Literatürde Lumbago- Lumbalji olarak bilinen bel ağrısı, çeşitli semptompların akut yada kronik düzeylerde görüldüğü, başta omurga olmak üzere böbreklerde de oluşan birtakım fonksiyon bozukluklarının neden olduğu sancılardır. Benzer bir hastalık olan siyatik ise bel omurlarından ayak bileklerine doğru inen sinirsel bir hastalıktır ancak yine de omurlarda oluşur. Bel ağrılarına vücutta meydana gelen aşırı ısınma ve hemen ardından gelişen aşırı soğuma sonucu lumbal (bel) bölgenin aniden gevşemesi yada sıkılaşması da neden olmaktadır. Bu tür fiziksel değişmelerden kaynaklanan, omurga üzerinde D12 ve S1 olarak gösterilen iki ayrı disk arasında meydana gelen rahatsızlıklar bel ağrısı olarak kabul edilmektedir.
Aşağıda sırasıyla yer alan bel ağrısına iyi gelen kremler ve benzeri ilaçların büyük çoğunluğu İbuprofen maddesi içermektedir. Bu maddenin farklı türden influenza ve bazı ağrıların tedavisinde endike olduğu (iyi geldiği) bilinmektedir. Ancak kullanım oranına bağlı olarak böbrek ve karaciğerde risk oluşturabilir. Aşırı duyarlık ve ayrıca depresyon ve stres gibi sorunlarda gösterebilir. Bu sebeple sağlık otoritelerinin belirttiği miktar ve yöntemlerle alınması gerekir.
Ayrıca bu kremlerin ve ilaçların farmakolojik testlerle doğrulanmış olup, Türkiye’de üretimi ve satışı bulunmaktadır. Bu sayfada kremler hakkında temel bilgiler, kullanım süresi boyunca bilinmesi gerekenler, kullanım şekli ve yan etkileri yer almaktadır. Bu veya benzeri kremleri kesinlikle doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız.
Artril Jel
Temel Bilgiler
Her 100 g krem, içinde 5 g İbuprofen bulundurmaktadır. İçerdiği yardımcı maddeler arasında; para hidroksi benzoik asit metilesteri sodyum tuzu, saf su, propilen glikol, kamfor, levomentol… sayılabilir. Çocukların erişemeyeceği ve 30°C derece altında oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.
Gerekli Bilgiler
Doktorunuzun size özel bir tavsiyesi bulunmuyor ise günde 3-4 kez kullanabilir ve sürülen cilt yüzeyi 4-10 cm kısımları kapsayabilir. İlaç, bel ağrısı hariç aşağıda verilen rahatsızlıklarda endikedir. Adale romatizması, artroz (eklem hastalıkları), yumuşak doku iltihabı, spor kazalarından kaynaklanan kas ve eklem ağrıları, burkulma, ezilme, omuz sertliği kullanım alanlarıdır.
Artril kullanımı gerektiren rahatsızlıkların tedavi süresi yaklaşık 14- 21 gün aralığındadır. 14 yaşından küçüklerin kullanmaması tavsiye edilmektedir. Hamilelik döneminde ise doktor tavsiyesine bağlı kalınarak hareket edilmesi gerektiği ve hamileliğin son 3 ayında kullanımdan kaçınılması belirtilmektedir. Emzirme döneminde ilaç kullanımını gerektiren bir durum oluştuğunda, özellikle uzun süreli kullanımda sütten kesilme ile uygulama ihtimali daha fazladır. Nitekim, kremin süte karışması söz konusudur.
Romatizmal rahatsızlıklar yada ağrı kesicilere karşı kullanılan ilaçlarda ilaca karşı bir alerji, saman nezlesi, kronik akciğer rahatsızlıkları, deri üzerinde belirgin dökülme, kızarıklık varsa ilacı kullanmadan önce hekiminiz ile görüşmeniz uygun olacaktır. Bunun dışında Artril Jel aşağıda belirtilen bazı haller için de kullanılabilir.
- Kas romatizması
- Burkulma, ezilme, şişme
- Hafif semptom doku iltihapları
- Siyatik rahatsızlıklar
- Eklem, tendon iltihap ve ağrıları
Nasıl Kullanılır?
