C vitamini bir diğer adı “askorbik asittir”. Vücutta üretilen bir vitamin değildir bu nedenle dışarıdan besinlerle almamız gereken bir vitamin türüdür. Vücudun düzenli işleyişinde büyük katkı sağlamaktadır. Vücudumuzdaki kolojen adı verilen bir maddenin oluşumu için almamız gerekir. Tadı ekşidir.
Yetişkinlerin günlük alması gereken C vitamini 60-80 mg’dır. Bunun aşağısında alırsak vücudumuzun düzeni bozulur ve bazı aksaklıklar yaşarız. Aynı zamanda gereken miktardan fazla aldığımız zamanda da yine vücudumuzun dengesi bozulur ve bazı rahatsızlıklara sebebiyet gösterir. Işık ile etkileşim haline girdiğinde rengi koyulaşır. Isıya dayanıksızdır ve aynı zamanda suda erime etkisini gösterir.
Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı daha dirençli olmak için C vitamini içeren besinler tüketmeye dikkat edilmelidir. Peki C vitamini hangi besinlerde bulunur?
Meyveler
Çilek
1 avuç çilekte 86 gram C vitamini bulunur. İçeriğinde lif ve antioksidan yüksek miktarda bulunur. Kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Satın alırken dolgun ve yapraklarının daha yeşil olanını almaya özen göstermenizde fayda var. 100 gram için bir çilekte 60 gram c vitamini bulunur.
Greyfurt
Greyfurtun içinde bol miktarda su bulunur ve bu su sağlıklı bir şekilde kilo vermemize sebep olur. İçinde bulunan antioksidanlar sayesinde kolesterolü dengelemeye yardımcı olur. Fazlaca antioksidan bulunmasının bir artı yönü de karaciğer sağlığına faydası oldukça fazladır. Gün içerisinde yarım bile olsa bir greyfurt tüketmeniz diş eti sağlığınıza faydasını gösterir. Düzenli olarak her gün 1 bardak içilmesi durumunda böbrek taşı büyümesini de engelleyebilir.
Kavun
Küçük boyutlarda olan bir kavundan yaklaşık 2 diliminde 30 mg C vitamini vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Lif ve su oranı oldukça yüksektir.
Mango
Sindirim sistemine ve kabızlığa iyi gelir. Yüksek miktarda lif bulunması sebebi ile kolesterolü dengeler. Yaşlanmanın gecikmesini sağlar. Kalp krizini riskini en aza indirir. Her gün en az 1 dilim mango tüketilmesi günlük A vitamini ihtiyacımızı karşılar. İçeriğinde bolca antioksidan bulunması sebebi ile bazı kanser türleri için savaşmaya yardımcı olur.
Mandalina ve portakal
Belirli aralıklarla tüketildiği taktirde bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücuda bol direnç sağlar. Grip, nezle gibi hastalıklara kolaylıkla kapılıyorsanız sizin için doğal bir antibiyotik görevi görür ve önlem almanıza da yardımcı olur.
Üzüm
150 mililitrelik bardakta olan bir üzüm suyunda yaklaşık 70-90 mg C vitamini bulunur. Güçlü bir antioksidandır. Fakat meyve suyu yerine meyvenin kendisini yerseniz daha etkili olur. Astım tedavisinde de kullanılabilen bir meyvedir. Kemikleri güçlendirir.
Şeftali
C vitamini deposu olarak da bilinir. 100 gram şeftalinin C vitamini besin değeri 6.6 mgdır. Günlük yüzdelik değeri ise %11 olarak bilinmektedir. Böbreklerde oluşan kum taşının oluşumunu engellemeye yönelik etki sağlar. Ağız ve diş sağlığına iyi gelir. Lif oranı oldukça yüksek olması sebebi ile sindirim sistemini düzenler ve tokluk hissi yaşatır. Kilo vermek isteyen bir kişi için bunu daha kolay hale getirmektedir.
Kivi
Orta boy kivide yaklaşık olarak 70.5 mg C vitamini bulunur. Çocuk gelişimine oldukça fayda sağlar. Bol oranda lif içerir. Özellikleri içerisinde kanı temizlemek de vardır. Kırışıklıkları gidermeye yardımcı olur. Sivilcelere iyi gelir. Cildinizin parlamasını ve daha dinç görünmesini sağlar.
Yaban Mersini
C vitamini dışında içeriğinde bulunan K vitamini, B6 vitamini, Folik Asit, Potasyum, Bakır, Manganez ve Lif bakımından zengin olan bir meyve çeşididir. Kolesterol açısından sorun yaşıyorsanız yaban mersini kolesterolünüzü düzene sokar. Antioksidan bulunması sebebi ile yaşa bağlı olarak gerçekleşen oküler sorunları gidermeye yardımcı olur. Vücuttaki şeker oranını dengeler.
Ananas
165 gramlık bir ananasta 78.9 mg C vitamini bulunur. İçeriğinde bolca antioksidan bulunur. İltihaplanma gibi rahatsızlanmalar ile de mücadele eden enzimler gibi birçok bitkisel bileşenleri de vardır. Meyveleri zamanında tüketirseniz sağlığınıza daha çok fayda sağlar.
