Akik taşı, yer altındaki erimiş magmanın sıkışıp yeryüzüne doğru hareket ederken geçtiği yerde kalıntılarını bırakır ve bu kalıntılar zamanla soğuyarak taşlaşır. Akik taşının içerisinde bulunan damara benzeyen çizgiler de magmanın her hareketine bağlı olarak farklı farklı oluşur. Saydam ve yarı saydam hallerde bulunabilen bir taştır. Bir alanda Mercan veya Kireç taşı bulunduğu taktirde, Akik taşı da çok uzakta olamaz.
Akik Taşının Özellikleri
“Ölümsüz Taş” ya da “Yemen Taşı” olarak da bilinen Akik taşının asıl adı, Agatların ilk bulunduğu Sicilya’daki Achetes Nehri’nden gelmektedir: Agat Taşı. 1071 yılından sonra Anadolu halklarınca çok sevilen bu doğal taşa, Arapça “Hakik” kelimesinden türetilerek “Akik” ismi verilmiştir. İslam uygarlıklarından Babillere, Mısırlılara kadar taşın büyüsü dolaştı durdu. İslam uygarlıkları, “nazar”dan korunduğuna inanırken Babiller de adına “nazar” demeseler de “kötü enerji”den koruduğuna ve arındırdığına inandılar; diğer taraftan Mısırlılar, Çinliler de doğal afetlerden, hastalıklardan agat taşının gücü ile korunduklarını düşündüler. İşte akik taşı, kadim medeniyetlerce büyülü özellikleri ile daima gözde oldu. Tüm bu büyüsünün dışında, süslemeler için de gözde taşlardan biriydi; çünkü bu doğallığın şeffaf da dâhil olmak üzere birçok rengi var.
Günümüzde de hala çok fazla sevilen, kolye, tesbih, bileklik, yüzük gibi aksesuarlarda kullanılan ve diğer yandan da enerjisine inanılan bir taş olma özelliklerini korumaktadır. Dünya çoğrafyasında Hindistan, Çin, Brezilya ve İtalya ülkelerinde yaygın olarak çıkalıyor; ülkemizde de yoğun olarak Karadeniz taraflarında çıkarılmaktadır. Yine bu taşın en iyisinin Yemen’den çıktığı söylenmektedir.
Akik Taşının Faydaları
Sertlik | 6,5 – 7 |
Özgül Ağırlık | 2,57 – 2,65 |
Kimyasal Formülü | SiO² + Al, Ca, Fe, Mg, Mn. |
Parlaklık | Donuk camsı, yağımsı |
Yapısal Görünüm | Yarı saydam, saydam veya opak |
Çakra | Gırtlak, güneş sinir ağı, kök, alt karın |
Burç | Boğa, Yengeç, Oğlak, Kova, İkizler |
Çıkarıldığı Yer | Türkiye, Çin, İtalya, Madagaskar, Meksika, Mısır, Almanya, Hindistan, Brezilya |
Kuvars ailesinden olan akik taşı, ailesinin diğer fertlerine göre daha az titreşimli daha yavaş bir taştır. Bu anlamda pozitif ve negatif arasında bir denge sağlayan yin ve yang enerjisini içerir.
Spritüel âlemde, akik taşının iyileştirici bir gücü vardır. Kişinin kendine dönüp içgözlem yapmasına destek olur, tefekküre teşvik eder. İnsanı yatıştıran bu doğal taş, manevi anlamda kişinin güçlenmesine yardımcı olur. Negatif enerjileri pozitife dönüştürür; aurayı dengeler.
Akik taşının bazı çeşitleri, çakralar için oldukça olumlu enerjilere sahiptir. Bu nedenle meditasyon yapılırken sıkça kullanılan taşlardan biridir.
- Boğaz çakrası ve Üçüncü Göz
- Kök çakrası
- Kalp çakrası
Özellikle “Yangın Akik” kullanılması önerilmektedir. Eski devletlerin kehanetlerinde “Kalbinin arzusuna ulaşmasına şans ver fakat ani günahlardan kaçın.” anlamını taşımaktadır. Aynı zamanda bu taş, bazı inanışlarda “Koruyucu Melekler” ile bağlantıyı güçlendirmektedir. Ortak inanç, manevi hissi yükseltmesidir.
Fiziksel Faydaları
- Kalbe doğru inen bir kolyede akik taşı bulundurmak, kalp sağlığına ve dolaşım sistemine iyi gelmektedir. Duygusal dengesizlikleri de uyumlu hale getirir.
- Yüksek ateşi düşürmek için soğuk olarak alın bölgesine uygulanabilir.
- Gastriti ve sindirim sistemlerindeki sorunlar için karın bölgesinde tutulabilir. Bir pantolon cebinde taşınması da yine bu alanda, gün içinde iyi gelebilir.
- Alerjik reaksiyonlarda ve böcek ısırıklarından kaynaklanan kaşıntılarda, cilt sorunlarında akik taşının yatıştırıcı özelliği bu durumu hafifletebilir.
- Epilepsi semptomlarını hafifletmekte de etkisi olduğu söylenmektedir.
- Gözler için de iyileştirici frekansta titreşmektedir. Yorgun gözlerin üzerine Akik taşı konulup bir süre dinlenilebilir.
- Ağız ve diş sağlığı bakımından faydalıdır.
- Anne adaylarına ve bebeklere de fazlaca önerilir. Anne sütünün artmasını sağlayabilir.
