Vücutta iskelet sistemini oluşturan kemiklerin birleştiği yerlere eklem denir. Eklemler, kemiklerin düzenli bir şekilde hareket edebilmelerini sağlar ve fonksiyonlarını kolaylaştırır. Eklemlerin etrafında kıkırdak, bağ, tendon ve kaslar vardır. Bu yapıya bağlı dokulardan herhangi birinin ağrıması veya hasara uğraması eklem ağrılarına neden olabilir.
Eklem ağrıları, genelde yaş ilerledikçe ortaya çıkar ve kemik ağrıları ile karıştırılmamalıdır. Artralji olarak da adlandırılır. Ağrılar en çok zorlu hareketler esnasında ortaya çıkar. Bazen hafif ağrılar olurken bazen çok şiddetli ağrılar olabilir. Ağrılar dayanılmaz bir hale gelebilir. Özellikle ağırlık taşımak, eklemleri yoracak şeyler yapmak ağrıları arttırır. Avesküler nekroz, Kemik kanseri, Eklem iltihabı, Lyme hastalığı, Romatizmal ateş ve Paget kemik hastalığı gibi farklı sağlık problemlerinden dolayı da ortaya çıkabilir. Ağrılar eklemlerdeki sıvıların azalması, kıkırdak dokusunun zarar görmesi, obezite ve yaralanma ile meydana gelebilir. Eklemlerde şişlik, kızarıklık, yürüyüş ve hareket bozuklukları varsa mutlaka doktora görünmek gerekmektedir.
Eklem ağrısı yaşayan kişilerin ilk olarak bölümüne başvurması gerekmektedir. Burada doktor hastayı ilk olarak fiziksel olarak muayene eder. Bu aşamada ağrının nerede olduğu, eklemlerin hareket kabiliyeti ve ağrı olan bölgede şişlik, kızarıklık olup olmadığı tespit edilir. Altta başka hastalık yatıp yatmadığını anlamak için kan testleri yapılır. Bu aşamada iltihaplanma olup olmadığı da anlaşılır. Çıkı ve kırık durumunda ise röntgen istenir. Bunların yanında MR (manyetik rezonans) ve BT (bilgisayarlı tomografi) yapılır. Yapılan tetkikler sonucunda teşhis konulur ve hastalığa bağlı olarak tedaviye başlanır.
Eklem ağrılarının tedavi sürecinde ağrıya neden olan bulgular çok önemlidir. Semptomatik tedavinin yanı sıra hastalığa yönelik tedavi uygulanmalıdır. Romatizmal hastalıklardan dolayı ise fizik tedavi başlatılır. Hatta bazen kaplıcalarda önerilir. Obezite nedeniyleyse diyet programı uygulanır. Eğer iltihaplanma varsa antibiyotik tedavisine başlanılır. Kırık ve çıkık varsa cerrahi operasyonlara başvurulur. Eklem sıvısı azaldıysa vitamin takviyeleri verilir. Bunlar dışında egzersiz yapmak, bol bol su içmek de çok önemli ayrıntılardır. Yapılan egzersizlerin eklemleri yormayacak düzeyde olması gerekmektedir.