Günde 3-4 kez uygulanabilir. Ağrının hissedildiği bölgeye ilacı ovarak yedirmek genel kullanım şeklidir. Bunun haricinde şişkinlik ve kan toplaması gibi hallerde ilacın bandaj gibi sargılar ile de kullanımı mümkündür. Ortalama 2-3 haftalık bir kullanım, ilacın genel kullanım süresidir. İlave bir kullanım süresi oluşsa da bunu doktor gözetiminde yapmanız tavsiye edilmektedir.
Yan Etkileri
İlacın temas ettiği dokunun çevresinde, kızarıklık ve kaşıntılar görülebilir. Bunun haricinde burun akıntıları, göz yaşarmaları ve nefes almada zorlanma görülebilecek ciddi yan etkilerdir. En yakın zamanda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Aşırı dozaj alımında ilacın temas ettiği doku bölgesini bol su ile yıkanmalıdır. Aksi halde, deride tahrişe sebep olabilir.
Bengay Krem
Temel Bilgiler
Kas ve eklem ağrılarının, içeriğinde bulunan metil salisilat ve mentol ile iyileştirilmesine büyük faydalar sağlayan Bengay krem, 1800’lerde yıllarda yaşamış olan Fransız eczacı Dr. Bengue’nin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda geliştirilmiştir. Metil salisilat ve mentole ek olarak içinde barındırdığı yardımcı maddelere, hystrene, gliserol monostearat, susuz lanolin, tween 85, span 65, trietanolamin, su örnek verilebilir. 20- 25°C ısı ortamında korunabilir.
Gerekli Bilgiler
Bengay, eklem çevresindeki dokularda iltihap ve kireçlenme gibi sorunlara etkili bir ilaçtır. Lumbago ile bel fıtığı türünde lumbal bölgede görülen rahatsızlıklarda tedavi edicidir. Spor yaralanmaları gibi fiziksel zorlanmaların sebep olduğu kas zedelenmesi, iltihabına yönelik kullanımlarda koruma sağlar. Rutin gün yorgunlukları sonrası görülen bel, sırt ve diğer kas ağrıları içi kullanılabilir. Bengay 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Nasıl Kullanılır?
Günde ortalama 2-3 kez kullanım yeterlidir. Uygulanması istenilen bölgeye ovarak ince tabaka oluşturulur. Her yeni uygulama da bir önceki uygulamadan kalan krem su ile temizlenir. Losyon, köpük şeklinde bulunan çeşitlerden kullanılacaksa, kullanmadan önce şişe çalkalanmalıdır. Krem bulaşığının bulunduğu elinizi yüz bölgenize ve diğer hassas bölgelere dokundurmaktan kaçınınız.
Yan Etkileri
Görülebilecek bazı alerjik reaksiyonlar sonucu uygulama bölgesinde kızarıklık, yanma, deride dökülmeler meydana gelebilir. Ancak bengay- pomad kullanımında karşılaşılan ciddi yan etkilere pek rastlanılmamaktadır. Nadiren kulak çınlamaları, baş dönmeleri de görülmektedir. Kremin 7 günlük kullanımı ardından sorunlar devam ediyorsa, en yakın zamanda sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Counterpain Cool Aneljezik Krem
Temel Bilgiler
İçerdiği salisilik asit glikol, nane, nikotinik asit benzin yağ ve mentil salisilat, mentol, öjenal gibi ana ve yardımcı maddeler barındıran soğuk aneljezik jel; 25°C altında oda sıcaklığında saklanmalıdır. Jelin her 10 gramı 1,0 g metil salisilat, 0.13 g eugenol, 0.54 g mentol içerir.
Gerekli Bilgiler
Tahriş olmuş veya yaralı cilt yüzeyine uygulanmamalıdır. Uygulama sonrası dokuya etki ederek hafif yanma hissi verir. İçeriğinde bulunan salisilat maddelere alerjik olanlara kremin kullanılması önerilmemektedir. Genel olarak ağrı ve tutulmalara etki etmekte olup, olumlu etki ettiği rahatsızlıklar şöyle sıralanabilir;
- Sırt ve bel ağrıları, katılıkları
- Artritik eklemlerde dolaşımı arttırma
- Kas ağrıları
- Spor, iş gibi günlük yorgunluklar ve baş ağrıları
- Ezilme, burkulma
- Artroz
Nasıl Kullanılır?
