ABD yönetimi Pazartesi günü, teknoloji devinin bilgisayar çiplerine ve diğer teknolojilere erişimini daha da sınırlandırmayı amaçlayan Çinli Huawei şirketine yönelik yaptırımlarını genişletti.
Bir Ticaret Departmanı açıklaması, şirketin ABD merkezli teknolojinin ihracatını engelleyen yaptırımları aşmak için uluslararası yan kuruluşlar kullandığını iddia etti. İddiasına dayanarak dünyanın dört bir yanındaki 38 adet Huawei bağlı kuruluşunu “varlık listesine” ekledi.
Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Huawei ve bağlı kuruluşlarının “ABD teknolojisini ABD’nin ulusal güvenliğini ve dış politika çıkarlarını baltalayacak şekilde kullanmak için üçüncü taraflar aracılığıyla çalıştığını” söyledi.
ABD’li yetkililer, Huawei’nin Pekin hükümeti ile olan bağlantıları nedeniyle bir güvenlik riski oluşturduğunu iddia ettiler, şirket tarafından bir iddia reddedildi.
Yaptırımların sertleşmesi, ABD – Çin gerginliklerinin artması ve Washington’un Çin firmalarının yinelenen inkarlara rağmen casusluk için kullanıldığına dair iddialarının ortasında geldi.
Başkan Donald Trump, -Çinli firması ByteDance tarafından elden çıkarılmadığı takdirde- çılgınca popüler olan mobil uygulama TikTok’u yasaklamaya çalıştı.
Fox News’e Pazartesi günü konuşan Trump, Huawei’nin her yerde olduğunu ve ABD’yi gözetlediklerini iddia etti.
Huawei, yorum talebine henüz yanıt vermedi.
ABD İle Huawei Arasındaki 5G Savaşı
Trump yönetimi, Huawei’yi Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 5G kablosuz ağlardan yasakladı. Ayrıca müttefiklerine de aynısını yapmaları için baskı yaptı.
Washington, şirketin Google Android sisteminin çoğuna erişimini reddetmeye karar vermişti. Fakat Huawei son çeyrekte -büyük ölçüde Çin pazarındaki satışlardan- dolayı en büyük küresel akıllı telefon üreticisi oldu.
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ayrı bir açıklamada, Trump Yönetiminin “Huawei’yi Çin Komünist Partisinin gözetim devletinin bir kolu olarak gördüğünü” söyledi.
Pompeo, yeni yaptırımların “ABD ulusal güvenliğini, vatandaşlarımızın mahremiyetini ve 5G altyapımızın bütünlüğünü Pekin’in kötü etkisinden korumak için” uygulandığını söyledi.
Ticaret Departmanı eylemi, Çin, Brezilya, Arjantin, Fransa, Almanya, Singapur, Tayland ve İngiltere de dahil olmak üzere 21 ülkedeki Huawei üyelerini etkiliyor.
Sipariş, herhangi bir şirketin ürünlerde veya bileşenlerde kullanılan ABD tabanlı herhangi bir yazılım veya teknolojiyi edinmesini engeller.
Ross Fox Business Network’e verilen demeçte, “Yeni kural, Huawei aracılığıyla bir şeyler üretmek için Amerikan yazılımlarının veya Amerikan fabrikasyon ekipmanlarının her türlü kullanımının yasaklandığını ve bir lisans gerektirdiğini açıkça ortaya koyuyor” denildi.