Firuze taşı, belki de insanlık tarihinin en eski değerli taşlarından biridir. Turkuaz taşı olarak da bilinir. Mavi-yeşil arasındaki tonu ile sanki cennetten yeryüzüne düşmüş gibidir. Bu eşsiz, sakin mavi ton çok sevilmiş ve bağımsız bir renk adı olmuştur. Damarsız ve tek renk olanları daha kıymetli olmakla birlikte altın sarısından, krem, kahverengi ve siyaha kadar değişen narin damarları ve yer yer benekli dokusu taşa has özgün bir özellik olarak güzelliğine güzellik katmaktadır.
Firuze Taşının Tarihçesi
İnsanoğlunun kullandığı en eski değerli taşlardan biridir. Bir çok toplumda, güç ve şans verme ve koruyucu olarak mücevher, biblo, heykel yapımı ve silah süslemesinde kullanılmıştır. Eski Mısır’da Kleopatra’nın firuze kullanmış, Tutankomon’un ölüm maskeside firuze taşlarla süslenmişti. Kızılderililer şifa taşı olarak kullanmış ve cennetle yeryüzü arasında bir bağ oluşturduğuna inanmışlardır. Aztekler maskelerini ve silahlarını süslemek için kullanmışlardır.
Orta Asya’da Türk atlıları ve Persler soğuk su içmenin kötü etkilerinden korumak için, atlarının alınlarına muska olarak bağladılar. Bu “at muskaları”, Firuzenin sadece binicileri at sırtından düşmelere karşı korumakla kalmayıp, daha sonra her türlü düşmeyi engellemek için koruyucu olduğuna inanılarak kullanılmıştır.
Firuzeyi taşıyan kişinin fiziksel durumundan etkilendiği de bilinmektedir. Eski zamanlarda sahibinin hasta ya da üzgün olduğu zaman solgunlaştığı, kişi öldüğü zaman bütün renklerini kaybettiği ve yeni sağlıklı bir sahibine geçildiğinde yavaş yavaş rengini geri kazandığına inanılmaktaydı.
Dünyada yaygın olarak kullanılan Turkuaz adı, “Türk taşı” anlamına gelen, Fransızca pierre turkuaz teriminden türetilmiştir. Çünkü Firuzeyi Orta Asya’daki madenlerden Avrupa’ya getiren ticaret yolları Türkiye’den geçiyordu ve Venedikli tüccarlar genellikle taşı Türkiye’den aldıkları için dünyada bu adla benimsenmiştir.
Firuze Taşının Özellikleri
Sertlik | 5.5 – 6 |
Özgül Ağırlık | 2.60 – 2.91 |
Kimyasal Grubu | Oksitler |
Kimyasal Formül | CuAI6(PO4)4(OH)8 4-5H2O |
Yapısal Görünüm | Opak |
Parlaklık | Camsı Mumsu |
Uyumlu Burç | Yay ve Boğa |
Çıkarıldığı yerler | Meksika, İsrail, Şili, İran, Avustralya, Amerika, Afganistan |
Renk | Mavimsi gri, yeşilimsi mavi, turkuaz, gök mavisi |
Zenginlik bolluk bereket sembolüdür, bulunduğu yere bereket getirecektir. Arkadaşlık ilişkilerini güçlendirir. Aşk ilişkisinde uzun ve derin kılacak arkadaşlık boyutuyla zenginleştirir. Firuze, minerallerin fosfat grubundan alüminyum ve bakır karışımlı sulu bir fosfat mineralidir. Kimyasal adı aluma fosfat ve rengi sıklıkla mavidir. Yeşil veya mavi renkli olan diğer firuze taşları da olabilir. Yeşil taşta demir bulunduğunu, mavi ise bakır bulunduğunu gösterir. Firuze deyince akla mavi renk gelir , ancak mavi-yeşil, yeşil-mavi, kahverengi-yeşil ve gök mavisi olarak ortaya çıkar, cilalı bir parlaklığa sahiptir ve mattır. Çoğu örnek kriptokristaldir, yani kristallerin sadece mikroskopla görülebildiği anlamına gelir.