Günde 3-4 kez ovalayarak uygulamak ve cilt yüzeyinde 4-10 cm tabaka oluşturarak işlemi gerçekleştirmek uygundur. Eğer kremin ayak bölgesine uygulanması söz konusu ise, ayaklar 5 dakika ılık suda bekletilir ve iyice kurulandıktan sonra uygulanır. 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
Yan Etkileri
Öncelikle ağız ve göz temasından kaçınılmalıdır. Ağrı ve iltihabı azaltmak için hızla emilir, tavsiye edilen dozunda ve süre aralığında kullanımında belirgin bir yan etki görülmemektedir.
Diclomec Plus Jel
Temel Bilgiler
Her 1 g’lık içeriğinde 11.6 mg dikolfenak dietilamonyum ve 2.5 mg tiyokolşikosid içermektedir. Bulundurduğu yardımcı maddeler arasında, adonia esansı, saf su, trietanolamin, propilen glikol, izopropil alkol vardır. 25°C altında oda sıcaklığında saklanmalıdır.
Gerekli Bilgiler
30 g’lık tüpler halinde satışa sunulmaktadır. Topikal kullanılan, steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar grubuna( NSAİİ) dahildir. Jel, diklofenak’a, tiyokolşikosid’e alerjisi olanlarda kullanılmamalıdır. Steorid olmayan aninflamatuvar ilaçların kullanımda (ibuprofen- parasetamol), astım vb. solunum yolunu ilgilendiren rahatsızlıklarda, kurdeşen (ürtiker), deri döküntüsü gibi cilt sorunlarında, gebelik döneminde, 15 yaş altındaki çocuklarda, kanı sulandırmaya yönelik ilaç kullanımı, kaslarda görülen fonksiyonel bozukluk bulunuyorsa ilacı kullanmaktan kaçınınız. İlacın kullanımını gerektiren haller şu şekildedir;
- Yumuşak doku travmaları (ezilme, burkulma), spor yaralanmaları
- Periartrit (eklem çevresinde yumuşak doku iltihabı)
- Omurganın ağrılı sendromları (vertebral kol)
- Kas, kiriş iltihabı ve semptomları (tendinit- tenosinovit)
- Eklem kese iltihabı (bursit)
Nasıl Kullanılır?
Günde 3-4 defa uygulanabilir. Deri yüzeyi yada ağrılı bölgeye ovarak sürülmelidir. Her kullanımda 2-4 gram kremin 2.- 2.5 cm aralığında bir alana yayarak sürülebilir.
Yan Etkileri
İçeriğinde bulunan propilen glikol deride iritasyona sebep olabilir. Bunun dışında çeşitli alkol ve asit içerikli maddeleri barındırdığından lokal deri reaksiyonları oluşabilir. Tyikolşikosid’in uyuklama vakaları gösterdiği belirtilmektedir. Ayrıca yaygın görülen yan etkilere, egzama, kızarıklık, döküntü, ürtiker, bulantı, nefes alma zorlukları ve kusma eklenebilir. Kullanımın başlamasından 7 gün sonra gerekli etkiyi göstermemesi yada olumsuz etkiler göstermesi durumunda doktorunuza başvurunuz.
Difenak Jel
Temel Bilgiler
Jelin her 10 g’lık içeriğinde ilacın temel maddesini oluşturan diklofenak sodyum ve eşdeğer olarak diklofenak dietilamonyum bulunur. Ayrıca yabancı maddeler olarak propilen glikol, lavanta esansı, saf su, izopropil alkol sayılabilir. 25°C altında saklanmalıdır.
Gerekli Bilgiler
Jelin barındırdığı kimyasal içerikler güneş ışığına maruz kalındığında olumsuz bir etki yaratabilir. Bu sebeple ilacın uygulanmasından itibaren belirli bir süre güneş ışığın uzak kalınmaya çalışılmalıdır. Jelin sürüldüğü alanı bandaj ve benzeri sargılarla kapatmayınız. Uygulama sonra en az 1 saat banyo yapılmamalıdır. Yanık olan bölgelere sürmemeli, yaralı bölgelerin iyileşmesi beklenmelidir. Difenak jel, çeşitli dış etkenlerle meydana gelen hafif doku travmalarına, ağrı ve iltihaplara etki eden bir ilaçtır. Bunun dışında romatizmal rahatsızlıklarda, eklem kireçlenmelerinde kullanılır.
