Dil uyuşması herkeste görülebilecek bir rahatsızlıktır. Genelde uyuşmayla beraber karıncalanma hissi, tat alma hissinin kaybolması, yavaş konuşma, kalıcı şekilde hissedilen ağızda kötü tat meydana gelir. Dildeki sinirlerin hasar görmesi sonucu oluşabilir. Hasarın şiddetine ağlı olarak uyuşukluk hissinin süresi değişebilir. Dil üzerinde yanık ve yaralanma olduğu zamanda his kaybı yaşanır. Dildeki tat alıcıların beyne ileti göndermedi zorlaşabilir. Bu alıcılar hasar görünce tat alma duyusu kaybolur. Tat alıcılar yaşa, diş eti hastalıklarına, alkol ve sigara kullanımına bağlı olarak kaybolabilir.
Basit ve geçici nedenler arasında diş operasyonu için aneztezi uygulaması gelir. Bu uygulama dilin hassasiyetini azaltır ve uzun süre uyuşuk kalmasına neden olur. Uyuşmayla beraber ağız tadında bozukluk yaşanıyorsa yanan ağız sendromu geçiriliyor olabilir. Kesin olmamakla birlikte hormonal dengesizlikler ve B12 eksikliği neden olabilir. İnmede dil uyuşukluğuna yol açabilir. İnme yaşandığında beyne giden kan azalır ve beyin oksijenden, beşinden mahrum kalır bu da vücudun bazı bölgelerinde uyuşukluğa neden olur. Dildeki uyuşma birkaç saat sürüyorsa ve beraberinde baş ağrısı, solunum güçlüğü, bilinç değişimi, yüzde zayıflık hissi, boyun ağrısı, dilde acı ve idrar kontrol edememe yaşanıyorsa hemen doktora gitmek gerekir.
Bu rahatsızlık için veya bölümüne başvurulmalıdır. Doktor gerekli fizik muayenesini yaptıktan sonra altındaki nedene bağlı olarak tedaviye başlayacaktır. Doktor net bir teşhis koymak adına testler yapacaktır, vücudunuzun başka bir yeriyle alakalı olup olmadığını öğrenecektir ve ne zamandır var? Ne gibi durumlarda artıyor ve azalıyor? tarzı sorular soracaktır. Genel muayeneden sonra tedavi aşamasına geçilebilir.
Tedavide doktor kontrolü çok önemlidir. Altında bir hastalık yatıp yatmadığı öğrenildikten sonra gerekli tedavi uygulanabilir. Sebep bir hasar veya travma sonucu ortaya çıkmışsa reçete yazmayabilir. Ancak daha ciddi bir durumsa bir süre hastanede yatış isteyebilir. Bu aşamada hasta müşahede altında tutulur.