En iyi firuze taşı İran’ın kuzeydoğusundan çıkmaktadır. ABD, Şili, İsrail, Afganistan, Çin, Tibet ve Avustralya’da da Firuze madenleri vardır. Sertlik derecesi 5-6 olduğu için mücevher yapımına çok uygundur. Firuze kuyumculuk ticaretinde şeffaf ve metal olanlar dışında en değerli olan bir mineraldir. Son dönemlerde sentetik olarak üretildiği için değeri düşmüştür. Piyasada çok sayıda sahte firuze bulunmaktadır.Boğaz ve sindirim çakraları ile bağlantılı görülmektedir. Gümüş madeniyle birlikte kullanıldığında etkisi artacaktır. Florit taşı ile birlikte kullanıldığında ise özellikle çakraların çalışması için faydalıdır.
Astroloji ve Burçlar
Sevgi, aşk güzellik simgesi Venüs gezegeniyle bağlantılı olan firuze taşı Venüs’ün yönettiği ve rahat ettiği burçlarla bağlantılıdır. Boğa, Yengeç Terazi, Yay ve Balık burçlarının taşıdır. Hint astrolojisine göre doğum haritasında Venüs’ü düşük veya zararlı konumda bulunan kadınlar firuze taşını kullanarak Venüs’ün olumlu özelliklerini aktif edebilirler.
Firuze Taşının Faydaları
Fiziksel Faydaları
- Firuze taşı, solunum sistemini destekler ve akciğer hastalıkları ve alerjilerini iyileştirmeye yardım eder.
- Kronik astım ve öksürük tedavisinde etkilidir.
- Firuze bir kolyenin kullanılması bronş ataklarının önlenmesine yardımcı olur.
- Nefesi iyileştiren bu taş, bazı konuşma bozukluklarının düzeltilmesini kolaylaştırır.
- Katarakt oluşumuna engellemektedir.
- Kulaklar, boyun ve boğaz problemlerine, migrenlere, baş ağrısına ve denge problemlerine iyi gelir.
- Yorgunluk, depresyon ve panik atak gibi rahatsızlıklar için faydalıdır.
- Besinlerin emilimini destekler, kirlilik ve viral enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
- Detoks etkisi vardır. İltihaplanmayı önler, aşırı asiditeyi dengeler.
- Gut ve romatizmal hastalıklar için yararlıdır.
- Fiziksel büyümeyi, kas gücünü, kol ve bacakları geliştirir, krampları gevşetir.
- Yeterince şu içmek için mükemmel bir hatırlatıcıdır.
- Adet dönemi ve menopoza bağlı gerginlikleri azaltır.
- Özellikle kadın cinsel sağlığında faydalıdır.
- Kadınlarda cazibe ve dişil etkileri artırır.
- Kemik erimesini önler.
- Karaciğer, anemi, kan sağlığı, sinir uçları ile ilgili problemlerin iyileşmesine yardımcı olur
- Zehirlenmelere karşı koruyucudur.
Ruhsal Faydaları
- Firuze taşı, sükunet ve huzur duygusunu teşvik ederek ruh ve beden sağlığına katkı veren etkili bir şifacıdır.
- Nazara karşı etkilidir.
- Stresden uzaklaştırır.
- Empati duygusunu geliştirir kişiyi başkalarına karşı anlayışlı ve yardımsever hale getirir.
- Negatif enerjiyi dağıtır. Elektromanyetik dalgalardan korur.
- Kendini geliştirmeyi teşvik eder ve yaratıcılığı artırır.
- Ön yargı ve zorbalık gibi olumsuz tutumlara maruz kalmaya karşı kişiyi güçlendirir.
- Zihni rahatlattığı için Jetlag ve uçak korkusuna karşı yararlıdır.
- Özellikle Tibet Firuzesi aşırı tepkiselliğe ve histeriye karşı sakinleştiricidir.