Nasıl Kullanılır?
Uygulanacak bölgeye ilacı sıktıktan sonra masaj yapılarak yedirilmelidir. İlacın uygulandığı bölgenin uygulama sonrası en az 10 dakika açıkta kalması gerekmektedir. Günlük 3- 4 kez kullanım ve her kullanımda 2- 4 g’lık miktar yeterlidir.
Yan Etkileri
Karın ağrısı, kurdeşen, nefes almada güçlük, ışığa karşı hassasiyet ile birlikte deride kaşınma ve kızarıklık ilacın sık görülen yan etkileridir. Bu türden ve ilacın kullanımından itibaren geçen 7 gün sonrasında olumsuz etkiler görülmesi dahilinde doktorunuza başvurunuz. Ayrıca ilacın kana emilimi sebebiyle (düşük olasılık) ani şok, kalp krizleri, felç görülme olasılıklarının da olduğu unutulmamalıdır.
Dolgit Krem
Temel Bilgiler
Bulunduğu endikasyon gurubu, aneljezikler, antiromatikler olan Dolgit krem; her 100 g’lık içeriğinde 5 mg ibuprofen içermektedir. Kremin madde içeriğinde esanslar, trigliseridler, stereat türleri bulunmaktadır. 25°C altı oda sıcaklığında ve ışık görmeyen alanlarda saklayınız.
Gerekli Bilgiler
14 yaşından küçük çocuklar için kullanımı tavsiye edilmemekle birlikte, hamilelik döneminde gerekli olmadıkça ve de gebeliğin son üç ayında kullanılmaması belirtilmiştir. Anti romatizmal rahatsızlıklara karşı, çeşitli akciğer rahatsızlıkları bulunuyorsa ve ilaç içeriğinde bulunan propilen glikol ile para hidroksibenzoik asitlerden kaynaklı alerjik reaksiyonlarınız bulunuyor ise lütfen ilacı kullanmayınız. Beraberinde;
- Gözlerde bulanık görme, kulaklarda çınlama
- Sistemik lupus eritematozus (kelebek hastalığı) varsa hekiminize danışınız.
İlacın tesir ettiği rahatsızlıklar ise genel olarak; kas ve adele zorlanmaları ve hafif doku travmaları, çıkık ve kas gerginliği gibi lokomatif sistem bozuklukları, ödem yada eklemlere bitişik yumuşak doku iltihapları, tendon ve eklemlerde görülen ağrı ve iltihaplar, bel ve sırt ağrıları, omuz sertliği başlıcalarıdır.
Nasıl Kullanılır?
Ayrıca bir tavsiye bulunmadığı sürece günlük 3-4 kez, 4-10 cm’lik bir tabaka oluşturarak yapılan kullanım uygundur. 2-3 haftalık bir süre genel tedavi süresidir. İlacın cilde daha iyi yedirilmesi için (özellikle şişme ve kan toplanması durumlarında) uygulama sonrası bandaj gibi sargılar kullanılabilir. Ovarak masaj yoluyla yediriniz.
Yan Etkileri
Burun akıntısı, nefes almada güçlük çekme, ışığa karşı duyarlılık, iltihap, şişme ciddi yan etkilerdir. İçeriğinde bulunan propilen glikolün cildi tahriş edebileceği gibi diğer maddelerden sodyum tuzu da cilt yüzeyinde, ağız içi ve gözlerde hafif düzeyli tahrişler oluşturabilir. Aşırı miktarlarda kullanım deri yüzeyinde boncuklama oluşturabilir. Bu sebeple krem tabakasını daha ince uygulayınız.
Fastjel
Temel Bilgiler
İltihap önleyici (steroid olmayan antiinflamatuvar) kategorisinde olup 50 g’lık paketler halinde hazırlanmıştır. Her 1 g jel içerisinde 25 mg ketoprofen (ağrı kesici ve ateş düşürücüdür) bulunmaktadır. İçeriğinde ayrıca su, etil alkol ve çeşitli esanslar (lavanta, neroli) vardır. Karbomer 940, trietanolamin diğer yardımcı maddelerdendir. 25°C altında oda sıcaklığında saklanmalıdır. Topikal kullanım (cilt üzerine) için ve jel tipindedir.
