Alkollü Araç Kullanmanın Cezası 2020
Ülkemizde alkollü veya uyuşturucu, uyarıcı madde kullanarak trafiğe çıkmak yasaktır. Yapılan araştırmalara göre her 3 trafik kazasından bir tanesi alkollü araç kullanmak sebebiyle oluyor. Alkollü araç kullanmak kendisini ve trafikteki diğer kişilerinde hayatını tehlikeye atmak demektir.
Herhangi bir kişinin ölümlü, yaralanmalı veya maddi hasarlı bir kazaya karışması durumunda, polis veya jandarma tarafından mutlaka alkol testi yapılması zorunludur. Bu testi yaptırmamakta direnen sürücüler, en yakın adli tıp kurumuna veya adli tabipliğe veya en yakın devlet hastanesine götürülerek alkol veya uyuşturucu testi yaptırılmak için vücudundan kan, tükürük veya idrar örneği alınır. Ayrıca kişi geçirdiği kaza sonrasında ölmesi veya cihaza üfleyemeyecek kadar yaralanmış olması halinde yine kan, idarar veya tükürük örneği alınır.
Yapılan alkol testinin sonucunda 0.50 promil ve üzerinde alkollü olduğu belirlenen sürücülere 700 lira idari para cezası verilir. Ayrıca ehliyetine de 6 ay süreyle el konulur.
Kaç promil alkol üzerinde araç kullanmak yasaktır
Hususi otomobil kullanan sürücülerin 0.50 promil ve üzerinde, diğer tüm araçları kullanların ise 0.20 promil ve üzerinde araç kullanmakları yasaktır.
Alkollü araç kullanırken yakalanmanın cezaları
Yapılan tespitler sonucun alt sınırın üzerinde alkolle araç kullandığı tespit edilen sürücülere, ilkinde 700 TL para cezası ve ehliyetine 6 ay süreyle el konulma, ikinci defa yakalanması halinde 877 lira para cezası ile sürücü belgesine 2 yıl süreyle el konulma, 3 veya daha yakalanması durumunda 1.407 lira para cezası ile sürücü belgesi 5 yıl geri alınır.
Yapılan kontroller sırasında 1.00 promil veya daha fazla alkollü olan sürücüler için Türk ceza Kanunu’nun 179’uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanır.
TCK 179. Madde
- Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.
- Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (1)
- Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
Hususi otomobillerde 0.50 ticari araçlarda 0.20 promil üzerinde kazaya karışan sürücüler için ise aynı ceza hükümleri uygulanır.
Uyuşturucu ve uyarıcı madde alarak araç kullanan sürücülere 3 bin 600 lira idari para cezasının yanı sıra, uyuşturucu madde kullanmak ve bulundurma suçundan adli dava açılır. Ayrıca ilgili Türk Ceza kanunu hükümleri uygulanır.
Alkol veya uyuşturucu tespitini yaptırmak istememek ve direnme
Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmeyen sürücülere 2000 Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınır.
Alkollü olarak araç kullanması nedeniyle son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgeleri ikinci defa geri alınan sürücüler Sağlık Bakanlığınca, usul ve esasları İçişleri, Millî Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikte gösterilen sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine; üç veya üçten fazla geri alınan sürücüler ise psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar.