Araç Satışı Noter İşlemleri Ve Ücretleri 2020
İkinci el otomobil alım satımı uzun, vakitınızı alan ve yorucu bir proses olarak bilinir. Aracınızın gerçek dşayetini öğrenmek, hangi yolları kullanarak satacağınıza karar vermek ve gerçek alıcıları bulup piyasalık sürecine geçmek. Tüm bu zor ve zAhmetli yollardan geçip, ciddi bir alıcı ile anlaştıktan sonrasında noterde aracın devir prosedürlerine sıra gelir. Noter satış prosedürleri ayrıntıları bilinmesi lüzumen ve mümkün dolandırıcılık hallerine karşı ilgili olunması lüzumen bir aşamadır.
İkinci el otomobil alım satımı yapar iken prosedürlerinizi Türkiye’deki rastgele bir noterde yapabilirsiniz. Aracınızın tescil belgesinin çıkarıldığı yer, bulunduğunuz ilçe, sizin ya da karşı tarafın nüfusa kayıtlı bulunmuş olduğu yer benzer biçimde rastgele bir sınırlama yoktur. Bulunduğunuz yere en yakın ya da istediğiniz yerdeki bir noterde emek harcama saatleri içersinde prosedürlerinizi başlatabilirsiniz. Normalde hafta içi mesai saatlerinde yapabileceğiniz noter satış prosedürler, bu yıl başlamış olan program sayesinden bundan sonrasında cumartesi ve piyasa günleri de yapılabiliyor. Eğer prosedürünizi cumartesi ya da piyasa günü gerçekleştirmek isterseniz Türkiye Noterler Birliği sitesinden hangi ilde hangi gün nöbetçi noter bulunduğunu sorgulayabilir ve prosedürlerinizi yapabilirsiniz.
Notere Gitmeden Ilkin Yapılması Gerekenler
İkinci el araç alım satımı yapabilmek amacıyla noter satış prosedürleri evvel göz önünde bulundurulması lüzumen bazı noktalar bulunuyor.
MTV Sorgulaması: Öncelik ile satışı yapılacak aracın haiz olunan yıl ya da prosedüriş senelere ilişkin rastgele bir Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu bulunmaması lüzumiyor. Noter sistemleri Maliye Bakanlığı ile koordineli olmasından aracın üstünde borç bulunması halinde aracın devir prosedürlerinin başlanmasına imkân vermemektedir. Eğer notere gittiğinizde vasıtada MTV borcu çıkarsa, vergi daireleri ya da bankalardan borcu kapatıp prosedüre devam edebilirsiniz.
Hak Mahrumiyeti (haciz-rehin): Öteki ilgi edilmesi lüzumen detay ise aracın hak mahrumiyeti bulunmaması. Aracın üstünden kredi ya da öteki bir halden kaynaklı hak mahrumiyeti (rehin) bulunuyorsa o zaman da satış yapılamamaktadır. Aracın ne sebeple üzerine hak mahrumiyeti bulunmuş olduğu öğrenilmeli ve sonrasında bu engel kaldırıldıktan sonrasında prosedüre devam edilmelidir.
Vasıta Muayene Kontrolü: Satışı yapılacak aracın muayene tarihinin geçmemiş olması lüzummektedir. Eğer aracın muayene zamanı prosedürişse bu satış engel bir haldur. Bu şekilde bir halde ilk evvelce araç muayenesi gerçekleştirdikten sonrasında noter satış prosedürü devam eder.
Trafik Cezaları: Satış yapılmadan evvelce denetim edilmesi öteki bir nokta ise trafik cezalarıdır. Eğer aracın üstünde ödenmemiş trafik cezası bulunuyorsa bu da satışa engel bir hal oluşturur. Cezalar ödendikten sonrasında satışa devam edilebilir. Hem de var ise araca ilişkin HGS-OGS borçlarının da ödenmiş olması lüzumiyor.
Adres Kayıt Sistemi: Noterde satış prosedürleri yapılırken alıcı ve satıcının adres bulgular Nüfus Müdürlüğü Adres Kayıt sisteminden alındığı amacıyla her iki tarafın da adreslerinin kayıtlı olması lüzummektedir. Aksi takdirde devir prosedürü gerçekleşemez.