Sebzeler
Brokoli
100 gramlık bir brokolide 89.2 mg C vitamini bulunmaktadır. İçeriğinde, sağlıklı hücreleri destekleyen ve koruyan oksidatif ve çok sayıda antioksidan bulunur. Vücudun PH değerini dengelemeye yardımcı olur. Kemik ve diş sağlığında oldukça faydalıdır. Kanserin düşmanıdır.
Yeşil ve Kırmızı Biber
Bol miktarda C vitamini bulunur. Virüs ve bakterilerin vücuda verdiği zararları azaltır. Sinir hücrelerinin artmasına sebep olur ve yenilenmesini sağlar. Hafızayı güçlendirmekte önemli rol oynar.
Maydanoz
Böbrek fonksiyonu uyarır ve böbrek sağlığına destekte bulunur. Bağışıklık sistemini dengeler ve demir eksikliğine fayda sağlar. 100 gram maydanozun içinde yaklaşık olarak 188.9 mg C vitamini bulunur.
Ispanak
C vitamini deposu olarak bilinmektedir. İçeriğinde A, K vitamini ve E vitamini, Potasyum, Sodyum, Magnezyum, Kalsiyum, Demir ve benzeri vitamin ve mineralleri de bulunur. Kemik erimesi oluşumunu engeller.
İçerisinde bulunan demir sayesinde kan değerlerini normal seviyeye getirir. Vücuda direnç kazandırır. Gözlerde oluşan şişlikleri yada tahrişleri en az seviyeye indirmeye yarar.
Bezelye
1 bardak çiğ bezelyede yaklaşık olarak 58 mg C vitamini bulunur. Göz sağlığına çok faydalıdır. Çocuklar için çok faydalı bir enerji deposudur. Saç dökülmesini engellemeye de yardımcı olur.
Kara Lahana
100 gram haşlanmış kara lahana içeriğinde 41 mg (yani %68) C vitamini bulunmaktadır. 130 gramlık 1 kasede ise 53,3 mg (yani %89 ) C vitamini bulunur. Sinir hücrelerinin yenilenmesini ve unutkanlığın azalmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar. Böbreklerin daha sağlıklı ve düzenli çalışmasını sağlar.
Kan dolaşımını dengeleyerek bir düzene sokar. Göz sağlığında da birçok etkisi vardır bunlardan biri de katarak oluşumunu engellemesidir. Vücutta herhangi bir iltihap var ise iltihabın vücuttan kolaylıkla atılmasında fayda sağlar.
Domates
1 adet domatesin içinde yaklaşık olarak 9.3 mg C vitamini bulunur. İçeriğinde bolca vitamin ve mineral bulunur. Kan dolaşımında uyarıcı bir etkisi vardır. Erken yaşlanmayı önler. Farklı kanser türleri ile savaşmak için oldukça güçlü bir yiyecektir. Vücutta güçlü bir detoks etkisi sağlar. Vücutta sıvı seviyesine büyük katkı sağlar.
Limon
Bağışıklık sistemini düzenler. Doğal bir antibiyotik görevi görür. Soğuk algınlığı, grip ve benzeri gibi rahatsızlanmalarda çay ile karıştırılarak iyileşmeye fayda sağlar.
Limonun kabukları doğal bir antiseptik olduğundan karaciğer için koruma sağlar ve solunum rahatsızlıklarına iyi gelir. Suyu ise saç ve cilt sağlığına iyi gelmektedir. Hazımsızlık gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
Brüksel Lahanası
Bağışıklığa iyi gelir. Bağ dokusunu ve kemiklerin oluşumunda etkisi yeterince fazla bulunan kollajen üretimine destek sağlar. içeriğinde Omega3 yağ asitleri de bulunur.
100 gram pişirilmiş brüksel lahanası günlük C vitamininin %100 ünü karşılar. Kalp krizi geçirme riskini en aza indirir. Yüksek tansiyonu düşürmeyi sağlar ve normal dengede tutmaya yarar.
Karnabahar
1 fincan karnabahar çiçeğinde 40 mg C vitamini bulunur. C vitamini dışında içeriğinde K vitamini de bulunur. Folat ve lif kaynağından oluşur. Çiğ olarak da yenebilir. Az miktarda su içerisinde fazla haşlanmadan tüketilebilir.
Patates
Orta ısıda pişmiş bir patatesin içinde yaklaşık olarak 20 mg C vitamini, bol miktarda potasyum ve lif bulunur. Patates gibi içeriğinde yumru bulunması ve ısı ile tahrip olması sebebi ile haşlanırken oldukça az miktarda su kullanılmalıdır. Haşlanmış patatese en uygun müdahale ise fırınlanmasıdır. Sindirim sistemine iyi gelir ve enerji depolamanızı sağlar.
