Dizel Araba Satışı Yasaklanacak Mı 2020?
Bundan bir kaç yıl öncesine kadar ülkemizde baya popüler olan dizel arabalar için ardı ardına kötü haberler geliyor.
1998 yılında turbo dizel motorların piyasada yaygınlaşmasıyla, başta ülkemiz olmak üzere tüm Avrupa’da dizel arabalara olan rağbet resmen patlama yaptı. Dizel arabaların bu kadar çok tutulmasının sebebi, ise düşük yakıt sarfiyatı ile yüksek performans vermesiydi.
Ancak Amerika’da başlayan emisyon skandalının ardından Amerika ve Avrupa başta olmak üzere, dizel arabaların geleceği tekrardan masa üstüne yatırıldı.
Aslında açılan savaş dizel arabalara değil, benzinli araçlardaydı. Ancak dizel araçlar çevreyi daha fazla kirlettiği için ilk olarak dizellerin satışına ve kullanımına kısıtlama getirilmeye başlandı.
Aslında bu konuda ilk adım Japonya’dan gelmişti. 1998 yılında çıkarılan bir yasa ile Tokyo ve Yokohama gibi kalabalık şehirlerde ticari amaçla kullanılan otomobillerin LPG’li olması zorunluluğu getirilmişti.
Aradan yaklaşık 20 geçince, Avrupa şehirlerinde dizel araçların kullanımına kısıtlama geldi. Norveç‘te 2025 yılından itibaren fosil yakıtlı araçların satışı yasaklanacak. Elektrikli arabalar için ise bu zamana kadar vergi muafiyeti uygulanacak. Hollanda ise 2030 yılından itibaren satılacak her aracın sıfır emisyona sahip olması gerektiğini açıkladı. Dünya’da en çok otomobilin bulunduğu Çin, 2030 yılından sonra benzinli ve dizel araçların satışının yasaklanmasını planlıyor.
Paris, Madrid, Atina ve Mexico City gibi şehirlerde ise 2025 yılından itibaren dizel araçların kullanılması yasaklanacak. Yani bu şehirlerde dizel araçla gezmek mümkün olmayacak. Kısaca dünya öncelikli olarak dizel motorlu araçlar olmak üzere, fosil yakıtlı araçlara savaş açmış durumda. Yapılan tahminlere göre 2050 yılına gelindiğinde dünyadaki tüm otomobillerin elektrikli olacağı düşünülüyor.
Duruma Türkiye açısından bakmak gerekirse, ülkemizde şuan için dizel veya benzinli araçların kullanımıyla alakalı bir kısıtlama gelmedi. Ancak Türkiye dizel araçların kullanımını zorunlu olarak kısıtlama yoluna gidiyor. Son aylarda dizel yakıt pompa fiyatları giderek yükseldi. Hatta bazı şehirlerde dizel fiyatları benzin fiyatlarını geçti. Yani insanların dizel motorlu araçları, yakıt fiyatlarının fazla olması sebebiyle almaması yönünde bir politika izleniyor.
Toyota geçtiğimiz günlerde artık dizel motor üretmeyeceğini ve hibrit ağırlıklı olmak üzere, hibrit ve benzinli araçlar üreteceğini açıkladı.
Avrupa’da ve dünyada dizel pazarı giderek azalıyor. Dünya’da 2019 şubat ayı itibariyle 1 milyar 150 milyon otomobil bulunuyor. Gelecek 10 – 15 yılın hibrit çağı olacağı düşünülürken, daha sonraları için tamamen elektrikli arabaların piyasaya hakim olacağı düşünülüyor. Otomobil devleri de bu muazzam pastanın büyüklüğünün 175 trilyon dolar olduğunu düşünürsek. Firmalar arasında en büyük rekabet olacağa benziyor.
Asıl konumuza dönersek başta dizel olmak üzere, fosil yakıtlı araçlar artık sonra yıllarını yaşıyor. Ülkemizde de gerekli altyapı hazır olduğu zaman mutlaka dizel satışı yasaklanacaktır.