Dünya çapındaki bir sağlık krizinin ortasında, insanlığın birden çok açıdan varoluşsal tehditlerle karşı karşıya olduğunu unutmak kolay olabilir. Koronavirüs pandemisi ya yayılmasını önemli ölçüde hafifletmek için önlemler aldığımızda ya da bir aşı ya da başka bir tedavi geliştirildiğinde geçecek. Lâkin geçtiğinde gezegenimiz hala tehlikede olacak. En kötü yanı, bu karbondioksit kaynaklı vahim tehlike, büyük ölçüde insanlığın hatası.
AP’nin bildirdiği gibi, bilim insanları Perşembe günü şimdiye kadarki en yüksek atmosferik karbondioksit okumasının Nisan ayında alındığını açıkladı. Ölçüm, atmosferde %17’ye varan bir konsantrasyon gösterdi. İnsan aktivitesi (fosil yakıtların yakılması) bu karbon dioksit için birincil kaynaktır. Bu ölçümler ise nihaî bir felaketi önlemek için yeterince çalışma yapmadığımızı gösteriyor.
Karbondioksit bir sera gazıdır. Seralarda gazlar atmosfer katmanlarında biriktiğinde, ısıyı yakalarlar ve yavaş yavaş gezegeni ısıtırlar. Hepsi bir anda gerçekleşmez. Bazen atmosferde tespit edilen sera gazı miktarında düşüşler oluyor. Ancak büyük resim, seviyelerin zamanla keskin bir şekilde yükseldiğini ortaya koymaktadır.
Karbondioksit Seviyesinde Artışın Dünya’ya Etkileri
Bunun gezegen üzerinde bir takım etkileri vardır. Kıyı topluluklarını fırtına dalgalanmaları ve yıkıcı dalgalarla su altında kalmaktan koruyan hayati resif sistemlerini öldüren yükselen okyanus sıcaklıklarına neden olur. Hava durumunu etkiler, daha büyük ve daha güçlü fırtınalar yaratır. Gezegen ne kadar sıcak olursa, kasırgaların ve diğer büyük fırtınaların daha fazla oluştuğunu göstermek için bolca kanıt vardır.
Kuraklık, tüm toplulukları deviren ve ormanları yakıp yıkan vahşi yangınların çıkmasını kolaylaştırır. Ve tabii ki, bazı türlerin denizdeki ve karadaki dayanılmaz iklim koşulları tarafından yok olmaya itildiği için gıda zincirinde de sıkıntılar çıkacak.
NOAA kıdemli bilim adamı Pieter Tans yaptığı açıklamada, “Emisyonları azaltmanın ne kadar zor olduğunu – ne kadar büyük bir iş olduğunu – gösteriyor. “Dünyayı gerçekten çok kısa bir sürede muazzam bir ısınmaya maruz bıraktık.” diyor.
Karbondioksit seviyeleri ile ilgili geçmiş veriler 1950’lerin sonlarına kadar uzanır. O zaman alınan okumaları şimdi alınanlarla karşılaştırmak endişe verici sonuçlar doğurur. Tüm bunlar, atmosferimizdeki karbondioksit miktarının sadece 70 yılda %31 arttığını söyledi. CO2’nin atmosferde çok uzun süre asılı kalma eğilimi, sorunu daha da arttırmaktadır.