Alabaş Turpu
Vitamin ve mineral deposu olarak bilinir. 100 gram alabaş turpunun içinde, 62 mg C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca 350 mg Potasyum, 20 mg Sodyum, 24 mg Kalsiyum, 19 mg Magnezyum, 6 gram Karbonhidrat, 36 iu A vitamini bulunmaktadır.
Emziren annelerin sütlerinde çoğalma görülmesini sağlar. İçeriğinde potasyum bulunması sebebi ile tansiyon hastaları için uygun bir yiyecektir. Tansiyon dengeleme özelliğine sahiptir. Başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok kanser türünde savaşçı rolündedir. İçeriğinde bolca demir bulunması sebebi ile kansızlık rahatsızlığına da fayda sağlar.
Kırmızı (Mor) Lahana
İçeriğinde yüksek miktarda, C, A, ve K vitaminleri bulunur. Ayrıca Pantotenik Asit (B5), Piridoksin (B6), Tiamin (B1), Tiboflavin (B2) Niasin (B3) gibi temel vitaminler de fazla miktarda bulunur. İyi bir lif kaynağı olarak da söylenebilir. Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur. Kanser ile mücadele etmekte önemli bir rol oynar. Bağışıklık ve sindirim sistemini düzenler.
Bitkisel Yağlar
Ananas Yağı
İçeriğinde A, B, C, B1 vitaminleri, protein mayası, maganaez ve bromelain bulunur. Kullanımı ise dahilen 1 bardak su içine 4 ya da 5 damla damlatılarak kullanılır.
Aspir Yağı
İçeriğinde CLA (conjugated linoleik asit) maddesi bulunur, bunun dışında Omega3- Omega6-Omega9- Amino asitler, Demir, Fosfor, Kalsiyum, Lif, B1, B2, B3, B12, C ve E vitamini bulunur. Kullanımı ise dahilen yarım bardak su içine 1 çay kaşığı ekleyerek kullanılır. Masaj için de kullanılabilir.
Havuç Yağı
İçeriğinde C vitamini dışında, A, B1, B16 ve D vitaminleri de bulunur. Masaj için kullanılabilen yağlardandır.
Hindistan Cevizi Yağı
C vitamini dışında içeriğinde bulunan diğer mineraller, A vitamini, B vitamini, Laurik Asit, Miristik Asit, Kaprik Asit, Sodyum, Potasyum, Magnezyum, Demir ve son olarak da Fosfor bulunur. Hem masaj şeklinde uygulanabilir hem de 1 çay kaşığı tüketilebilir.
Isırgan Tohumu Yağı
Isırgan, yol ve duvar kenarları gibi yerlerde yetişir. İsterseniz bahçenizde de yetiştirebilirsiniz. İçeriğinde C vitamini haricinde, Müsilaj, Potasyum Tuzları, Organik Asitler (Formik Asit), Histamin, Asetilkolin gibi mineraller bulunur. Masaj şeklinde uygulayabilirsiniz.
Kuşburnu Yağı
İçeriğinde C vitamini dışında, Mineral, Magnezyum, Potasyum, Kalsiyum, Bakır, Demir, Kükürt, Azotlu Bileşikler, Yağlar, Karbonhidratlar, A vitamini ve B vitamini gibi vitaminler bulunmaktadır. Cilt üzerinde masaj şeklinde uygulayabilirsiniz.
Limon Yağı
İçerisinde %90 limonen ve %4-5 arası citral vardır. C vitamini yüksek oranda bulunması dışında, Organik Asitler, Pektin, Şekerler, Sitrik Asit, Flavon Türevleri gibi mineraller de bulunur. Masaj şekilde uygulanabilir.
Nar Çekirdeği Yağı
İçeriğinde C vitamini dışında, B, K vitaminleri, Potasyum, Demir, Polifenoller, Flavonoidler, Fitoöstrojenler ve Punisik asit bulunur. Bir su bardağına yaklaşık 4 ya da 5 damla damlatarak kullanabilirsiniz. Ayrıca masaj şeklinde de kullanabilirsiniz.
Portakal Yağı
Sabit yağdır. İçeriğinde bol miktarda C vitamini bulunmasının yanı sıra B, E ve P vitaminleri bulunur. Ayrıca, Potasyum, Magnezyum, Bakır, Çinko, Fosfor, Demir ve proteinleri de bulunmaktadır. Cilde masaj şeklinde uygulanabilir.
Sarımsak Yağı
Çok kuvvetli ve keskin bir kokusu vardır. İçeriğinde C vitamini haricinde, Sakkaroz, Glikoz, A, B, vitaminleri ve Alil Disülfür, Alliin ve Allicin bulundurmaktadır. Ayrıca masaj şeklinde de kullanılabilir.
Şeftali Yağı
İçeriğinde C vitamini dışında, Sabit Yağ, Amygdalin (Siyanogenetik Glikozit), Potasyum, Boron, Betakaroten, vitaminlerini ve de E, A, B15 vitaminlerini de bulundurmaktadır. Cilde masaj şeklinde uygulanabilir.