesi diyebiliriz. 2007 yılında üretilen ilk versiyonundan 2014 yılında üretilen son bravo’ya kadar hepsinde kullanılan malzeme kalitesi üst seviyedir. Aslında bir Golf, Astra ve Focus’tan hiç bie eksiği bulunmayan tam tersine fazlası bulunan bu otomobil, sırf önünde Fiat amblemi taşıyor diye istenilen satış rakamlarına ulaşamadı. Bravo’nun üretimden kalkmasının bir diğer nedeni Alfa Romeo Giulietta ve Fiat 500 serisinin daha fazla satmasını amaçlamasındandır.
Yapılan bir araştırmaya göre Fiat Bravo kullanıcılArının yüzde 85’inin araçlarından memnun oldğunu ortaya koymuş. Ayrıca Bravo ile arıza sebebiyle servise gitme oranının çok düşük olduğu açıklanan raporda ortaya konulmuş.
Fiat Bravo Nasıl Bir Araba?
Fiat Bravo’nun 1.4 benzinli ve 1.6, 1.9 dizel motor seçenekleri mevcut. Fiat, 1995 yılında pazara yeni giren Astra ve pazarda kendinden daha çok söz ettirmeye başlayan Golf ile rekabeti Tipo ile yakalayamacağını anladı. Bunun için 1995 yılında Brava modelini piyasaya sürdü. İlk çıktığında nisbeten daha güzel satış rakamları yakalamasına rağmen piyasada istediği değeri bulamayınca, Stilo ile yoluna devam etme kararı aldı. Stilo ile de istediği başarıyı yakalayamayan Fiat, Bravo’yu piyasaya sürdü. 2007 yılında piyasaya çıktığı zaman, sınıfındaki hiç bir otomobilden eksiği bulunmadığı otomobil yazarları tarafından tescillendi. Ancak Bravo için olumsuz bir şey vardı. Fiat’ın küçük aracı olan Grande Punto ile neredeyse aynı tasarıma sahipti. Bu araca göz aşinalığı olan kullanıcılar Bravo’nun özelliklerinden çok tasarımına bahane buldular. Büyük Punto adıyla anılması onun satış rakamlarının düşmesinde büyük role sahip oldu.
Neyse birazda Fiat Bravo’dan bahsedelim. 1.4 motor hacmine sahip Bravo’nun 1.4 atmosferik motorlu olanları 90 beygir güç üretiyor. Bu motor gücü sakin kullanan birisine rahatlıkla yetecektir. Ancak Fiat mühendisleri bu aracın spor olduğunu biliyorlardı ve bunu da düşünmüşlerdi. 1.4 T-jet motorlu Bravo ise 120 beygir güç üretiyordu. Düşük motor hacmiyle yüksek performans sunan bir otomobil olarak otomobil olarak karşımıza çıktı. Ancak Bravo’nun en çok satan motorlu versiyonu 1.6 Multijet dizel olanlarıydı. 105 ve 120 beygir gücünde iki farklı yazlımla piyasaya sürüldü. 120 beygirlik olanı 300 Nm tork, 105 beygir olanı ise 290 Nm tork gücündeydi. Yani aracın gücü sizi koltuğa yapıştırmaya yetipte artardı bile. Fiat’ın motorlarından bahsetmeye gerek yok. Her ne kadar piyasada kötü olarak bilinsede bugün dünyanın en sağlam motorlarını ürettiğini söyleyebilmek mümkün. Hele multijet teknolojisi ile, dizel dünyasında çığır açmış marka Fiat. Uzun süre bakım gerektirmeden kullanılması, yakıt verimliliği ve yüksek performansıyla pek çok otomobil üreticisi (hatta bunlara premium sınıftaki bazı markaları ekleyebiliriz) multijet tekonolojisini kullanmaya başladı.
Motorundan bu kadar bahsettikten sonra şanzımanıyla ilgili biraz konuşmakta fayda var. Fiat Bravo’da manuel vitesin yanında dualogic adı verilen otomatik şanzımanlara da yer verildi. Çift kavramalı bu şanzıman taş gibi. Vites geçişleri hissettirmez ve uzun yıllar size sorun çıkarmaz.
Fiat Bravo Kullanıcı Yorumu
Daha önce Astra ve golf’de kullanış birisi olarak Bravo’nun içine bindiğimde rakiplerinden hiç bir eksiğinin bulunmadığını anlayabildim. Benim kullandığım Bravo 1.6 multijet 120 beygir, 6 ileri manuel olan versiyonuydu. Ön göğsünde yumuşak malzeme kullanılmış. Kapı açacakları felan oldukça kaliteli duruyorlar. Şehir içinde şöyle bir tur atıyım dedim. Motorun gücünü her yol koşulunda resmen hissediyorsunuz. Çok dik yokuşlarda bile Bravo’yu bir kuş gibi kaldırabiliyordu. İstediğiniz yolda istediğiniz hızda gitmenin zevkini size yaşatıyor. Donanım olarak Fiat araçlarını anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. Aklınıza gelebilecek her türlü detay Fiat Bravo’da düşünülmüş. Birde uzun yol performansına bakmak için otobana çıktım. 120 km/h ile ilerlerken motor rölantide gibi hiç zorlanmadan çalışıyor. 200 km hıza hiç zorlanmadan çıktığına bizzat test ederek şahit oldum.
Fiat Bravo Alınır Mı?
Fiat Bravo almak için pek çok sebep var. Ama almamak içinde pek çok sebep sayabiliriz. Bravo’nun artık üretilmiyor olması bu sebeplerden en büyüğü olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca ikinci el piyasası da zayıf olduğu için satmakta biraz zorlanabilirsiniz. Yedek parça ve usta bulmakta Türkiye’nin hiç bir yerinde sıkıntı çekmezsiniz. Yedek parçaları sınıfında bulunan diğer markalarla aynı değerlerde. Bana göre alınıp mis gibi uzun yıllar binilebilecek bir otomobil Bravo.