Gerekli Bilgiler
Skleroterapi (varis tedavi yöntemi) sonrası damar iltihaplarının tedavisine etki eder. Spor uğraşıları ve diğer kazalar sonucu dokularda meydana gelen zedelenme ve travmatik durumlar için kullanılır. Ayrıca lumbalji olarak bilinen şiddetli bel ağrılarının tedavisinde etkilidir. Ramotaid artrit ve orstreoartritin çeşitli semptomlarında kullanılabilir. Enfekte deri, egzama ve diğer kızarıklık belirtileri, NSAID ilaçlara karşı alerji varsa, çeşitli kişisel bakım ve temizlik malzemelerinde bulunan oktosirilen içerikli ürünlere karşı, kullanım sonrası herhangi bir olumsuz reaksiyon görülüyorsa kremi kullanmamalısınız. UV ışınlarının etkisinden korunmak için tedavi sonrası yaklaşık 2 hafta tedavi uygulanan bölgeyi kapatarak koruyunuz. ( fotesensitizasyon riskini önlemek için)
Nasıl Kullanılır?
Günlük 1-3 kez kullanılarak ince tabaka halinde sürülür. Böbrek ve karaciğer yetmezliği ve diğer sorunlarda kullanmayınız ve doktorunuza danışınız.
Yan Etkileri
Egzama gibi deri lezyonları, eritem (kızarıklık), alerjik cilt reaksiyonları, ürtiker, büllöz dermatit adı verilen cilt yüzeyinde sıvı dolu kabarcıklar belirgin yan etkilerdir. Topikal ürünlerin uzun süre kullanımı aşırı duyarlık, astım benzeri nefes almada zorluk çekme gibi rahatsızlıklarına yol açabilir. Seyrek olarak anjiyoödem, şiddetli böbrek rahatsızlıkları ve yetmezlikleri, ciltte dökülme, gastroinstestinal (mide – bağırsak kanamaları) kanamalar görülebilir.
Gerofen Jel
Temel Bilgiler
Alüminyum tüplerde ve karton kutularda satılan Gerofen jel, 50 mg ibuprofen içermektedir. İçeriğinde; deiyonize su, trietanolamin, propilen glikol, karbopol vd. maddeler bulunmaktadır. Bu ilaç 25°C altında oda sıcaklığında ve ışık görmeyen bir alanda saklanmalıdır.
Gerekli Bilgiler
Öncelikli olarak kas ve eklem ağrılarında kullanılır. Artroz, spor ve diğer sebeplerden kaynaklı ağrılar. Uygulanma ve tesir alanları diğer analjeziklerle benzerlikler taşıyan Gerofen’in ayrıca bilinmesi gereken önemli diğer etki alanları ve dikkat edilmesi gerekenlere aşağıda sıralananlar söylenebilir;
- İlacın içeriğinde bulunan maddelerin gösterebileceği gastroinstestinal kanama ve perforsayonun olumsuz reaksiyonlarının en çok yaşlılarda görülür.
- Ürün sakroz içerikli olduğundan, kalıtsal fruktoz intoleransı olan hastalar bu ilacı kullanmamalıdır.
- Hipertansiyon, kalp yetmezliği olan hastalarda tedavi öncesi gerekli kontroller yapılmalıdır.
- Gebeliğin son üç ayında kullanmaktan kaçınınız.
- Doku üzerinde mukoza, egzama varsa kullanmayınız.
- 14 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
Nasıl Kullanılır?
İnce bir tabaka şeklinde günde 2-3 kez uygulanmalıdır. Uygulama sonrası eller yıkanmalıdır.
Yan Etkileri
İçeriğinde bulunan propilen glikol cilt yüzeyinde tahrişe sebep olabilir. Kalp yetmezliği, hipertansiyon oluşabilir. Yüksek dozda kullanım kardiyovisküler (hiperlipidemi, diabetes mellitus vd.) hastalıklara sahip olanlarda çok daha önem arz etmektedir. Düşük olasılıkta da olsa inme gibi durumlarla da karşılaşılabilir.
