Boyundaki şişlikler hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görüşebilir. Bazen basit bir enfeksiyon iken bazen ciddi hastalığın habercisi olabilir. Şekli küçük olsa dahi mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kitle, hastalığa neden olabilir. Bu bezeler genelde enfeksiyon kaynaklı olur. Özellikle çocuklarda görülen ve bezelye büyüklüğünde olan bu bezeler lenfadenopatiler olarak adlandırılır ve enfeksiyon sebebiyle oluşurlar. Lenf bezlerinin şişesi ile oluşurlar. Bu kitleler doğumsal kaynaklı da olabilir. Bu tipler genelde yetişkinken ortaya çıkar ve cerrahi işlem gerektirir.
Boyundaki şişkinlik kötü huylu tümörün de habercisi olabilir. Hızlı büyürler ve genelde ağrısız olurlar. Ancak bu zararsız oldukları anlamına gelmez. Genelde sigara ve alkol kullanımına göre gelişirler ve ileriki yaşlarda daha sık görülür. Genel olarak cilt kanseri, tiroid kanseri, lösemi, ağız veya larenks kanseri, kulak enfeksiyonu, kabakulak, soğuk algınlık, bademcik iltihabı, graves hastalığı, tükürük bezi tümörü neden olabilir.
Boyundaki şişlik için başvurmanız gerekmektedir. Doktor bezeyi öncelikle elle muayene edecektir daha sonra ultrason çekecek ve diğer tetkikleri yapıp net bir teşhis koymaya çalışacaktır. Kulağınızda ağrı olup olmadığını ve şişliğin ne kadar zamandır var olduğunu sorabilir. Enfeksiyon kaynaklı olup olmadığını anlamak için ağrı olup olmadığını sorar, üstünde kızarıklık olup olmadığına bakar, yumuşaklığını inceler ve enfeksiyon kaynağının görüşebilir olmasına bakar. Buna bağlı olarak da ilaç verebilir. Ayrıca kanser olup olmadığını anlamada hastanın yaşı da çok fazla önem taşır. 40 yaş üstü hastalarda kanser riski olabilir. Kan ve radyoloji tetkik de uygulanabilir. Kanser riski taşıyorsa şişlikten ince iğne biyopsisi yapılır.
Çıkan sonuçlara bağlı olarak eğer enfeksiyon varsa ilaç yazılır. Sonuçlara ağlı olarak cerrahi işlem gerektirebilir. Eğer net bir teşhis konulamazsa kitlenin tamamı çıkarılır ve öyle incelemeye alınır. Sonuca göre kemoterapi veya radyoterapi uygulanabilir. Eğer şişlikte dışarıya akan bir akıntı varsa bunu tedavisi cerrahi olacaktır. Hastaya sigara ve alkol de yasaklanacaktır.