Bel ağrısının duruş bozukluğu, eğilip kalkarken zorlanma, ağır kaldırma, düşme gibi sebeplere bağlı olarak bel çevresindeki kaslarda, bağlarda veya sinirlerde oluşan sorunlardan dolayı yaşanan ağrılı bir durumdur. Bazı ağrılar için doktora bile gitmeye gerek kalmadan birkaç hafta içinde kendi uygulayacağı basit yöntemlerle bile iyileşme görülür.
Bacakta uyuşma veya karıncalanma varsa, ağrı çok şiddetliyse, ilaçlarla ve istirahatle azalmıyorsa, düşme gibi bir travma sonrası ağrı başlamışsa, idrar yapmakla ilgili sorunlar varsa, ayakta kuvvetsizlik, ateş yüksekliği, kilo kaybı gibi sorunlar ağrıya eşlik ediyorsa doktora gitmeyi ihmal etmemeniz gerekiyor.
Hangi Bölüme Başvurmalı?
Mekanik anlamda belde oluşan ağrılar için aile hekimine gidilerek kas gevşetici ve ağrı kesici gibi ilaçla tedavi için başvurulmalıdır. Fiziki muayene sonrası aile hekimi araştırılması ve tedavi edilmesi için uzman doktora sevk isteyebilir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı ağrının belirtileri ve şikayetleri doğrultusunda sorunu anlamaya çalışırlar. Fiziki muayene ile ağrılı bölge inceleyerek hassasiyet derecesi, bel ve eklem hareketlerinin kısıtlılık durumu, kas gücü ve duyu etkilerinin olup olmadığı test edilir.
Fiziki ve refleks muayenesi sonrası verilen tepkiler ve belirtiler neticesinde, hastaya kan ve idrar tetkiki, röntgen filmi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme (MR), elektromiyografi (EMG), kemik sintigrafisi gibi tetkikler istenerek hastalığa net teşhir konur.
Bel fıtığı ve cerrahi gerektiren durumlarda gidilir. Ameliyat kararı hastanın idrar ve dışkısını tutamama, kas zayıflığı ve topuğa basamama, felçli hastalarda idrar ve dışkı tutama, yürüyememek, 6 hafta süresince yapılan doğru tedaviye rağmen ağrıların geçmemesi durumunda ameliyata kararı verilmelidir. Bu şartlar dışında verilen ve felç kalırsınız sözüne itibar edilmeyip, yapılan her türlü cerrahi erken ve yanlış yapılmış bir uygulama olacaktır.
Akut ağrılar bir hastalığın ve vücutta var olan bir doku hasarının belirtisidir. Kas ve iskelet sisteminde bir hasar ya da mekanik bir problem, romatizmal bir hastalık veya iltihabi bir durumun, hatta kanserin habercisi olarak görülebilir.
İkinci grup ağrılar ise kronik ağrılardır. Kronik ağrılar 3 veya 6 aydan uzun süren ağrılardır. Kronik ağrı bir hastalık değil başlı başına sorunun kendisidir.
Vücutta çeşitli tipte sinir lifleri bulunur bazı sinirler kasların hareketinden, bazıları duyulardan, bazıları ise ağrılardan sorumludur. Ağrı hekiminin ilgi alanı ise bu ağrı sinirlerinin tedavi edilmesidir.
Tüm tetkikler yapılıp ağrıya sebep olan nedenler tespit edildikten sonra fizik tedavi hekiminin ağrı nedenlerine bağlı olarak ilaç ve fizik tedavi dahil uygun bir program dahilinde tedavi uygulanarak kasların güçlendirilmesi sağlanıyor.
Eğer tetkiklerde fıtık tanısı konulmuş ise 4 hafta konservatif tedaviler uygulanır. Ağrı kontrolü için ağrı uzmanları da devreye girerek birlikte hareket edebilir. Bu tedavilere rağmen sonuç alınmaması durumunda son çare olarak gündeme ameliyat gelir. O zamanda omurga konusunda uzmanlaşmış ortopedi ve nöroşirürji uzmanları tarafından cerrahi müdahale yapılır.
Kendimizi Nasıl Korumalıyız?
Baş, boyun ve gövde aynı düzlemde olmalıdır. Uzun süre aynı pozisyonda durulmaması gerekir. Oturma süremiz ve ayakta kalma süremiz 45 dakikayı aşmamak gerekir. Oturduğumuz yerlerde genellikle sırtı destekleyen yastık kullanılması gerektirir. Yere eğildiğimiz zaman dizlerimizi kırarak eğilmemiz lazım. Bel bölgemiz terlediğinde terli kalmaktan korunmamız lazım. Yatağa yatarken kollardan destek alarak önce yan sonra sırt üstü yatılmalıdır. Yataktan kalkarken de yan yatıp kollardan destek alarak oturulmalı sonra kalkılmalıdır. Yatarken yan bacakları karına çekmek en iyi yatma pozisyondur. Egzersiz yapacak iseniz önce ve sonra esneme hareketleri yapmanız gerekmektedir. Esneme hareketleriniz her yerde yapabilirsiniz mesela ofiste çalışırken, sabah uyandığınızda yada gece yatmadan yapabilirsiniz.
En Çok Kimlerde Görülür?
Masa başında daha çok çalışan insanlar. Ayak da durarak çalışanlar yada spor gibi ağır kaldıran insanlar.