Apandisite Hangi Bölüm Bakar?

Diğer organlara nazaran bulunduğu konum daha gizemli olan apendiks, karın boşluğunun sağ alt kısmında bulunur. İnce bağırsağın bittiği ve kalın bağırsağın başladığı yerdedir. Halk arasında kör bağırsak olarak da bilinir. Solucan şeklinde bir uzantıya sahiptir ve her insanda farklı boyuta sahip olabilir. Fakat ortalama 10 cm civarında olur. İç kısmında lümen denir ve oldukça dar bir yapıya sahiptir. Lümen yaş ilerledikçe uçtan tabana doğru kapanır. Ucu kapalı olan bir ortam olduğu için mikroorganizmaların üremesi çok daha kolaydır.

Apendikstin görevi bademciklerinkine benzetilebilir. Apendiks kalın bağırsağı bakterileri karşı korur ve uyarır. Bu bölümde meydana gelen bir iltihaplanma apandisite neden olur. Kendini çok şiddetli bir ağrı ile belli eden apandisit tedavi edilmezse çok ciddi bir hal alabilir. Apse eğer kana karışırsa hayati tehlike bile oluşturabilir. Apandisit patlamadan alınması da çok önemlidir. Bu durum bakterilerin organlar içinde çoğalmasına da neden olur. Tıkanıklık damarların sıkışmasına da neden olur. Apendiks kangren nedeniyle koparsa kalın bağırsaktaki dışkının mideye dolmasına neden olabilir. Genelde yüksek ateş, gaz çıkaramama, göbek çevresinde ağrı ve iştahsızlık olarak kendini belli eder.

Apandisit için başvurulmalıdır. Doktor kan tahlili ister ve fizik muayenesi yapar. Karın bölgesinde ağrı ve hassasiyet olup olmadığını sorar ve buna bağlı olarak kan sayım testi ister. Fakat net bir teşhis için tahlili yeterli olmayabilir. Hastalığın tedavisi de kişiden kişiye değişebilir. Acil müdahale istediği için doktorun elini çabuk tutması gerekmektedir. Muayene sonucu tümör, chrons, ülser ve ülseratif kolit hastalığı, bağırsak kurtları ve enfeksiyon çıkabilir.

Apandisit genelde ameliyat ile tedavi edilmektedir. Ameliyatın tipi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Eğer apse patlamamışsa doktor antibiyotik ile tedavi sürecini başlatabilir. Daha sonra cilde geçirilen bir tüp yardımı ile apse boşaltılır ve gerek görülürse apendiks alınır. Eğer apendiks patladıysa yada yırtılma varsa hemen ameliyata alınmalıdır. Açık ameliyat yada laparoskopik cerrahi  işlemi uygulanabilir. Çok nadir durumlarda ameliyata gerek kalmadan tedavi sonlanabilir.

Yorum Yaz