Majezik Duo Topikal Jel
Temel Bilgiler
Ağrı kesici ve kas gevşetici özellikler gösteren Majezik Duo’nun temel etken maddeleri arasında, Flurbiprofen ve Tiyokolşikosid bulunur. Her 30 g’lık jel içerisinde 1500 g flurbiprofen ve 0.75 g tiyokolşikosid bulunur. Yardımcı maddeler olarak, paraben türleri, etil alkol, polisorbat, gliserin, saf su, karbomer… örnek verilebilir. 25°C altında oda sıcaklığında saklanmalıdır. 30 g’lık tüp içerisinde kutu ambalajında satılır. 12 yaşın altındaki çocuklar için kullanımı uygun değildir.
Gerekli Bilgiler
Boyun tutulmaları, bel ağrıları ve çeşitli romatizmal hastalıklarda etkili olan Majezik’in sinir ve siyatik ağrılarda da etkili olduğu bilinmektedir. Etken ve yardımcı maddelerin kullanımına yönelik alerjik reaksiyonlar görülüyorsa ve adele hipotonisi olarak bilinen kasların gerginliğini yitirmesi söz konusu ise ilacı kullanmaktan kaçınınız. Kana emilimi sebebiyle kalp ve dolaşım rahatsızlıkları düşükte olsa risk barındırmaktadır. Uygulamayı dokunun açık kaldığı bir şekilde yapınız. Sargı, sıcak su torbası ve sıcak havlu gibi ek uygulamalara gerek yoktur. İlaç kullanımı sonrası 10 dakika kuruma beklenmeli ve en az 1 saat duş, banyo yapılmamalıdır.
Nasıl Kullanılır?
Ağrı hissedilen bölgeye belirli bir miktar sıkılarak, günde 3-4 defa masaj yaparak uygulanabilir.
Yan Etkileri
Hafif ve orta şiddette uygulamanın yapıldığı bölgelerde çeşitli reaksiyonlar görülebilir. Uygulanan bölgede kızarıklık, kurdeşen ve deri döküntülerine rastlanabilir. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, dil ve boğazlarda şişkinlikler görülebilir.
Muscoril Merhem
Temel Bilgiler
Temel etken maddesi tiyokolşikosid olan Muscoril’in 30 g. tüpünün içinde 75 mg bu maddeden bulunmaktadır. Önemli yardımcı maddeleri arasında parahidroksibenzoat türleri (etil, metil, propil) bulunmaktadır. Gebelik döneminde kullanılmamalı, ambalaj içerisinde 30°C altında bulunana oda sıcaklığında saklanmalıdır. 15 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
Gerekli Bilgiler
Kas gevşetici olarak kullanılır. Beraberinde bel, boyun ve sırt ağrıları için kullanılır. Akut ve kronik siyatik rahatsızlıklarında, iskelet adelelerinde görülen romatizmal hastalıklarda, boyun eğriliği olarak bilinen tortikolis ve ense omurlarında meydana gelen sinirsel rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan servikobrakial sendromlarda etkilidir. Tiyokolşikosid’ in anne sütüne karışması sebebiyle emzirme döneminde Muscoril kullanılması önerilmemektedir. Egzama, dokuda bozukluk- yara izleri, isilik varsa kullanılmaz.
Nasıl Kullanılır?
Günde 2-3 defa bölge yüzeyine masaj yoluyla uygulanır. Uygulama sonrası 10 dakika kuruma beklenir ve en az 1 saat duş alınmaz. Uygulamada sıcaklık verici cisimlerle dokuya temas edilmemeli, bölge sargıya alınmamalıdır.
Yan Etkileri
Temel ve yardımcı maddelere alerjik reaksiyonlar gösterilebilir. Deri yüzeyinde kızarıklık, kaşıntı ve dökülmeler oluşabilir. Hafif yan etkilere ise bulantı, kusma, ishal örnek verilebilir.
Tantum Jel
Temel Bilgiler
50 gramlık alüminyum tüplerde bulunan Tantum, içeriğinde 50 gram benzidamin HCI’yı (hidroklorik asit) etkin madde olarak bulundurur. Yardımcı maddeler arasında ise izopropil alkol, demineralize su, lavanta esansı bulundurmaktadır. 25°C altındaki oda sıcaklığında muhafaza ediniz. Çocukların erişemeyeceği bir yerde saklanmalıdır.