Noter Satış İşlemleri amacıyla Lüzumlu Evraklar
Noterde satış prosedürlerini başlatmadan evvelce lüzumen evrakları hazırlamanız lüzumiyor. Öncelik ile satışı yapılacak arabanın tescil belgesi (ruhsatı) ya da tecile dair geçici belgesi olmalıdır. Hem de tarafların nüfus cüzdanı, yeterlik ya da geçişlik benzer biçimde geçerli kimlik belgeleri sunulmalıdır. İşlem kişinin kendisi değil öteki biri doğrultusundan yapılacak ise vekaletname de hazırlanmış olmalıdır.
Noter Satış İşlemlerinin Başlaması
Eksiksiz hazırlanmış evraklar notere sunulduktan sonrasında denetimleri yapılır. Bahsettiğimiz satışa engel hususların olup olmadığı incelendikten sonrasında eğer rastgele bir engel yoksa satış ve devir sözleşmeleri hazırlanmaya başlanır. Eğer rastgele bir sorun yaşanmazsa averaj 30 dakika içersinde prosedürler tamamlanmış olur. Üç nüsha olarak hazırlanan sözleşmelerin biri alıcıya, biri satıcıya verilirken, son nüsha ise noter arşivinde saklanır. Sözleşmelerde hazırlandıktan sonrasında her iki tarafa da takdim edilir ve ilgili şekilde okunması lüzummektedir. Alıcı ve satıcı kimlik bulgulari, aracın plakası, satış fiyatı benzer biçimde ayrıntılara ilgi etmek lüzumiyor. Tüm ayrıntıların doğru bulunmuş olduğu anlaşıldıktan sonrasında vezneye geçilir. Veznede noter tutarı, oluşturulan prosedürlerin vergi ve harçları hesaplanır. Burada ödemenin kim doğrultusundan uygulanacağı tamamiyle alıcı ve satıcı arasından belirlenir. İkinci el araç satış piyasasında fazlası zaman bu masrafların alıcı doğrultusundan karşılanması tarafında bir bağımlılık vardır. Ödemeler gerçekleştirdikten sonrasında satış onayı alınır. Bu aşamada ilgili olmakta yarar var. Herhangi bir sahtekarlığa uğramamak adına devir prosedürü tamamlanmadan evvelce ödemeyi alabilmek güvenilir bir yoldur. Ne yazık ki devletimizde bu tür hallerde pek fazlaca dolandırıcılık ve sahtekarlık örneklerine rastlamaktayız. Bu şekilde güvensiz ve can can sıkan hallerle karşılaşmamak adına 2. el araç alım satımında kurumsal ve güven edilir bir firmayla muhatap olmak adına
Devir İşlemleri Tamamlandıktan Sonrasında Ne Yapılır?
Eskiden noterde araç satış gerçekleştirdikten sonrasında satış evraklarıyla beraber trafik tescil ofise gidilir ve ruhsat amacıyla müracaatte bulunulurdu. Fakat bundan sonrasında bu prosedürler de noterler doğrultusundan gerçekleşiyor ve ilaveten bir prosedür takip etmenize lüzum kalmıyor. Alıcı adına düzenlenen tescil belgesi noterler doğrultusundan adrese teslim ediliyor. Yeni tescil belgesi teslim edilene kadar 30 gün geçerli geçici tescil belgesi kullanılabilir. Eğer lüzum görülürse gene bu geçici belge ile araç satışı da yapılabilmektedir. Aracı satın alan kişinin, noter satış prosedürleri tamamlandıktan sonrasında 10 gün içersinde mecburi trafik sigortası yaptırması lüzummektedir. Eğer yaptırılmazsa cezası bulunduğunu hatırlatalım.
2020 Senesinde Noter Satış İşlemleri Ne Kadar?
Her senenin ilk günü tespit edilen öteki resmi prosedür ücretleri benzer biçimde araç devir prosedür ücretleri değişmektedir. 2020 senesi amacıyla noter evrak bedeli 148.50 TL, noter tutarı 54 TL, belge baskı tutarı 22 TL, toplamda 224 TL olarak belirlenmiştir. Eğer satın alan kişi plaka farklılığı gerçekleştirmek isterse rastgele bir fazladan ücret ödenmiyor.