- Burun kanamalarına iyi gelebilir. İçerisinde Akik taşı bulundurulan bir su ile burna su çekerek burnu temizlemenin olumlu bir etki yaratabileceği söylenmekte.
- Kemik sağlığına iyi gelebilir.
- Tansiyonu dengeleyebilir.
- İnsomni hastaları faydalanabilirler, rahatsızlıklarına tedavi olabilir.
Duygusal Faydaları
- Bireyin gerçek ile hayal arasındaki dengesini sağlar, gerçeklik hissini güçlendirir.
- Pragmatik düşünceye teşvik eder.
- Barış, huzur, mutluluk arzulayanları bu anlamlarda dinginliğe kavuşturur; diğer taraftan alınması gereken kararlarda harekete geçirme etkisi sergiler.
- Bireyin kendini daha iyi analiz edebilmesinde objektiflik sağlar.
- Bireyin özgüven eksikliği varsa eğer bunu iyileştirir. Kişiye cesaret duygularını sunar.
- Travma olaylarında kalbin manevi acısını hafifletir, kişiyi sakinleştirir ve ona sevgi aşılayarak onu onarır.
- Kişiye iyimserlik duyguları aşılar.
- Anksiyete rahatsızlıklarını hafiflettiği gözlemlenmiştir.
Akik Taşının Çeşitleri ve Renkleri
Akik taşının oldukça fazla rengi ve çeşidi mevcuttur. Renk renk ayırsak da bütün akik taşlarının, neredeyse ortak enerjileri verdiği bilinmektedir. Bazı noktalarda ayrıldığı düşünülmektedir sadece. Yine de kendimize en uygun olan Akik taşını bulalım. Biliyoruz ki her enerji, herkes üzerinde aynı etkiyi yaratmamaktadır. Bunun için çeşitlerden birkaçını sıralayalım:
Mavi Akik
Vücutta ağrı bulunan yerlere uygulandığında ağrıyı hafifletebilir. Uykusuzluğa iyi gelebilir. Tansiyonu dengeler. Hitabeti güçlendirmesi ile boğaz çakrasını iyileştirmesi de doğru orantılı gerçekleşir. Kâbusları engelleyebilir.
Kırmızı Akik
Kişiye yaşama sevinci katar. Yenilik ve sadakat enerjileri taşımaktadır. Böbrek taşı ve iltihaplarına iyi gelebilir. Cinsel gücü de arttırır.
Yeşil (Yosun) Akik
Aurayı asıl dengeleyen renkteki taştır. Kişinin kara mekanizmasını güçlendirir. Olumlu enerji ile karasızlıkları çözme enerjisinde titreşir.
Oniks Akik
Depresyonu tedavi edici etki gösterebilir ve stresi azaltmada yardımcı olabilmektedir. Şans ve cesaret getirdiğine inanılmaktadır. Yoğun duygular ile fevri hatalar yapmayı önleyebilir, duyguları dengeler.
Ateş (Kahverengi) Akik
Enerjisi ile bedeni sarıp kalkan oluşturduğuna inanılan bir çeşittir. Gözleri kuvvetlendirir ve gece görüşünü iyileştirir. Zedelenmiş çakralar için onarıcı etki taşır.
Ağaç Akik
Bitkilerin ve toprağın iyileşmesinde oldukça etkilidir. İnsanı ruhsal anlamda geliştirirken geçmişini asla unutturmaz. Ve nevralji gibi hastalıkları hafifletip zamanla yener.
Akik Taşı Nasıl Anlaşılır?
Bu doğal taşın, eski medeniyetlerde az bulup günümüzde fazlaca olması, imitasyon ürünlerinin tasarlanmasını ve piyasaya sürülmesini asla engelleyemiyor.
- Boyalı olduğu düşünüldüğünde ısıya maruz bırakılabilir. Eğer sahteyse, uygulanan ısı, boyanın akmasını sağlayacaktır. Yine de bazı imitasyon ürünleri o kadar kaliteli tasarlanır ki, boyası ısıyla dahi akmayabilir.
- Akik taşları, bant çizgilerinden oluşur. Gerçek bir Akik, dalgaları bant çizgilerini baştan sona doğru bulundurur.
- Akik taşının, magmanın soğuyup katılaşmasıyla oluştuğunu unutmamakta fayda var; yani ısıya karşı duyarlıdır. Gerçek olanı çok fazla ısıya maruz kaldığında renk değiştirmektedir.
- Akik taşının içi ve dışı aynı renge sahiptir.
- Tüm bunlara rağmen emin olmanın tek yolu, üniversitelerde arkeoloji bölümlerinde test edilmesini sağlamaktır ya da satın almak için güvenilir siteleri araştırmaktır.
Akik Taşı Nasıl Temizlenir?
Her şeyin enerjisini yenilemeye ihtiyacı vardır. Akik taşının enerjisini yenilemek için çok basit iki yöntem mevcut:
- Su, insan hayatı için vazgeçilmez olandır. Suyun arındırıcı bir özelliği vardır, yapılan çalışmalara göre su, niyetlere göre içeriğini değiştiren bir maddedir. Akik taşının temizlenmesi niyeti ile akan suyun altında 1 -1.5 saat bekletilmesi, daha sonra sudan alınıp kurulanması ile enerjisi yenilenmiş olur.
- Güneş ışığı, canlılığın yaşam kaynaklarının temellerindendir. Doğal taş, yine temizlenmesi niyeti ile 1-1.5 saat güneş ışığının altında bekletilir. Böylelikle kendi enerjisini yenilemiş olur.