Şanzıman Yağının Azaldığı Nasıl Anlaşılır?
Şanzıman yağı bir aracın doğru ilerleyebilmesi için en önemli sıvılardan bir tanesidir. Şanzıman yağı, adı üstünde şanzıman dişlilerin kolaylıkla geçebilmesini sağlar.
Ayrıca şanzıman çok hareketli parçalardan oluştuğu için aşırı ısınmasını engeller. Bu yüzden şanzıman yağının mutlaka tam olması gerekmektedir.
Şanzıman yağının ömrünün aracın kullanım ömrüyle aynı olduğu düşünülür. Ancak bu yanlış bilinen birşeydir. Şanzıman yağının her 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekir.
Şanzıman yağının düşük seviyede olması aracınızın, şanzımanında ciddi sorunlara neden olabilir. Şanzıman yağı seviyesini kontrol etmenin bir yolu yoktur.
Şanzıman yağı neden azalır?
Aracın debriyaj sistemi (Manuel ve yarı otomatik araçlarda) ve şanzımanı içinde bir çok conta bulunmaktadır. Bu contalara keçe adı da verilir. Bu keçeler zamanla sızdırmazlık özelliği kaybeder ve şanzıman yağının sızmasına neden olur. Sızan yağ eksiltiği için fark edilmezse şanzıman eksik yağ ile veya yağsız çalışmasına neden olur. Bu sebeple mutlaka aracınızın altını sürekli kontrol etmelisiniz. Aracın altına damlayan bir yap olup olmadığını görmeniz aracınızın sağlığı açısından çok önemlidir. Şanzıman yağının rengi kırmızıdır. Ancak çok fazla eskiyen şanzıman yağı zamanla siyah renk alır ve motor yağı ile karıştırılabilir.
Şanzıman yağı azalırsa ne gibi belirtiler verir?
1- Aracın altında yağ birikmesi: Aracınızı park ettikten sonra yere dökülen yağlar genelde şanzımandan gelmektedir. Sızan yağ, seviyenin azalmasına neden olur. Kırmızı veya kahverengi bir yağ birinkintisi görürseniz, bu muhtemelen şazımandan gelmektedir.
2- Vites geçişlerinde zorlanma : Özellikle manuel vitesli araçlarda, vites geçişlerinde bir gıcırtı ve zorlanma görmeye başlamanız yağ seviyesinin azaldığının göstergesi olabilir.
3- Hızlanmalarda zorluk (çekiş düşmesi): Yağ seviyesi azalınca, sürtünme daha fazla olacağı için aracınız çekişten düşmeye başlayacaktır. Motor bağırıyor ancak araba gitmiyorsa bu şanzıman yağınızın azaldığı için olabilir.
4- Vitesten Gelen Sesler: Şanzıman yağı azaldıkça sürtünme artar. Ve arabanın altından taşlama, sürtme sesi gibi sesler gelmeye başlar. Özellikle vites değişiminde bir gıcırtı, taşlama sesi duyarsanız bu yağın azaldığı anlamına gelebilir.
5- Şanzımanda Aşırı Isınma: Şanzıman yağı sürtünmeyi azalttığı gibi, aşırı ısınmaya da engel olur. Yağ seviyesi azalında sürtünme artacak ve bu sayede aşırı ısınma meydana gelecektir. Aracınızla ilerlerken bir yanık kokusu veya duman görürseniz hemen uygun bir yere çekip aracın soğumasını bekleyin. Ayrıca koku ve dumanın nereden geldiğini de tespit etmeye çalışabilirsiniz. Eğer buna rağmen aracınızı sürmeye devam ederseniz şanzımanı değiştirmeniz bile gerekebilir.
6- Aracın vitesten atması: Yağ seviyesi azalında sürtünme artar, bu sürtünme bazen öyle şiddetli olur ki vitesin yolda ilerlerken kendiliğinden boşa atmasına neden olabilir. Aracınızın vitesi kendi boşa çıkıyorsa şanzıman yağınız azalmış olabilir.