Arabaya Kışlık Bakımda Neler Yapılmalı?

Arabaya Kışlık Bakımda Neler Yapılmalı?

Yaz ayı bitti ve artık yavaş yavaş havalar soğuyacak. Bizler kendimiz için yazlık kıyafetler yerine kışlık kalın giysiler giymeye başlayacağız. Kendimiz gibi araçlarımızı da kışa hazır etmemiz gerekiyor.

Kış ayları yaz aylarına göre otomobillerin daha fazla arıza yaptığı aydır. Soğuk hava nedeniyle araçlar daha zor koşullarda çalışır. Ancak yapılacak kışlık bakım sayesinde araçlarımızın daha verimli çalışmasını sağlayabiliriz. Aracınız kışa hazır mı?

Kışlık bakımda yapılması gereken şeyler

Lastikler

Aracınızın lastiklerini mutlaka değiştirmelisiniz. Ülkemiz kuzey yarım kürede yer aldığı için büyük çoğunluğu kış aylarını sıfırın altında derecelerde geçirir. Kar yağışı, buzlanma ve gizli buzlanma risklerine karşı araçlarımızın lastiklerini mutlaka kışlık lastikler ile değiştirmeliyiz. Ayrıca kış aylarında lastik basıncı 2 bar daha düşük olmalıdır.

Cam suyu ve silecek lastikleri

Yaz aylarında çoğu kişi aracının cam suyunu bildiğimiz musluk suyu ile tamamlar. Ancak kışın hava sıcaklıkları donma noktasının altında olacağından cam suyu da donacaktır. Kışın yerler yaş olduğu için camlar çok çabuk kirlenir ve görüş mesafesini azaltır. Cam suyu bidonundaki su donduğu için cama su sıkalamaz. Mutlaka cam suyu donma derecesi daha düşük olan alkollü su ile değiştirilmelidir. Camlarımız ile ilgili dikkat etmemiz diğer bir hususta cam silecekleridir. Yazın güneş altında kalan kauçuk lastikler sertleşir. Bu durumda camları düzgün silemez. Mutlaka kontrol edip, cama temas etmeyen yerleri varsa, cam silecekleri değiştirilmelidir.

Antifriz kullanımı

Kışlık bakımda önemli şey motor suyunun değişmesidir. Kış aylarında radyatörde musluk suyu kullanmak, motorunuzun mahvolmasına bile sebep olabilir. Bildiğimiz suyun donma noktası 0 derecedir. Hava soğukluğu eksi derecelere düştüğünde radyatör suyu donacaktır. Bu durumda aracınızın motoru soğutulamayacak ve hararet yapmasına neden olacaktır. Aracınızda antifriz varsa mutlaka derecesini ölçtürün.

Motor yağının değiştirilmesi

Motor yağı kullanıldığı zaman yapısı gereği incelir ve zamanla yağlama özelliğini kaybeder. Yaz aylarında tatil için yapılan yolculuklar yağın incelmesine neden olur. İncelen yağın donma noktası azalır ve soğuk havalarda yağlama işini kolay yapamaz.

Kalorifer bakımı ve cam rezidansı

Yaz aylarında radyatörde musluk suyu kullananınca termostat kireçlenme yapar. Bu da termostatın sıkışmasına neden olur. Termostat sıkıştığı zaman ise aracın içerisi ısıtılamaz. Termostatınızı değiştirmek aracınızın kaloriferi açısından çok önemlidir. Ayrıca arka cam rezisdansının çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz.

Akü ve Şarj Dinamosu

Aracınızın aküsünün suyunu kontrol edin. Eğer plakaların altındaysa tamamlattırın. Ayrıca kışa girmeden önce mutlaka şarj dinamosunu ölçtürün. Eğer 13 volt elektrik vermiyorsa tamir ettirin.

Kışın arabada bulunması gereken malzemeler

Yazın olmasa da kış aylarında aracınızda mutlaka bulundurulması gereken malzemeler vardır. Bunlar; cam buz kazıyıcı, kar zinciri, çeki halatı, el feneri, yedek antifriz suyu her zaman bagajınızda yer almalıdır.

Yorum Yaz