Genel olarak uyuşma hissi vücutta sinir hücrelerinin fazla uyarılması ve ya sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucunda gerçekleşir. Ayak uyuşması genellikle tek ya da her iki ayakta birden, hissizlik, karıncalanma ve ya iğne batması hissi olarak tarif edilmektedir. Yanma olarak da gerçekleşebilmektedir. Genel olarak açıklaması basit olan ayak uyuşması başka hastalıkların habercisi de olabilir. Nedenlerinin en başında sinir hücrelerinin onaramayacağı kadar hasar görmesidir.
Vücudumuzdaki bütün hücreler kendini onarma yeteneğindeki sahiptir. Fakat bazı hücrelerimizin kendini tamamen onarabilmesi aldığı zararın şiddetine bağlıdır. Sinir hücreleri bu hücrelerden biridir, eğer eşik değerlerinden fazla hasar almışlar ise kendilerini tamamen onarıp eski hallerine dönemezler.
Ayak uyuşmasında kan dolaşımı sorunu olması söz konusudur. Ayakta durmakta, yürümekte ve araba sürmekte zorlanmalara yol açar. Eğer uzun sürer ve geçmez ise mutlaka dikkate alınmalıdır ve bir uzmana başvurulmalıdır. Nedenleri arasında, sinir sıkışması, oksijen ve ya besin eksikliği, ağır metal zehirlenmesi, zona ve küme gibi hastalıklar, şeker hastalığı, sinir hasarı ve ya beyinde hasar olma ihtimalleri vardır. Ayak uyuşması ilgili bir fikir yürütülemiyorsa, giderek kötüleşiyor ve hareket esnasında zorluk çekiliyor ve idrara çıkma zorlaşıyor ise doktora görünmek en iyisidir.
Geçmeyen ayak uyuşmaları için ve ya başvurulmalıdır.
Sebebi eğer bir hastalık ise hemen erken teşhis ile tedavisine başlamalıdır. Eğer bir hastalık değil ise, kan dolaşımını düzenlemek için uyuşan bölgeye masaj yapılabilir. Uyuşan bölge mutlaka hareket ettirilmelidir. Giysiler gevşetilmelidir, eğer fazla kilolar varsa mutlaka sağlıklı bir şekilde kilo verilmelidir. Kesinlikle doğru ayakkabı giyilmeli ve yakalar hep sıcak tutulmalıdır. Hiçbir şekilde bir iyileşme olmayıp şikayetler devam ediyor ise tekrar doktora başvurup alternatif bir yöntem olarak bir ilaç ve ya ağrı kesici yöntemine başvurulmalıdır. Doktor hissizliği karşı bir ilaç yazabilir fakat yüksek olasılık ile ilacın endikasyon dışı kullanımı olacaktır. Ayak uyuşması çoğunlukla hamilelik döneminde ortaya çıkabilir. Bu uyuşma hissini gidermek için mutlaka doktorun önerilerine uyulmalıdır.