- Narsizm’e karşı, kişinin kendi gereksinimleri dışına çıkması ve diğerlerinin bakış açılarına açık olması noktasında destekçidir.
- Boğaz çakrası üzerinde etkilidir. Engellemeler, utangaçlık ve kendini ifade etme güçlüklerine karşı kişiyi özgürleştirir.
- Yeteneklerini ortaya koyabilmesi adına yardımcı olur.
- Sezgileri kuvvetlendirir ve meditasyonu destekler.
- Duygu dalgalanmalarını engeller, düşünceyi berraklaştırır.
- Gönül yarası ve kalp kırığını iyileştirir.
- Kendini affetme, kendini kabul etme ve işe yaramaz pişmanlıklardan kurtulmak için kişiyi destekler.
- Anneyle ilgili sorunların iyileşmesini kolaylaştırır. Nasıl anne olunacağını öğrenmenize ve besleyici beceriler edinmenize yardımcı olur.
- Başkalarına karşı güven, merhamet gibi duyguları güçlendirdiği için arkadaşlık ilişkilerini geliştirir.
Firuze Taşının Çeşitleri ve Renkleri
Çin ve Tibet dolaylarından çıkan firuzenin rengi daha yeşile yakındır. Bazı kaynaklar mavi olanı Turkuaz, yeşil olanı Firuze ismiyle anmaktadır. Eski kaynaklarda Firuze taşı en kaliteliden düşük kaliteye doğru Ebuishaki, Ezheri, Süleymani , Zerhum, Haki , Keftari ve Sefidi zerdbam olarak 7 sınıfa ayrılmıştır.
Firuze Taşı Nasıl Anlaşılır?
Firuze oldukça değerli bir taş olduğu için son dönemlerde sentetik olarak üretilmektedir ve sahteleri çok fazladır. Sentetik firuze üreticileri o kadar başarılı olmuşlardır ki, taş uzmanları dahi ayırt etmekte zorlanmaktadırlar.Özellikle Havlit taşı boyanarak Firuze diye satılabilmektedir. Diğer değerli taşlarda olduğu gibi; üzerine saçınızı sarıp ateşe tuttuğunuzda saçınız yanmıyorsa taş gerçek demektir. Mümkünse bir parçasını kırarak iç, dış dokunun farklı olmadığını görebiliyorsanız taşın gerçek olduğuna inanabilirsiniz. Garanti belgesi veren güvenilir firmalardan almakta aldatılmanıza engel olabilir.
Firuze Taşı Nasıl Kullanılır?
Tesbih, anahtarlık, yüzük, bileklik, küpe, kolye olarak kullanabilir ve taşın doğal enerjisinden faydalanabilirsiniz. Vücudunuza direk temas etmesi tavsiye edilmekle birlikte, rahatsız olan organınıza yakın tutabilmek için gömlek veya pantolon ceplerinizde taşımanızda mümkündür.
Firuze Taşı Nasıl Temizlenir?
Firuzeyi kullanmadan önce birikmiş olan negatif enerjiden arındırmalısınız. Bunun için en iyi yol toprağa gömerek bir gün süreyle bekletmektir. Bunun için saksı toprağı da kullanabilirsiniz ama içinde bitki olmamalıdır. Akar su içinde bekletmekte temizlenmesini sağlayacaktır.Temizliğinde kimyasal madde kullanmak taşa zarar verebilir bu yüzden kesinlikle kimyasal madde kullanılmamalıdır. Uzun süre ve doğrudan güneş ışıkları altında kalması ve kozmetiklerle teması taşın renginde bozulmalara yol açabileceği için bunlardan korunmalıdır.
Firuze içeriğinde su ve gözenek ihtiva eden bir taştır. Bu yüzden zaman içinde güneşe ve ısıya maruz kalmasıyla içindeki suyu kaybeder ve renginin değişmesine neden olabilir. Aynı şekilde gözenekli yapısı nedeniyle dışardan su ve kimyasal madde emebileceği için rengi değişebilir.