Özellikle gelişme çağında sık görülen duruş bozukluğu, doğuştan olabileceği gibi beslenme alışkanlığına, hareketsizliğe ve yanlış oturmadan kaynaklı, ilerleyen yaşa, cinsiyet ve genel sağlık durumu ile kemik yapısının direncine bağlı olarak da gelişme gösterir. Kadınlarda boyun ve sırt bölgesinde, erkeklerde bel ve eklem ağrıları olarak kendini göstermektedir. Çocuklarda kötü ve dengesiz beslenme ile saptanan bu durum, ilerleyen yaşlarda omurga kayması, kamburluk ve bölgesel şekil bozuklukları olarak kendini göstermektedir.
Duruş bozukluğuna bağlı sırt, boyun ve omuzlarda yaşanan ağrıların birçok nedeni olabilir. Teşhisin konması ve tedavinin yapılabilmesi için öncelikle ağrıların nedeni ya da nedenleri araştırılması için ortopedi servisine gidilmelidir. Tetkikler yapıldıktan sonra uygun görünmesi durumunda fizik tedavi doktorunun görmesi ve bir program uygulaması için sevk edilir.
Kişiye uygun fizik tedavi egzersizleri belirlenerek fizyoterapist eşliğinde uygulamalar yapılır. Bu bölümlerden birinde yapılacak tetkik neticesinde gerekli görülmesi durumunda bölümler arasında ortak bir tedavi yöntemi de uygulanabilir.
Basit ve tek adımda uygulanan bir tedavi yöntemi değildir. Duruş bozukluğunda duruş şekli gösterilerek kişinin ne kadar istese de sabit bir pozisyonda durmasını sağlamak mümkün değildir. Öncelikle bu sorunun altında yatan sebep ortaya çıkartılması gerekir. Bir çok sebebe bağlı olarak duruş bozuklukları görülmekte olup, sebeplerine göre kişiye özel tedavi programları hazırlanır.
Kişiye yönelik en önemli tedavi yöntemi uygulanacak egzersizlerin belirlenmesidir. Kişiye uygun doğru egzersiz yapılmalı ve bu egzersiz programı içerisinde zayıf olan kasların güçlendirilmesi, kısalmış kasların açılması tekrar hareketli hale getirilmesi, bozuklukların düzeltilmesi gerekir. Ayrıca hafif koşular, bisiklet gibi bazı aerobik egzersizleri de eklenerek kişiye özel ders programı çıkartılır. Bunun yanı sıra kişinin günlük yaşam alışkanlıkları gözden geçirilmeli ve varsa yanlış alışkanlıkları ile ilgili bilgilendirme yapılmalı. Hatta bazı yasakların kişiye anlatılmasında gerekir. Örneğin kişinin oturma alışkanlıkları, vücudunu kullanma alışkanlıkları, yerden bir şeyleri kaldırma özellikleri, ayakta duruşu ile ilgili kişiyle bu tedavi süreci boyunca karşılıklı konuşarak yeni alışkanlıklar kazandırılması sağlanmalıdır.
Erken dönem alınabilecek önlemler ise;
- “Omurga muayenesi” yılda en az iki kez yapılmalı, oluşabilecek duruş bozukluğuna bağlı, yaşanacak şiddetli eklem ağrılarının, omurga kayması ve herhangi bir rahatsızlığın önüne geçilmiş olur.
- Gündelik yaşam içinde oturma ve yatış pozisyonları sağlıklı hale getirmeli.
- Gün içinde mutlaka egzersiz yapmalı.
- Dengesiz beslenme alışkanlığı ve D vitamini eksikliği varsa mutlaka bir uzman doktordan gerekli kontroller yapılarak vitamin takviyesi ve beslenme alışkanlıkları düzene getirmeli.
- Yatak ve yastık ortopedik olup, yatış pozisyonuna uygun seçilmeli.
- Özellikle çocuklarda çanta ve yük taşırken omuza ağırlık verilmesinden kaçınılmalı.