Tıptaki ismiyle Gonore yani bel soğukluğu, Neisseria gonorrhoeae isimle bir bakteri nedeniyle ortaya çıkar. Cinsel birliktelik ile bulaşan bir bakteridir. Semen ve genital bölge sıvı yoluyla bulaşır. Bu tarz enfeksiyonlar tüm dünyada çok risk taşıyan enfeksiyonlar arasındadır. Hem kadın hem de erkeklerde olabilir. Ancak erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Özellikle 15-25 yaş arasındaki gençlerde görülür. Cinsel yollar dışında idrar, rektum ve boğazda etkiler. Kadınlarda rahim ağzında da olabilir. Annelerde varsa bebeklere geçme riski de olur. Bebeklerde ise en sık gözü etkiler. Cinsel birliktelik ile bulaştığı için korunmasız ilişkiden kaçınmak gerekmektedir. Bel soğukluğuna yakalandıysanız etkileri 4-5 günde açığa çıkar. Ancak bazı zamanlarda belirti vermez. Çoğunlukla genital bölgede gözle görülebilir etkileri olabilir. Örneği erkeklerde idrar yaparken yanmaya neden olur, beyaz akıntı gelir ve testislerde ağrı olur. Erkeklerin çok azında belirti olmazken kadınlarda belirti çok az olur. Genelde genital bölge yada idrar yolu enfeksiyonları ile karıştırabilir. Kendini daha çok genital akıntılar, dış genital bölgede kaşıntı, alt karın kısmında ağrı ve idrar yaparken ağrı olarak belli eder. Rektum, göz, boğaz, eklem de belirtilere yol açabilir.
Doğrudan idrar yollarını da etkilediği ve cinsel yollarla bulaşan bir hastalık olduğu için bakmaktadır. Doktor cinsel hayatınızı sorgulayabilir, korunup korunmadığınızı sorabilir ve net bir tanı konuşması adına idrar testi ister. Bu ilk incelemedir. İleri incelemelerde erkeklerde idrar kanalından, kadınlarda ise rahim ağzından bazı durumlarda ise rektum ve boğazdan örnek alınır. Hastaların %40’ında klamidya görülür. Eğer bel soğukluğuna sahip olduğunuz kesin olarak çıkarsa doktorunuz cinsel birliktelik ile bulaşan başka bir hastalık olup olmadığını öğrenmek amacıyla tüm testleri yaptırabilir.
Bakteriler nedeniyle olduğu için antibiyotik verilebilir. Antibiyotik iğne veya hap olarak verilir. Ancak ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır. Hastalık eğer idrar yollarında veya başka bir organda kalıcı hasara neden olduysa başka tedavi yöntemleri kullanılır. Eğer teşhis eşlerden birindeyse diğerine de test yapılır.