En çok görülen şikayetlerden biri olan çene ağrısının en temel nedeni diş sıkmasıdır. Sıkıntı, karamsarlık, stres ve diğer psikolojik rahatsızlıklar sebebiyle olabilir. Ağrının sonuçları arasında, ağız hareketlerini kaybı, çene atlaması, çiğnemede zorluklar ve beslenme bozuklukları görülebilir. Bunun dışında çene eklem rahatsızlıkları; çiğneme kasları, çene eklemi, baş ve boyun kaslarının bir kısmı, eklem bağları, dişlerimiz, tüm ağız ve tükürük bezlerimizden oluşan problemleri kapsar. Çene ağrısı; genellikle çene eklemi içerisindeki yumuşak ve sert dokuların değişmesinden kaynaklanır.
Birçok belirtisi vardır, bu belirtilerden bazıları; yüzde şişlik, dişte ağrı, ağzı açıp kapatırken çenenin atlaması, kulakta ağrı, baş ağrısı, göz çevresi ağrısı, çiğneme sırasında diş ve eklem ağrısı, kısıtlı ağız açıklığı, çene kitlenmesi, yüzde ağrı ve yorgunluk, kuşağın ön bölgesinde ve şakaklarda oluşan ağrılar olabilir.
Nedenleri ise, en başka diş sıkma ve gıcırdatma problemi, yüz ve boyun kaslarında yavaş yavaş oluşan ağrı, ağzın uzun süre açık durması gereken diş tedavileri, genel anestezi verilirken ağzın aşırı açılması, çenenin tek tarafa doğru kayarak açılması, çenenin normal kapanmaması, alt ve üst dişler arasında normal olmayan ilişki, uzun süre sakız çiğnemek olabilir. Eğer bu ağrılar on şiddeti geçmiyor ve her geçen gün artıyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Çene ve eklem ağrılarında diş hekimine başvurulmalıdır. Çene eklemi rahatsızlıkları sebebiyle diş hekimlerine başvuran hastaların sayısı her geçen gün daha da artmaktadır. Bu ağrılılar için diş hekimlerinin yanı sıra kulak burun Boğaz uzmanlarına da başvurulabilir.
Çene rahatsızlıklarının teşhisindeki en önemli konu uzman hekimin veriyi doğru değerlendirmesidir. Genel olarak bu tür rahatsızlıkların klinik muayenesi 20-30 dakikayı almaktadır. Detaylı olarak ağrının tam olarak hangi bölgelerde, günün hangi saatinde oluştuğunun bilgisini aldıktan sonra çene, baş ve boyun bölgesi için ayrıntılı bir muayene gerçekleştirir. Gerekli olduğu takdirde ve ya ağrının verdiği hasarın şiddetine görmek için MRI veya diğer görüntüleme yöntemlerine başvurabilir.