Akü Neden Kendi Kendine Biter?
Aracınızın aküsü durduğu yerde boşalıyorsa bunun pek çok sebebi olabilir. Peki hiç bir şey açık unutulmasa bile arabanın aküsü neden kendi kendine boşalır.
Bir aracın aküsü normal şartlarda 5 yıl kadar ömre sahiptir. Ömrünü tamamladıktan sonra şarj tutmaz ve sabaha kadar boşalır. Ancak akünüzün yeni olmasına rağmen bazı durumlarda boşaldığını fark edebilirsiniz. Günümüzün modern arabalarında pek çok sensör ve elektronik bileşen mevcuttur. Bu parçalardan bir veya bir kaçı araç kapanmasına rağmen akım çekiyorsa akünün durduğu yerde boşalmasına neden olabilir.
Akü Sistemi Nasıl Çalışır?
Akünün neden boşaldığını anlatmadan önce, akü sisteminin nasıl çalıştığına kısaca bir göz atalım. Aracınızın motoru çalışmazken, kontak anahtarı çevrildiğinde elektronik olan her şey için gereken enerji akü tarafından sağlanır. Motor çalışır konuma geldiğinde, her şey için gerekli enerji araca bağlı bir eelektrik üretim dinamosu tarafından sağlanır. Ayrıca akü şarj dinamosu sayesinde şarj edilir. Normal şartlarda bir otomobil park edildikten en az iki-üç hafta kadar çalışmadan dursa bile sorunsuz çalışması gerekir. Eğer akü erken bitiyorsa bu araçtaki elektrikli cihazlardan birinin veya bir kaçının akım çektiği anlamına gelir.
Akü bitmesinin en büyük nedenleri arasında farları açık unutmak gelmektedir. Ayrıca araç çakmalığına takılı kalan şarj cihazları, sonradan eklenen park sensörleri, kameralar gibi aksesuarlar sürekli akım çekebilmektedir. Bu sebeple aracınıza sonradan fazla aksesuar taktırmaktan çekinmeniz gerekir. Günümüzde çoğu araçta kontak çekilse bile çakmaklığa gelen elektrik hala çalışmaktadır. Otomobillerimizde bazı özellikler ise motor çalışsa bile gerekli enerjiyi aküden almaktadır. Örneğin korna sistemi motor çalışırken bile aküden elektrik alır. Selektör ve dörtlü yakmakta sürekli aküden enerji alır. Ayrıca günümüz otomobillerinde uzaktan çalıştırma ünitesi, alarm ve aşırı akım çeken ses sistemleri akünün boşalmasına neden olabilmektedir. Aracınızın kontak anahtarını takmadan önce kapıları açtığınızda devreye giren her şey arıza yapması durumunda, aracınızın aküsünün kendi kendine bitmesine neden olabilir. Örneğin kapıları uzaktan kumanda ile açtıktan sonra kapı aydınlatmaları otomatik yanar. Bu kapı aydınlatma tesisatında meydana gelebilecek bir arızada sürekli çalışmasına neden olup, akünün kendi kendine bitmesine neden olabilir. Akünün kendi kendine boşalmasının diğer nedenlerine göz gezdirecek olursak, otomobilin tüm elektik bileşenlerine sızabilecek su, kısa devre yapmasına neden olur ve aküden akım çekilmesine neden olur.
Akünün Boşalmasına Neden Olan Problem Nasıl Teşhis Edilir?
Öncelikle araçta çalışan bir aksesuar olmadığından emin olun. Çakmaklık prizinde bir şey takılı ise
çıkartın. Tavan ve bagaj lambasının yanmadığından emin olun. Gösterge panelini gözlemleyin. Kapı açık işareti veya başka bir uyarı lambası yanıyor mu? Çoğu otomobilde kapılar kilitlendikten sonra sadece küçük kırmızı immobilizer lambası yanıp söner. Gözle görülür bir şey bulamadıysanız, bir parazitik akım çekme testi yapmanız gereklidir. Test, otomobildeki tüm elektrikli cihazlar kapatıldıktan sonra akü akımının ölçülmesini saplar. Çoğu otomobilde motor kapatıldıktan ve kapılar kilitlenip inildikten 20-30 dakika kadar elektronik modüller aktif kalır. Bu sebeple testi yapmadan önce mutlaka bir süre beklemeniz gerekir. Parazitik akım çekme testi cihazını bağladıktan sonra ekranı kontrol edin. Normal bir otomobilde 15-20 miliamper kadar akım çekimi normaldir. Ancak bu çekim daha yüksek olursa aracınızda aküden enerji çeken bir şey olduğu anlamına gelir. Bunu bulmanın tek yolu ise sigorta panelinde sigorta fişlerini tek tek çekip takmaktan geçer. Bu işlem biraz zaman alıcı olsa da en garanti yoldur. Arızalı devre bulunduğu zaman uygun onarım aşamaları uygulanmalıdır.