Gerekli Bilgiler
Tantum Jel, çürüme, burkulma, ezilme gibi doku travmalarında ve sırt, bel ve kas ağrılarında gerilmelerinde kullanılır. Temel etken maddesi aneljezik etki göstermektedir. Enflamatuar cilde, açık yaralara uygulanmamalıdır. Kullanımında yangı önleyici, ağrı kesici etkilere sahip olmakla birlikte tendinit, bursit rahatsızlıklarına da tesir eder.
Nasıl Kullanılır?
Tedavi uygulamalarında cerrahi travmalarda 3-5 gün, daha ciddi travmalarda 5-7 gün uygulanır. Günde 2-3 defa uygulama yeterlidir. Cilt yüzeyine ortalama 35-85 mm aralığında alana hafif masaj yaparak sürülmelidir. 7 günü geçen tedavi uygulamalarında beklenenin aksi semptomlar görülmesi durumunda doktorunuza başvurunuz. Günlük doz alımının unutulması halinde çift doz almayınız.
Yan Etkileri
Yan etkileri 10.000’de 1 ila 10 arası kullanıcıya etki edebilir. Çeşitli aşırı duyarlık reaksiyonları, bronkospazm, kurdeşen, isilik, şişme ve anormal doku büyümesi olarak bilinen nodüllerin oluşumu özellikle görülen yan etkilerdir.
Voltaren Emulgel Pomad
Temel Bilgiler
Jel, tablet ve sıvı kapsül şeklinde bulunan Voltaren krem, steroid olmayan bir anti-enflamatuar ilaçtır. Diflofenak içerir. Bu madde vücutta bulunan ağrı ve iltihapları azaltmaya yöneliktir. Ancak artrit ağrısında diğer akut ve kronik rahatsızlıklarda gösterdiği etkiyi gösteremeyebilir. 30°C altında oda sıcaklığında saklanmalıdır. 12 yaş altı çocukların kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Gerekli Bilgiler
Ezilme, incinme, iltihap ve ağrılar, bölgesel romatizmal rahatsızlıklar, doku travmaları, ostreoartritin neden olduğu eklem ağrıları tedavilerinde kullanılır. Yüksek kolesterol ve tansiyon, aktif sigara tüketimi, ülser, astım, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları olanlar ilacı doktor gözetimi altında kullanmalıdırlar. Temel maddelerin kullanımında alerjik reaksiyonlar gösterildiği takdirde ilaç kullanımı bırakılmalı, astım ve diğer nefes alma güçlükleri oluşturan hastalıkları taşıyan kişiler ise ilacın kullanımından kaçınmalıdır.
Nasıl Kullanılır?
Günlük 3-4 defa kullanım yeterli olmakla birlikte kremin yayılımı uygulama yapılacak dokunun büyüklüğüne bağlıdır. Alt ekstremitelerde günlük 16 g kullanımı geçmemek kaydıyla her bir uygulamada ortalama da 4 g kremi diz, ayak bölgesine ovarak sürebilirsiniz. Üst ekstremiterde ise günlük 8 g geçilmemelidir. Günlük 4 defa her biri 2 g olmak üzere el, bilek ve dirseğe uygulanmalıdır. Kaçırılan doz için ek kullanım yapmayın, her bir doz alım süresinde bir doz yeterlidir. 2 haftalık uygulama yeterli görülmektedir.
Yan Etkileri
Olası yan etkiler diğer ibofropen, aneljezik ilaçlarda görüldüğü gibi kızarıklık, kaşınma, kurdeşen, deride dökülme şeklindedir. Diflofenak alerjik reaksiyonlara sebep olmakla birlikte ölümcül mide, bağırsak kanamalarına sebep olabilir.
Belirtilen ilaçların her biri Türk ilaç sanayi ve farmakolojisinde onay görmüş olup, gerekli yasal prosedürleri edinmiştir. Verilen tüm ilaçların doktor kontrolünde olmasına ve gerekli dozaj alım sınırlarında kalmaya dikkat edilmelidir. Uygulama esnası ve sonrasında görülecek olumsuz durumlar için en kısa zamanda sağlık kuruluşlarına başvurunuz.