TCS (Traction Control) Nedir? Ne İşe Yarar ?
Kendinizi bir hayvan yavrusu olarak düşünün… Annenizden uzak bir yerlerde dolaşmaya çıktınız ve ansızın derin bir çukura düştünüz. Küçüksünüz ve bedensel gücünüz yetersiz geliyor. Siz tüm gücünüzle çırpınıyorsunuz ve çukurdan çıkmaya çalışıyorsunuz. Fakat bir türlü çıkamıyorsunuz zira karşınızda engel yada engeller var. Bu numuneyle eş güdümlü size birazda olsa TCS düzeneğinin işleyişini zihninizde canlandırmaya çalıştım. Peki tam olarak ne bu TCS ne işe yarar dediğinizi duyar gibiyim. TCS kısaca Traction Control System olarak adlandırılan bu sistem Türkçe’de “Çekiş Denetim Sistemi” şeklinde bilinir.
Ilk olarak, TCS düzeneğinin var olabilmesi amacıyla ABS düzenine haiz olmak gerekir. TCS’nin çalışabilmesi amacıyla ABS düzeninde mevcud tekerlek sürat algılayıcılarına gereksinim vardır. TCS bu algılayıcılar vasıtası ile aracın hangi tekerleğinin patinaja girdiğini belirleme edebilir. Bu idrak etme işleminden sonrasında ilgili tekerin süratini düşürmek suretiyle patinajı önler.
TCS SistemiTCS’nin kusursuz olarak çalışabilmesi amacıyla vasıtada ABS olması gerekliliğini söylemiştim. TCS tüm işleri gerçekleştirmek amacıyla şu parçalardan faydalanmaktadır; Teker sürat algılayıcıları: Tekerlerin üstünde belirleme edilen ve tekerlerin dönüş süratini algılayan parçalardır. ABS hidroloği: Bu parçanın amacıyladeki valfler her bir tekere giden fren basıncı sayısını ayrı ayrı denetim edebilir. TCS patinaja giren tekerin süratini düşürmek amacıyla ABS hidroloğini kullanır ve ilgili tekere fren uygular. Elektronik Denetim Ünitesi (ECU): TCS’nin eleştiri hallerde ne yapması gerektiğine burada karar verilir.
TCS’nin döneme girebilmesi amacıyla çekişin gerçekleştiği tekerlerden birinin patinaja başlamış olması gereklidir. TCS ise bunu ABS düzeninde yer edinen teker sürat algılayıcıları vasıtası ile anlamış olur. TCS değişik hallerde döneme girerek aracın patinaj meydana getiren tekerini frenleyerek süratini azaltır. Şimdi örnek hallerle düzenin iyi mi döneme girdiğini anlatmaya çalışayım. TCS, ABS hidroloğini döneme sokarak patinaj meydana getiren tekere fren uygular. Teker patinaj önleninceye kadar frenlenir. TCS, yakıt kısma valfi, yakıt enjektörü ve ateşleme tertibatına söze girmek ederek motor enerjisini düşürür ve patinaj meydana getiren tekerlerin süratini azaltır. Daha öncede bahsettiğim benzer biçimde bu sistem ABS ile koordineli olarak çalıştırmaktadır.
TCS cekis-denetim-sistemiÖyle ki. bu iki düzenin ortak emek harcaması sonucunda ESP (Elektronik Stabilite Programı) düzeneğinin geliştirilmesini elde etmiştir.