DSG Şanzıman Nedir Nasıl Çalışır Kolay Bozulur Mu?
DSG şanzıman, klasik otomatik şanzımanlı araçların aksine, bir anlamda manuel şanzımandan devşirilerek geliştirilmiş şanzımana verilen isimdir. İlk olarak Alman otomobil devi Volkswagen tarafınca kullanılmaya başlanan DSG şanzımanın patenti de gene Volkswagen’e aittir.
Otomatik ve düz vites araçlara gore daha iyi denetim ve performans sunan DSG şanzımanlı araçlar, otomobil dünyasında ilk olarak Volkswagen ile merhaba demesinin peşinden günümüzde Mitsibushi, Nissan ve BMW şeklinde öteki mühim otomobil devleri tarafınca da tercih edilmeye adım atmıştır.
DSG şanzımanlı araçların kökeni ise sıralı manuel şanzımanların geliştirilmesine dayanıyor. İlk olarak Dünyanın 1 numaralı otomobil yarışı organizasyonu Formula 1’de araçların debriyaj kullanmandan vites geçişini yapabilmesinin amaçlandığı sıralı manuel şanzıman teknolojisi, ilerleyen dönemlerde bu sistemin otomatik rahatlığı sağlayabilmesi adına DSG şanzıman olarak karşımıza çıktı. DSG şanzıman, öteki şanzıman türlerinin aksine vites geçişi esnasında ortaya çıkan güç kaybını ortadan kaldırmaktadır.
DSG şanzımanlarda iki tane debriyaj ve çift mil kullanılmaktadır. Milllerden birisi 1 – 3 – 5, öteki ise 2 – 4 – 6 ve R dişlilerini barındırmaktadır. Vasıta birinci viteste bulunurken ve hareket halindeyken, öteki milde 2. vites dişlisi hazır bir vaziyette beklemektedir. Araca 2.vitese geçme komutunun verilmesinin peşinden ise öteki debriyaj etken hale gelir ve 1. vites dişlisi eylemsiz duruma geçer. Bu geçiş esnasında 2.vites aslına bakarsan hazır olduğundan ortaya herhangi bir güç kaybı çıkmaz.
DSG Şanzıman’a Haiz Araçların Avantajları Nedir?
DSG şanzıman, araca süratli bir vites geçişi imkanı sağlaması ve güç yitirilmesine niçin olmaması sebebiyle hem manuel vites araçlara gore oldukça daha üst düzey bir konfor sağlamakta, hem de oldukça düşük yakıt tüketimini bununla beraber getirmektedir. Bundan dolayı manuel vitesin sürüş yorgunluğunu istemeyen, sadece otomatik vitesli araçlardaki performans problemini de mesele yapanlar için DSG şanzıman araçlar oldukça iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Doğal olarak, her sistemde olduğu şeklinde DSG şanzımanlı araçların da bazı problemli yönleri mevcut.
DSG Şanzıman’a Haiz Araçların Dezavanajları Nedir?
Hemen hemen kısa sürede geliştirilmiş ve hem kafi üretimin bulunmaması, hem de bu sistem için kafi elemanın hemen hemen yetişmemesi sebebiyle ihtimaller içinde bir arıza halinde vasıta sahibine oldukça mühim harcamalar çıkartabilmektedir. Hatta bazı arızaların harcaması aracın kendi fiyatının neredeyse %30’una denk gelebilmektedir. Sık sık problemlerin yaşandığı DSG şanzıman sistemleri, mevzunun başlangıcında da belirttiğimiz şeklinde hemen hemen kafi yetkin elemanın yetişmemesi sebebiyle ihtimaller içinde bir arızada yetkili servis ve usta bulunması sürecinde problemlere yol açabilmektedir.
DSG şanzımanın konfor ve performansı bir araya getirdiğini rahatça söyleyebiliriz sadece, sistemin mevcut şartlarda bazı problemlere hamile bulunduğunun da altını çizmeden edemiyoruz. Bundan dolayı DSG şanzımanlı bir vasıta sahibi olmak istiyorsanız, iyice ölçüp tartmanızda yarar var.