Ateşleme Bobini Arızası Ve Tamiri Çözümü
Ateşleme bobini nedir? bozukluksı ve tamiri yazım birazcık uzun sayılabilecek bir aradan sonrasında gene karşınızdayım. Benzinli ve bilhassa LPG’li araçların baş belası ateşleme bobini parçasının iyi mi çalıştığını, bozukluksını, tamirini, değişimini, bozukluk emarelerini detaylıca anlatmaya çalışacağım. Şimdi yavaşça mevzumuza girelim?
Ateşleme Bobini Ne İşe Yarar?
İsmiyle müsemma bu parça aracın buji aracılığı ile ateşleme edebilmesi amacıyla ihtiyaç duyulan elektrik stresini icra eden parçadır. Esasında bildiğiniz (bilmediğiniz de olabilir) endüksiyon bobinidir. Gelen 12 volt elektriği yükselterek bujiye gönderir ve buji den geride bıraktığımız akım, bujinin şase ucuna ark yaparak sıkıştırılan hava ve yakıt karışımının tutuşmasını sağlar. Ateşleme bobini çoğu zaman eski vasıtalarda 1 tane olur ve tüm buji kabloları eğer araç dağıtıcı ile dağılım yapıyorsa dağıtıcıya, elektronik ateşleme ise bobine bağlı olur. Bazı vasıtalarda da ikiz ateşleme denilen 2 tane bujiye 1 bobinli sistem de bulunur. Yeni vasıtalarda ise her bujinin üstünde 1 tane bulunur. Bunun hedefi ise bobin bozukluksı dolayısı ile aracın yolda kalmasını engellemektir. Tek bobinli aracınızla olmadık yerde yolda kaldığınızı bir düşünün, aslen oldukca can can sıkan bir hal olurdu. Şimdi geçelim ateşleme bobini bozukluk belirtsine…
Ateşleme Bobini Arıza Belirtisi
Ateşleme bobini bozukluk sendromu aracın kaç bobini olduğuna nazaran değişkenlik gösterir. Tek bobinli eski tip bir ateşleme sisteminde eğer bobin tamamiyle yüksek stres üretemez hale geldiyse araç asla çalışmayacaktır. Eğer olması gerekenden düşük stres üretirse de devire bağlı tekleme, zor emek harcama, pişmemiş benzin atma, titreme, silkeleme ve vuruntu, yolda stop etme benzer biçimde haller oluşur. Bu benzer biçimde hallerde bobin kablosunu söküp motorun üstüne şasi yaptırarak meydana gelen arkı gözleyin, gözle net görülür şekilde ark yoksa bobin kafi gerilmi üretmiyor anlama gelir.
Doğal bugünümüzde bu tip araç adedi azaldığı amacıyla buji başına tek bobin düşen güncel vasıtalara geçelim. Bu vasıtalarda bobinlerin hepsinin ansızın bozulması benzer biçimde bir hali asla duymadım. Genel anlamda bir ya da iki bobin bozunur ve kalan 2 bobin çalıştıkça aracı kullanmaya devam edersiniz. Bu tip vasıtalarda yanmamış benzin kokusu aldığınızda bobinleri denetim etme vakitınız gelmiş anlama gelir. Eğer bozukluklı bobin ya da bobinler var ise motor sesi değişecek, hafifçe titreşim ve çekişte fark edilir düşüş olacaktır. Hem de yakıt tüketiminiz gözle görülür şekilde de artacaktır.
Ateşleme Bobini Nasıl Denetim Edilir?
Yukarıda anlattığım benzer biçimde bir hal yaşıyorsanız, bobinleri denetim zamanı gelmiştir. Bobin denetimi son aşama kolaydır. Aracın kaputunu açın ve marşa basın, araç rölantide çalışırken 1. silindirden başlayıp ateşleme bobinine elektrik taşıyan kablonun fişini çekin, eğer bobin dayanıklısa araç stop edecek, bobin bozukluklıysa motorun emek harcama düzeninde hiçbir farklılık olmayacak ya da oldukca azca bir farklılık olacaktır. İlk silindirden başlayıp son silindire kadar bunu yinelayın ve bobin kablosu çekildiğinde farklılık olmayan silindiri not edin. Fişini çektiğinizde motoru stop ettirmeyen bobin bozukluklıdır. Doğal burada bujilerinizi saatinde değiştirdiğinizi ve dayanıklı olduklarını var sayıyorum, eğer buji sağlığından güvenli değilseniz ya söküp denetim edin ya da 4 tane yeni buji alın.
Ateşleme Bobini Nasıl Onarım Edilir?
Bobini onarım etme şansınız yok. Bozulmuş olduğu zaman fakat yenisini alıp değiştirebilirsiniz. Bobin tutarları araca nazaran son aşama değişkenlik göstermekle beraber yazıyı yazdığım günde örnek olarak Megane 2 amacıyla 70 lira civarından başlayıp markasına nazaran 400 liraya kadar gidebiliyor. Ayrıca tavsiyem, bobin değişiminin üstünden oldukca zaman geçtiyse grup olarak değiştirmeniz yönünde. Sadece ne zaman değişmiş olduğu belli ise ve bozulanlar erken sayılabilecek bir dönemde bozukluk çıkardıysa tekini de değiştirebilirsiniz. Genel anlamda minimum 50 bin kilometre kadar bozukluk yapmaları beklenmez.
Ateşleme Bobini Nasıl Değiştirilir?
Ateşleme bobini değişimi, kendinizin basitçe yapabileceği onarımatlardan biridir. Bu değişiklik amacıyla bir tane 10 lokma, cırcır ve kısakol olması kafi. Aracın kaputunu açın, doğal bu bölümde araç ne olursa olsun çalışmasın ve kontak kapalı olsun, bobine giren soketleri çıkarın ve 10 lokma ile gerek görülürse kısakolu da kullanarak bobini sabitleyen civataları sökün. Her bobinde 1 civata bulunur, bazı vasıtalarda ise 4 bobini ansızın tutan bir kapak olabilir bu türlerde kapağı sökmeniz yeterlidir. Her neyse mevzumuza dönelim, bobinleri çıkartıp yenilerini takının ve somunlarını sıkın. Yaklaşık olarak bu prosedür 5 dakika sürer ya da eliniz alışkınsa sürmez bile. Yeni bobinleri taktıktan sonrasında aracı çalıştırıp yukarıda anlattığım benzer biçimde gene kontrol edebilirsiniz. Yalnız bu sefer araç stop etmeyecek yalnızca silkeleyip sesi değişecektir zira başka 3 silindir motorun stop etmesini engelleyecektir.